11.8.2023 Englannin Valioliiga: Burnley – Manchester City

Valioliigakausi 2023-24 starttaa perjantaina ja kauden ensimmäisestä ottelusta ei tunnelmaa tule puuttumaan, kun kauden avauksessa kohtaavat tälle kaudelle Valioliigaan noussut Burnley sekä hallitseva mestari Manchester City. Erityislatauksen otteluun tuo se, että Burnleyn penkin takana managerin tehtäviä hoitaa Vincent Kompany, joka edusti peliurallaan yli kymmenen vuotta Manchester Cityä. City lähtee otteluun vieraskentälläkin suursuosikkina, mutta nousijajoukkueilla on tapana pelata pirteästi kauden alussa ja pientä yllätyssaumaa isännille on tässä ottelussa laskettava.

Vahvistunut Burnley haastamaan hallitsevaa mestaria

Burnley putosi Mestaruussarjaan kauden 2021-22 päätteeksi, mutta visiitti Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ei vienyt pitkään, sillä joukkue nappasi viime kauden päätteeksi Mestaruussarjan mestaruuden ja suoran nousupaikan Valioliigaan. Reilu vuosi sitten seuran peräsimeen palkattu belgialainen Vincent Kompany sai joukkueen viime kaudella pelaamaan haluamallaan tavalla ja jälki oli tuhoisaa. Kivijalkana toimii tiivis puolustusmuoto ja suoraviivainen hyökkäyspeli, jossa pelaajat tekevät paljon töitä myös prässäämisessä.

Burnleyn lähtökohdat kauteen ovat ihan mukavat, sillä joukkue toimi aktiivisesti kesän siirtomarkkinoilla ja vahvistuksia on odotetusti tehty monelle pelipaikalla. Perustasoltaan Burnley kuuluu Valioliigassa sarjan viimeiseen kolmannekseen, mutta jos viime kaudella nähdyt tasaisen laadukkaat otteet jatkuvat, niin seuralla on hyvät mahdollisuudet säilyttää sarjapaikka mikä lienee varmasti myös joukkueen minimitavoite. Yksi Burnleyn parhaista hankinnoista kesällä oli 22-vuotias sveitsiläishyökkääjä Zeki Amdouni Baselista, joka iski tiuhaan tahtiin maaleja niin kotimaansa sarjassa kuin Konferenssiliigassakin.

Manchester City voitti viime kaudella kauan himoitun triplan ja Pep Guardiola sai ansaitusti laajalti kiitosta kauden päätteeksi. Etenkin Mestarien liigan voittoa on odotettu City-fanien keskuudessa jo vuosia ja nyt taivaansiniset pystyivät sen vihdoin voittamaan. Triplamestari nauttii vastustajien keskuudessa totta kai ansaittua kunnioitusta ja siihen lienee perusteltu syy, sillä City kuulunee myös tällä kaudella pelivoimaltaan Euroopan ehdottomaan kermaan. Joukkue menetti kesällä kaksi tärkeää pelaajaa, kun Riyad Mahrez sekä Ilkay Gundogan vaihtoivat suvena maisemaa. Gundoganin lähtö oli tunteellinen, sillä saksalainen oli Guardiolan ensimmäinen hankinta Cityyn.

City on tehnyt kesällä myös muutamia hankintoja, joista merkittävimpinä mainittakoon kroatialaisduo Josko Gvardiol sekä Mateo Kovacic. Cityn materiaali on kuitenkin äärimmäisen leveä, joten Guardiolalla on heittää jokaiselle pelipaikalle useampi Valioliigan mittarilla A-luokan pelaajia. Cityn ainoa kompastuskivi etenkin alkukaudella on mahdollinen mestaruuskrapula, josta saatiinkiin pientä esimakua viime viikonloppuna, kun Arsenal kaatoi siniset Community Shieldin finaalissa rangaistuspotkujen jälkeen 1-2. City on kuitenkin alkavalla kaudella sarjan mestarisuosikki numero yksi.

Turf Moorilla tarjolla hieno kamppailu

Perustasoltaan City on joukkueista useamman luokan verran parempi kooste ja jokaisella osa-alueella selvästi isäntiä edellä. Kauden alussa yllätysmomentti on kuitenkin suurimmillaan ja kun huomioidaan Cityn hieman pehmeät otteet valmistavissa otteluissa, niin emme usko mihinkään totaalisiin murskajaisiin. Burnley nauttii ottelussa kohtalaisen vahvaa kotietua ja Turf Moorilla mökki lienee täynnä, kun kotikaupungin ylpeys avaa kautensa korkeimmalla sarjatasolla.

City on ottelussa ansaitusti iso suosikki, mutta Burnleyn aasialaisissa tasoituskertoimissa on tarjolla pientä etua, jota voi pienellä panoksella kokeilla tähän kohtaamiseen. Panostaso on syytä pitää matalana, sillä Cityllä on rahkeita murskata isännät, mikäli vieraiden lataus on kohdallaan ja Burnley ei pääse ottelussa tasolleen. Bankonbetin suorasta voitosta tarjoama kerroin 9,50 on ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa Burnley +1,5 AH joka kattaa myös mahdollisen maalin tappion. Siihen topin tarjoilee XLBet.