1.11.2023 Liiga: KalPa – Ilves

Liiga tarjoilee pikkulauantaille viiden ottelun kierroksen ja yksi kierroksen mielenkiintoisimmista kohtaamisista käydään Kuopion Niiralan Montussa, kun sarjataulukon kakkospaikalla hyvässä viiressä lepattava Ilves kohtaa sarjan yhdeksännellä sijalla olevan KalPan. Kuopiolaisilla on eiliseltä alla niukka 1-2 vierasvoitto Lahden Pelicansia vastaan, mutta riittääkö bensa kotikaukalossa tänään kovakuntoista Ilvestä vastaan? Pelimielessä kohteen kiinnostavinta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset.

Kumman voittoputki katkeaa Niiralan keskiviikkoillassa?

Kotijoukkue Kuopion KalPan alkukausi on ollut lievä pettymys. Perustasoltaan ja materiaaliltaan sarjan keskikastiin kuuluva on ollut maaliodottamien valossa vahva alkukaudella, mutta aivan kaikki tarjolla olleet pisteet eivät ole kuopiolaisten haaviin jääneet. Maalivahtipeli on sakannut hieman Juha Jatkolan osalta ja viime aikoina kakkosvahdin rooliin alkukaudella suunniteltu Stefanos Lekkas onkin saanut vastuuta kuopiolaisten maalilla. Lekkas pelasi eilen Lahdessa ja kokoonpanotietojen mukaan Jatkola on pelivuorossa keskiviikon kotiottelussa Ilvestä vastaan. Jatkola torjuntaprosentti alkukaudelta on vaatimaton 83,67% ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,58 per ottelu.

Tällä hetkellä kuopiolaiset ovat kuitenkin kahden ottelun voittoputkessa, kun viime lauantaina kaatui Jukurit kotikentällä 4-1 ja eilen haettiin Lahdesta tiukan taiston jälkeen 1-2 vierasvoitto Pelicansista. Ennen näitä kahta voittoa kuopiolaiset hävisivät kaksi ottelua putkeen vieraskaukalossa, kun Jukurit oli parempi lukemin 3-2 ja Sport lukemin 7-2. Kuopiolaisten suurimpana heikkoutena alkukaudella on ollut ailahteleva maalivahtipeli sekä heikko viimeistely. Pelitapahtumiin ja maaliodottamiin nähden joukkue olisi ansainnut alkukaudella muutamia pisteitä enemmän.

Vierasjoukkue Ilves lähti kauteen isoin odotuksin, sillä viime kaudella menestys jäi hieman vajaaksi ja tähän kauteen satsauksia tehtiin pelaajapuolella. Toki Ilves menetti kesän aikana tutun tärkeitä profiilipelaajia, mutta laadukkaita korvaajia saatiin monelle pelipaikalle ja materiaaliltaan joukkue kuuluu ehdottomasti sarjan TOP4-joukkueisiin. Joukkue vahvistui entisestään hetki takaperin, kun runsaasti NHL-kokemusta omaava Adam Clendening liittyi joukkueeseen. Kokeneen puolustajan startti joukkueessa on ollut vahva ja kolmeen ensimmäiseen peliin kanukkipakki on nakuttanut tehot 2+1=3.

Ilveksen viime viikko oli väkivahva, sillä kolmesta pelatusta ottelusta joukkue napsi yhtä monta voittoa ja täydet yhdeksän pistettä. Viikko alkoi väkevällä 0-4 vierasvoitolla KooKoosta. Perjantain paikallispelissä Ilves nappasi niskalenkin toistamiseen tällä kaudella paikallisvastustaja Tapparasta, kun loppulukemat kirjattiin tupsukorville lukemin 4-3. Viiko huipentui maistuvaan 2-5 vierasvoittoon vahvasta HIFK:sta, joten kovasta otteluohjelmasta huolimatta Antti Pennasen suojattien onnistui kairata täydet yhdeksän pistettä viikolta. Tähän otteluun Ilves pääsee hyvin huilanneena, sillä edellinen ottelun on lauantailta. KalPa sen sijaan pelasi eilen, joten vierailla on selvä lepoetu.

Ilves suosikki vieraskaukalossakin

Perustasoltaan, pelivoimaltaan ja materiaaliltaan Ilves on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus ja niukka suosikki vieraskaukalossakin. Ilveksen vire on ollut viime aikoina rautainen ja kokeneen NHL-puolustajan palkkaus on osoittautunut ainakin toistaiseksi todelliseksi nappihankinnaksi. Ilveksellä ei juurikaan isoja heikkouksia pelaamisessa ole, joten se on ansaittu vierassuosikki tässä kohtaamisessa. KalPan murheenkryyni alkukaudella on ollut ailahteleva maalivahtipeli ja kun kokoonpanotiedot näyttävät, että syyskaudella pahasti epäonnistunut Jatkola on tänään tolppien välissä, niin Ilveksen mahdollisuudet nousevat entisestään.

Pelimielessä Ilveksen menestyskertoimet eivät kuitenkaan yllä aivan pelattavuuden paremmalle puolelle, joten katseet käännetään total-maalimääriin. KalPa on ollut kotonaan kohtalaisen runsasmaalinen ja kun huomioidaan Jatkolan pelaaminen, niin ottelu on papereissamme ennemmin runsas- kuin vähämaalinen. Arviomme mukaan ottelussa nähdään vähintään kuusi maalia 52% todennäköisyydellä ja kun XLBet tarjoilee kohteeseen kerrointa 2,07 niin peliä päästään laittamaan sisään pikkulauantain liigakierrokselle.