10.3.2022 Englannin Valioliiga: Leeds – Aston Villa

Torstaipäivän toinen veikkausvihje tulee niin ikään Englannin futiskentille, kun putoamisuhan alla keikkuva Leeds kohtaa kotikentällään Elland Roadilla viime viikkoina hyvään iskuun kohonneen Aston Villan. Tässäkin ottelussa povaamme hyvävireisen vierasjoukkueen voittoputkelle jatkoa, joten pelikupongille isketään vierasmenestystä!

Kotijoukkue Leeds pahassa syöksykierteessä

Pohjois-Englannista ponnistava Leeds on legendaarinen seura, jolla on pitkät perinteet brittiläisessä futiksessa. Kaudeksi 2020-21 Valioliigaan noussut The Whites pelasi viime kaudella nappikauden keräten 38:sta ottelusta peräti 59 pistettä ja sijoittuen sarjassa yhdeksänneksi. Myös toinen kausi alkoi kohtalaisella pistetahdilla, mutta viime aikoina kone on hyytynyt täysin ja tällä hetkellä suunta on vahvasti kohti putoamisviivaa ja Mestaruussarjaa.

Leeds löytyy tällä hetkellä sarjataulukon 16. sijalta 23 pisteellä, mutta ensimmäisellä putoajan paikalla (sija 18.) oleva Burnley on vain kaksi pistettä valkoisia perässä. Kaikenkaikkiaan sarjan viisi viimeistä joukkuetta ovat kaikki vain kuuden pisteen sisässä, joten putoamiskamppailussa tullaan näkemään vielä hurja taistelu paikoista auringossa. Näistä viidestä joukkueesta vain kaksi säilyttää paikkansa ylimmällä sarjatasolla, joten taistelu pisteistä käy kuumana.

Putoamisviivan tuntumaan valuminen ei ole sytyttänyt Leedsiä taistelemaan vaan pikemminkin päinvastoin. Kevätkaudella joukkue on esiintynyt poskettoman surkeasti: Seitsemästä edellisestä ottelustaan se on kerännyt vain yhden tasapelipisteen ja tappioputki on tällä hetkellä viiden ottelun mittainen. Viiden edellisen ottelun kuntopuntari näyttää karmeita lukuja: Viisi tappiota maalierolla 2:18!

Leeds antoi helmikuun lopulla potkut manageri Marcelo Bielsalle ja tilalle palkattiin jenkkiläinen Jesse Marsch, mutta kelkka ei ainakaan toistaiseksi ole kääntynyt, sillä Marschin debyyttiottelussa Leicester kaatoi joukkueen 1-0. Pientä positiivista valoa otteisiin toi se, että aiemmassa ottelussa omissa soi kymmenen kertaa, mutta Leicester onnistuttiin pitämään yhdessä maalissa.

Peli on sakannut pahemman kerran viime kuukausina ja runsaat loukkaantumiset ovat haitanneet menoa entisestään. Tästäkin ottelusta joukkueelta puuttuu varmuudella puolustajat Liam Cooper ja Leo Fuhr Hjelde, keskikenttämies Kalvin Phillips sekä hyökkääjä Tyler Roberts.

Aston Villa voittoputkessa Leedsin kimppuun

Vierasjoukkue Aston Villa on kotijoukkueen tapaan käväissyt viime vuosina Mestaruussarjan puolella, mutta tällä hetkellä käynnissä on kolmas täysi kausi pääsarjassa. Viime kaudella joukkue sijoittui sarjataulukon 11. sijalle keräten 55 pistettä. Perustasoltaan Aston Villa kuuluu Valioliigan tasaiseen keskikastiin.

Steven Gerrardin manageroima Villa on esiintynyt läpi kauden hieman ailahtelevasti, mutta kevätkaudella joukkue on saanut hieman tasaisuutta otteisiinsa ja seitsemästä edellisestä ottelustaan se on kerännyt pisteitä viisi kertaa saldolla 3-2-2. Tammikuussa päättyneet FA Cupin ottelut eivät ole enää kuormittamassa joukkueen kokoonpanoa, joten loppukauden joukkue saa keskittyä vain Valioliigaan. Tällä hetkellä Villa lepää 33 pisteellä turvallisesti sarjataulukon 11. sijalla.

Kaksi edellistä ottelua ovat antaneet hyvää näyttöä joukkueen osaamisesta, kun ensin kaatui vieraskentällä Brighton puhtaasti 0-2 ja heti seuraavassa ottelussa The Villans murjoi kotikentällään Southamptonin tylyin 0-4 luvuin. Toisin kuin kotijoukkueella, niin vierailla vire on selvästi nousemaan päin ja alla on kaksi itseluottamusta kohottanutta voittoa. Etenkin voitto laatujoukkue Saintsista oli hyvä näyttö Villansin potentiaalista.

Gerrard saa juoksutettua Elland Roadin viheriölle parhaan mahdollisen kokoonpanon, sillä vierailta on sairastuvan puolella ainoastaan pitkäaikaispotilas Marvelous Nakamba, jonka puuttuminen ei vaikuta vieraiden kokonaisuuteen.

Gerrardin Villans hakee täydet pisteet Elland Roadilta

Perustasoltaan arvosta vierailija Aston Villan joukkueista niukasti paremmaksi kokonaisuudeksi. Nykyvireet sekä loukkaantumistilanteet kääntävät kelkkaa entisestään vieraiden suuntaan, mutta kotiedulla Leeds saa kurottua voimasuhteita kapeammaksi. Markkina on leiponut kotijoukkue Leedsistä kohteeseen suosikin vaikka omissa papereissa Aston Villa lähtee reissupelistä huolimatta otteluun niukkana suosikkina.

Pelataan kohteeseen vierasvoittoa tasoituksella sekä ilman, sillä Leedsin selkäranka on tällä hetkellä, niin heikossa kunnossa, että ottelu voi revetä jos isännät joutuvat tappioasemaan ottelun aikaisessa vaiheessa. Villan kertoimet ovat toki jo laskussa, joten pelit kannattaa iskeä sisään mahdollisimman pian. Arvio vieraiden suoralle voitolle on 44% (kerroinraja 2,27) ja vähintään kahden maalin voitolle 21% (kerroinraja 4,76).

Pelivalinnat: