1.3. Englannin Valioliiga: Burnley – Leicester

Tiistain pelitärppi isketään brittifutikseen, kun päivän ainoassa Valioliiga-ottelussa kohtaavat sarjapaikastaan taisteleva Burnley sekä keskikastiin jumittunut Leicester. Viime aikoina kokoonpano-ongelmista kärsinyt Leicester saa tärkeän palasen takaisin kokoonpanonsa, kun tähtihyökkääjä James Vardy tekee paluun kentille usean kuukauden tauon jälkeen. Ennakoimme ottelusta vauhdikasta ja runsasmaalista kohtaamista. Ottelu alkaa kello 21:45 Suomen aikaa.

Burnley mainiossa iskussa kotiottelun alla

Kotijoukkue Burnley kuuluu perustasoltaan sarjan heikoimpaan kolmannekseen ja sen kausi on ollut vaikea. Syksyllä peli ottanut toimiakseen ja muutamia yksittäisiä voittoja lukuunottamatta joukkue joutui tyytymään tasapeleihin tai tappioihin turhan säännöllisesti. Pisin synkin ajanjakso yltää marraskuun alusta aina helmikuun puoleen väliin, jolloin joukkue ei pystynyt ottamaan yhtään voittoa.

Valioliigassa tuolla ajanjaksolla pelatut 11 ottelua toivat sentään seitsemän tasapeliä ja neljä tappiota, joten täysin ilman pisteitä joukkue ei jäänyt. Viime aikoina luoteis-englantilaiset ovat kuitenkin onnistuneet ottamaan itseluottamuksen ja sarjataulukon kannalta tärkeitä voittoja, joten osakkeet sarjapaikan säilymisestä ovat saaneet ansaittua nostetta. Kolmesta edellisestä sarjaottelusta joukkue on pystynyt raapimaan kaksi voittoa sekä yhden tasapelin ja kerätyt seitsemän pistettä ovat tehneet nannaa haaveille sarjapaikan säilymisestä.

Tällä hetkellä Burnley on sarjataulukon 18. sijalla 21 pisteellä, mutta tilanne sarjan peräpäässä on todella tiukka ja käytännössä jopa tämän illan vastustaja Leicester (13. sarjassa) on yhä putoamisuhan alla jos peli sakkaa totaalisesti kevätkaudella. Sarjan viimeisenä oleva Norwich on kerännyt 17 pistettä, mutta silläkin on matkaa 14. sijalla olevaan Newcastleen vain kahdeksan pistettä, joten tilanne putoajien suhteen on vielä auki.

Burnleyn pisteputki alkoi makealla 0-3 vierasvoitolla Brightonista, jota seurasi vielä pykälää maistuvampi 1-0 kotivoitto suurseura Tottenhamista. Tämä teki todellakin gutaa joukkueen itseluottamukselle ja tällä hetkellä motivaatio on varmasti huipussaan, kun panoksena on oma sarjapaikka ensi kaudelle. Viimeisimmässä ottelussaan Burnley haki 1-1 tasapelin Lontoon Sellhurst Parkilta kovana kotijoukkueena tunnetun Crystal Palacen vieraana. Crystal Palacea vastaan joukkue oli ajoittain todella kovassa pyörityksessä ja tasapelin tuomaa pistettä voidaankin hyvällä syyllä pitää työvoittona vieraille.

Kuntokäyrä on selvästi ylöspäin ja kun sairastuvallakaan ei ole ruuhkaa, niin voimme hyvällä syyllä odottaa, että Burnley pystyy vielä taistelemaan kevätkaudella tosissaan sarjapaikkansa säilyttämisestä. Isänniltä puuttuu ottelusta varmuudella ainoastaan keskikenttämies Johann Gudmundsson sekä tshekkihyökkääjä Matej Vydra.

Leicesterin kausi on ollut iso pettymys

Kovin odotuksin kauteen lähtenyt Leicester on uurastanut läpi sesongin ikään kuin käsijarru päällä ja muutamia yksittäisiä suonenvetoja ja kahden ottelun voittoputkia lukuunottamatta kausi on ollut iso pettymys. Tällä hetkellä kevään 2016 Valioliiga-mestarit ovat jumittuneet sarjataulukon alempaan keskikastiin ja pahimpana skenaariona on vielä valuminen putoamisviivan tuntumaan jos voittosarakkeeseen ei ala ilmestyä vihreää ja pahimmat kilpakumppanit alkavat keräämään pisteitä.

Viiden ottelun kuntopuntarissa Kettupaidat kuuluvat tällä hetkellä sarjan pahnan pohjille, sillä viisi edellistä ottelua ovat tuoneet kolme tappiota ja kaksi tasapeliä, vaikka sarjaohjelma ei ole ollut turhan armoton. Tappiot joukkue koki Wolvesille, Liverpoolille ja Tottenhamille. Tasapeliin oli tyytyminen sen sijaan West Hamia ja Brightonia vastaan. Moni odotti Leicesterin löytyvän tällä kaudella sarjan TOP6:sta, mutta nämä puheet voidaan kyllä unohtaa.

Yksi merkittävä syy kehnoon kauteen on ollut lukuisat loukkaantumiset, joista joukkue on kärsinyt pitkin talvea. Tälläkin hetkellä sairastupa pullistelee, mutta toki tähän otteluun joukkue saa myös tärkeän vahvistuksen, kun useamman kuukauden sivussa ollut maalitykki James Vardy palaa kokoonpanoon. Vardy on Leicesterin taistelun ruumiillistuma ja tärkein yksittäinen lenkki koko manageri Brendan Rodgersin palapelissä, joten pientä piristymistä Leicesteriltä sopii odottaa. Sairastuvalla jatkavat varmuudella Bertrand, Castagne, Evans, Fofana sekä Justin, joten useampi tärkeä profiipelaaja etenkin puolustuspäästä on yhä poissa avauskokoonpanosta.

Vaikka yksi mies ei kesää tee, niin Vardyn paluu avaukseen antaa takuulla pientä kokoonpanoboostia joukkueelle ja jos taistelumotivaatio löytyy, niin Leicester voi hyvinkin vielä kevätkaudella kohennella asemiaan sarjataulukossa. Ketut huilasivat viikonloppuna, joten joukkue sai ansaittua huilia tämän vierasottelun alla.

Historia toistaa itseään – maaleja luvassa?

Vedonlyöntimielessä kyseessä on todella mehukas kohtaaminen. Turf Moorilla kohtaavat viime aikoina hyvään lentoon päässyt kotijoukkue sekä hyvin huilannut ja kokoonpanonsa tärkeän lenkin saava vierailija. Vierasjoukkue Leicester lähtee otteluun niukkana suosikkina materiaalietunsa turvin, mutta Burnley tuskin myy nahkaansa halvalla kotikentällään. Vierasjoukkueen puolustuspään poissaolot ovat näkyneet viime aikoina siten, että Kettujen omassa päässä verkko on pölissyt hieman turhan tiuhaan. Viidessä edellisessä sarjamatsissa omiin on ropissut kymmenen kertaa. Vardyn paluu kokoonpanoon sen sijaan lisää vieraiden tulivoimaa, joten helpolla ei tule kotijoukkueenkaan puolustus tänään pääsemään.

Lähestytään kohdetta maalimäärien kannalta, sillä Burnley pystyy iskemään terävästi vastaan ja olemaan vaarallinen etenkin erikoistilanteissa. Sarjan runsasmaalisimpiin joukkueihin kuuluvan Leicesterin puolustuspään poissaolot nostavat isäntien mahdollisuutta maalintekoon ja uskomme, että aiempien keskinäisten kohtaamisten tapaan myös tässä ottelussa verkot pölisevät. Kuudessa edellisessä kohtaamisessa joukkueet ovat päätyneet viidesti yli 2,5 maaliin ja myös tämän ottelun maaliodottama on mielestämme ennemmin yli kuin alle 2,5 maalia. Markkina on toista mieltä ja pääsemme iskemään pelit sisään over-valinnoille. Arviomme yli 2,5 maalille on 55% ja yli 3,5 maalille 32%.

Pelivalinnat:
  • Burnley – Leicester: Yli 2,5 maalia, kerroin 2,00 (Betive)
  • Burnley – Leicester: Yli 3,5 maalia, kerroin 3,35 (Mr. Green)