1.12.2022 Jalkapallon MM-kisat: Kroatia – Belgia

Marokon ohella F-lohkon kahdesta jatkopaikasta taistelevat Kroatia sekä Belgia. Belgian kisat ovat olleet toistaiseksi paha pannukakku, mutta voitto tästä huipputärkeästä ottelusta vie vielä pelastaa lohkovaiheen ja tuoda jatkopaikan. Urakka on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo, sillä vastassa on edellisten MM-kisojen finalisti Kroatia, joka sai ketsuppipullon auki edellisellä kierroksella Kanadaa vastaan. Kroatialle jatkopaikkaan riittää tasapeli. Kahden laatujoukkueen kohtaaminen tarjoaa takuulla viihdettä ja draamaa torstai-iltapäivään! Ottelu alkaa kello 17:00.

Kroatia paransi vaisun avausottelun jälkeen

Vuoden 2018 MM-kisoissa aina finaaliin asti, mutta lopulta pettymään joutunut Kroatia aloitti kisat hieman käsijarru päällä, kun pirteästi ja ennakkoluulottomasti esiintynyt Marokko piti kroaatteja pihdeissä avauskierroksen ottelussa. Kroatia ei saanut tuossa avausottelussa missään vaiheessa kunnolla pykälää silmään ja normaali raikas sekä ennakkoluuloton pelitapa ei päässyt kunnolla käyntiin. Toki tässä oli myös afrikkalaisten hyvyyttä, mutta ennen muuta myös Kroatian heikkoa pelaamista. Avauskierroksella kenttätasapainon kanssa oli hakemista ja todella laadukkaasti puolustanut Marokko sai häirittyä Kroatian pelinrakentelua sekä tilanteiden luontia.

Toisella kierroksella nähtiin kuitenkin tutun laadukasta Kroatiaa, vaikka Kanada-ottelussa pohjoisamerikkalaiset pääsivätkin rokottamaan heti ottelun toisella peliminuutilla. Takaiskun jälkeen Kroatia otti ohjat käsiinsä ja alkoi hyökätä kykyjensä edellyttämällä tavalla. Joukkue otti selvästi aiempaa korkeammalta kiinni, laitapakkeja hyödynnettiin aiempaa paremmin hyökkäyspelaamisessa ja tulosta alkoi tulla. Puoliajalla peli oli jo 2-1 ja täyden ajan jälkeen tulostaulu näytti lukemia 4-1. Kroaatit saivat leveällä rintamalla onnistumisia ja itseluottamusta saatiin kohotettu ennen tärkeää Belgia-ottelua.

Belgian kisat ovat olleet toistaiseksi iso pettymys, sillä tämä maailman eliittiin jo vuosia kuulunut ryhmä ei ole saanut konettaan kunnolla vielä käyntiin. Vaarana on, että jos märät tulpat eivät ala saada kohta kipinää, niin joukkueen kohtalona voi olla alkulohkoon jääminen mikä olisi tämän tason ryhmälle katastrofi. Vaikka turnaus alkoi 1-0 voitolla Kanadasta, niin suoritus oli silti vajavainen joukkueen perustasoon nähden ja tuossa ottelussa oli vaaran merkkejä siitä mitä toisessa ottelussa tulee tapahtumaan.

Toisessa ottelussa Belgia hallitsi palloa Marokkoa vastaan, mutta todella kurinalaisesti puolustaneet afrikkalaiset eivät päästäneet belgialaisia huippupaikoille. Marokko loi itsekin runsaasti paikkoja Belgian ikääntynyttä pakistoa vastaan ja tuloksena oli kaksi maalia. Tuossa ottelussa Belgian heikkoudet kaivettiin tylysti esiin ja kun oma hyökkäyspeli tökkii Lukakun poissaolon myötä, niin tuloksena oli täysin oikeutettu 2-0 tappio. Belgian pitääkin parantaa paljon, mikäli se mielii voittaa laadukkaan kroatialaiskoosteen ja napata jatkopaikan.

Belgia pakkovoiton edessä – löytyykö tehot?

Asetelmat tähän todella kutkuttavaan huippumatsiin ovat selkeät – Belgia on pakkovoiton edessä tai homma tyssää alkulohkoon. Kroatialle riittää ottelusta tasapeli, joten Belgialle annetaan varmasti pallonhallinta ilman turhia riskejä. Kroatialla on kykyä kääntää peliä nopeasti ja vahingoittaa sitä kautta Belgian puolustuslinjaa, joka ei valitettavasti ole enää huippuvuosiensa tasolla. Mediassa pyörineet huhut Belgian sisäisistä riidoista ovat tehneet tuhoa aiemmin loistavasti toimineelle koheesiolle ja rehellisesti on sanottava, että Belgialla on iso riski flopata myös tässä ottelussa, mikäli homma ei loksahda heti alusta paikoilleen ja Kroatia pääsee rokottamaan aikaisella maalilla.

Pelimielessä kriisi-Belgia ei tämänkaltaisessa painetilanteessa herätä kiinnostusta, sillä huhut pukukopin tilanteesta tuskin ovat perättömiä – ei savua ilman tulta. Kroatialle tilanne on herkullinen, sillä vaikka sekin on pistetarpeessa jatkopaikan suhteen, niin se pääsee pelaamaan tässä ottelussa vahvuuksillaan. Omissa papereissa Kroatia on ottelun suosikki ja kun markkina on leiponut kohteesta tasabookin, niin Vatrenin kertoimet hyödynnetään surutta. Rohkea peluri voi kokeilla myös Kroatia -1 AH -kohdetta. Myös yli 2,5 maalista tarjottu kerroin kelpaa kirkuen kupongille, sillä isoa romahdusvaaran riskiä Belgian osalta on olemassa.

Pelivalinnat: