10.1.2023 CHL-välierä: Tappara – EV Zug

Jääkiekon Mestareiden liiga eli tunnetummalta nimeltään CHL jatkuu tiistai-iltana, kun vuorossa on semifinaalien ensimmäiset osaottelut. Suomalaista kunniaa tässä kansainvälisessä sarjassa pitää yllä Liigan hallitseva mestari Tappara, joka on selvittänyt tiensä toistaiseksi neljän parhaan joukkoon. Finaalipaikka ei tule kuitenkaan irtoamaan helpolla, sillä kaksiosaisessa välierässä vastassa on sveitsiläinen suurseura EV Zug. Tappara pääsee kuitenkaan aloittamaan ottelusarjan kotikentällään Nokia Arenalla ja ensimmäiseen osaotteluun tamperelaiset lähtevät suosikkina. Ottelu alkaa kello 18:30.

Tappara hyvässä vireessä sveitsiläisseuran kimppuun

Tampereen Tappara on tällä kaudella ainut suomalaisseura, joka selvitti tiensä CHL:n neljän parhaan joukkoon. Puolivälierävaiheessa mukana oli vielä Mikkelin Jukurit, mutta Luleå passitti mikkeliläiset ulos turnauksesta tylyin 8-2 yhteislukemin. Tapparan tie puolivälieristä jatkoon oli sen sijaan huomattavasti helpompi, sillä vaikka Rögle onnistui voittamaan ensimmäisen osaottelun 3-2 Ruotsissa, niin Tampereella ruotsalaiset jäivät jalkoihin numeroin 5-1 ja yhteismaalit sekä sarjan jatkopaikka kirjattiin Tapparan hyväksi 7-4.

Kotimaan sarjassa Tappara on ollut syyskauden alkua lukuunottamatta tasaisen vahva suorittaja ja tällä hetkellä kirvesrinnat löytyvät sarjataulukosta sijalta kaksi, neljä pistettä sarjaa johtavaa Rauman Lukkoa perässä. Joukkueet kohtasivat viime viikon torstaina keskinäisessä ottelussa ja silloin Tappara otti solidin 5-2 kotivoiton. Tapparan mainiot otteet saivat jatkoa lauantaina Jyväskykässä, kun hyvässä vireessä tällä hetkellä oleva JYP kaatui jatkojan jälkeen lukemin 3-4. Ennen JYP- ja Lukko-otteluita Tappara kukisti kotikentällään niin ikään sarjan ylempään keskikastiin kuuluvan Jukurit 3-2.

EV Zug lukeutuu perustasoltaan Sveitsin TOP4-joukkueisiin vaikka tällä kaudella kotimaan sarjassa ei ole pystytty suorittamaan aivan materiaalin edellyttämällä tasolla. Joukkue löytyy tällä hetkellä National Leaguen sarjataulukon kahdeksannelta sijalta, mutta edellytyksiä selvästi parempaan on olemassa. Joukkueen kärkiniminä häärivät suomalaisillekin tutut hyökkääjät Gregory Hofmann, Jan Kovar sekä Brian O’Neill. Puolustuksen ykköstykki on ruotsalaistaituri Christian Djoos ja ykkösmaalivahtina toimii Sveitsin maajoukkueestakin tuttu Leonardo Genoni.

Pudotuspelisarjaan lähdetään siinä mielessä mielenkiintoisesta tilanteesta, että tällä kertaa ei pelata yksittäisen ottelun voitosta vaan kahden ottelun yhteistuloksesta. Tasapelitilanteessa kumpikaan ei siis lähde erityisesti varmistelemaan pisteitä tai takaa-ajoasemassa maalivahtia ei oteta pois, sillä yksittäinen maali voi ratkaista lopulta koko sarjan. Tämän ottelun luonne poikkeaa siis normaalista yksittäisestä jääkiekko-ottelusta jonkun verran.

Kirvesrinnat suosikkina ensimmäiseen osaotteluun

Koko ottelusarjan lähtökohdat ovat varsin tasaiset, sillä kyseessä on kaksi laatujoukkuetta, jotka pystyvät parhaimmillaan pelaamaan Euroopan mittakaavassa huippukiekkoa. Tähän yksittäiseen, ensimmäiseen osaotteluun kotijoukkue Tappara lähtee kuitenkin niukkana suosikkina. Kotimaansa sarjassa EV Zug on koko sarjan runsasmaalisin joukkue ja myös Tapparalta löytyy tulivoimaa riveistään, etenkin kotikentällään. Vaikka ottelun peruslähtökohta onkin ensimmäiselle osaottelulle ominaiseen tapaan vähämaalisuus, niin erikoistilanteiden myötä ottelussa saatetaan nähdä myös runsaamminkin maaleja.

Betsimarkkina on arvioinut ottelun hieman meitä vähämaalisemmaksi ja yli 4,5 maalista varsinaisella peliajalla tarjottu kerroin 1,77 kelpaa jännityspeliksi tiistaille muuten hiljaiseen sporttipäivään. Todennäköisyysarvio kohteelle on 57% ja rajakerroin 1,75.

Pelivalinnat:
  • Tappara – EV Zug: Yli 4,5 maalia, kerroin 1,77 (STSbet)