10.3.2022 Englannin Valioliiga: Southampton – Newcastle

Eilen saatiin taas maistuva osuma, kun Real Madridin ja PSG:n väliseen otteluun panostetut kaksi kohdetta tulivat nätisti haaviin. Manchester Cityn ja Sportingin kohtaamisesta ei juurikaan jäänyt jälkipolville kerrottavaa, kun City järjesti yleisölle avoimet syöttöharjoitukset portugalilaisten kustannuksella. Torstaina katseet käännetään Englannin kentille, kun Valioliigassa on ohjelmassa neljän ottelun kierros ja hyvää pelattavaa on taasen tarjolla. Aloitetaan kierroksen perkaaminen Southamptonin ja Newcastlen välisestä ottelusta. Ottelu alkaa kello 21:30 Suomen aikaa.

Kotijoukkue Saints turvallisesti keskikastissa

Kotijoukkue Southamptonin kausi on sujunut sarjan tasaisessa keskikastissa ja Pyhimykset ovat porskuttaneet tasapaksusti ilman suurempia tappio- tai pisteputkia. Marras-joulukuussa punavalkoiset pelasivat kuusi ottelua ilman voittoa, mutta sen jälkeen pisteitä on onnistuttu keräämään kohtalaisen tasaisesti.

Tällä hetkellä Ralph Hasenhüttlen suojatit ovat turvallisesti sarjataulukon 9. sijalla 35:llä pisteellä. Matkaa putoamisviivaan on kohtalaisen turvalliset 14 pistettä. Haaveet paikasta ensi kaudeksi eurokentille ovat myös olemassa, sillä kuudentena oleva West Ham on tällä hetkellä kymmenen pisteen päässä, kun sarjaa on pelaamatta Saintsin osalta 11 ottelua.

Viime aikoina peli on kulkenut oman maan kentillä mukavasti, sillä viiden edellisen ottelun saldo on 3-1-1 maalierolla 8:7. Viime viikonloppuna pelatussa edellisessä ottelussa Saints romahti pahemman kerran Aston Villan vieraana ja isännät murjoivat taululle tylyt 4-0 lukemat. Saints hallitsi palloa tuossa ottelussa, mutta Villa iski tehokkaasti omista paikoistaan ja piti vieraat nollilla. Southamptonin kokoonpanoa ovat kuormittaneet kevään mittaan myös FA Cupin pelit, joista punavalkoiset etenivät kahdeksan parhaan joukkoon ja puolivälieriin Manchester Cityä vastaan.

Saints pääsee kotiotteluun Newcastlea vastaan hyvästä kokoonpanotilanteesta, sillä varmuudella sivussa ovat vain brassipuolustaja Lyanco sekä pitkäaikaispotilas Alex McCarthy (MV). Epävarmoja osallistujia ovat kokenut irlantilaishyökkääjä Shane Long sekä keskikenttämies Nathan Tella, jonka paluun pitäisi olla lähellä.

Vierasjoukkue Newcastle pelannut mahtavasti läpi kevään

Newcastlen kausi sai katastrofaalisen alun, kun joukkue aloitti sarjan peräti 14:llä voitottomalla ottelulla. Näistä 14:sta ottelusta se hävisi peräti seitsemän ja onnistui raapimaan marraskuun loppuun mennessä ainoastaan seitsemän pistettä pelaamalla saman verran tasapelejä. Joulukuun alussa tulleen 1-0 kotivoiton jälkeen Burnleystä moni odotti mustavalkoisten heräävän, mutta ilo oli ennenaikaista, sillä tuota voitto-ottelua seurasi jälleen kuuden ottelun voitoton jakso, josta joukkue onnistui raapimaan ainoastaan kaksi tasapeliä.

Omistajat ovat vaihtuneet ja pukuhuoneen ovi on käynyt moneen suuntaan, kun Steve Bruce sai lähteä marraskuussa ja tilalle palkattiin englantilainen Eddie Howe. Koko seura myös siirtyi sitä ennen varakkaiden saudiarabialaisten omistukseen, joten tulevaisuudessa isoja hankintoja voi olla luvassa. Howen palkkaaminen Harakoiden peräsimeen on osoittautunut hyväksi valinnaksi, sillä aiemmin pahasti alisuorittanut joukkue sai selvää ryhtiä tekemiseensä ja tammikuussa seuran kurssi kääntyi.

Joukkue on pelannut seitsemän edellistä ottelua tappioitta ja kuudesta edellisestä ottelustaan se on voittanut peräti viisi. Vaikka sarjaohjelma on ollut kohtalaisen helppo, niin voitot ovat ruokkineet aiemmin täysin retuperällä ollutta itseluottamusta ja peli on parantunut kohisten pitkin kevättä. Viime viikonloppuna Harakat ottivat tärkeän 2-1 kotivoiton Brightonista ja samalla parantelivat asetelmiaan putoamisviivan yläpuolella.

Tällä hetkellä Newcastle on taulukon 14. sijalla 28 pisteellä, seitsemän pistettä putoamisviivan yläpuolella. Omistajanvaihdoksen kokenut seura haluaa varmasti säilyttää paikkansa korkeimmalla sarjatasolla ja lähteä ensi kauteen puhtaalta pöydältä, uudessa valmennuksessa. Howen projekti seuran peräsimessä on saanut hienon alun ja pelaajat ovat alkaneet suorittamaan tasollaan uuden valmentajan komennossa. Kokoonpanotilanne Harakoilla ei ole ihan optimi, sillä varmuudella sivussa ovat Hayden, Lewis, Trippier sekä kuuden maalin mies Wilson.

Jatkuuko vieraiden hyvä tahti St. Mary Stadiumilla?

Lähtökohdat otteluun ovat varsin maistuvat, kun kaksi hyvävireistä joukkuetta kohtaavat Southamptonin torstai-illassa. Kauden aiempi keskinäinen päättyi elokuussa 2-2 tasapeliin Newcastlen kotikentällä, mutta ottelusta on niin pitkä aika, että nykyvireet ovat joukkueilla ihan muuta. Runsasmaalisuus on leimannut keskinäisiä kohtaamisia aiemmillakin kausilla, joten kohteen parhaat pelivalinnat löytyvät runsasmaalisuudesta sekä vierasmenestyksestä.

Isketään peleihin pääkohteeksi yli 2,5 maalista tarjottu markkinatoppi 1,86. Arvio vähintään kolmelle maalille on 58%, joten kerroinrajaksi muodostuu 1,72. Nostetaan toiseksi pelikohteeksi myös vierasmenestystä, sillä mielestämme hyvävireisen Newcastlen mahdollisuuksia on hieman aliarvioitu markkinoilla. Arvio Newcastle -0,5 on 28%, joten kerroinraja siihen on 3,57.

Pelivalinnat:

— Ottelun maalimäärä: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,86 (TonyBet)
— Newcastle -0,5 AH, kerroin 3,90 (William Hill)