12.8.2023 Englannin Valioliiga: Newcastle – Aston Villa

Valioliiga starttaa perjantai-iltana, mutta toden teolla brittifutiksen pariin päästää lauantaina, kun ohjelmassa on kuuden ottelun päivä. Yksi kierroksen mielenkiintoisimmista herkkupaloista on ehdottomasti viime kaudella pirteästi esiintyneiden Newcastlen sekä Aston Villan kohtaaminen St James’ Parkilla. Vetomielessä kohteen ehdottomasti kiehtovinta antia on Unai Emeryn valmentaman The Villansin mahdollinen menestys. Ottelu alkaa lauantaina kello 19:30 Suomen aikaa.

St James Parkilla luvassa kahden laatujoukkueen kohtaaminen

Newcastle-manageri Eddie Howen sekä uuden omistajaryhmän ensimmäinen kokonainen sesonki Valioliigassa viime kaudella oli nappisuoritus Newcastlelta. Joukkue vahvistui ommistajanvaihdoksen jälkeen ja Howe sai palapelin palaset loksahtamaan sopivasti kohdalleen ja tuloksena viime kaudelta oli neljäs sija ja suora paikka Mestarien liigaan. Newcastle oli viime kaudella myös maali- ja pisteodottamien valossa sarjan TOP4-joukkue ja peliesitykset kentällä olivat niin ikään varsin laadukkaat.

Tälle kaudelle joukkue vahvistui muutamalla täsmähankinnalla ja lisää pelaajia saattaa olla vielä tulossa. Tärkein hankinta oli AC Milanista ostettu Sandro Tonali. Myös viime kaudella loistokauden Leicesterissä pelannut Harvey Barnes on mainio lisä Harakoiden vasemmalle laidalle. Newcastlen rasitteena on kuluvalla kaudella UCL-pelit, joten nähtäväksi jää miten se vaikuttaa joukkueen suorittamiseen kotimaan kentillä. Perustasoltaan Newcastle on tälläkin kaudella sarjan TOP6-joukkue pelivoimaltaan ja varmasti väkevä ehdokas myös neljän joukkoon. Newcastle keräsi valmistavista otteluista väkevän saldon: 5-2-0.

Aston Villan viime kausi oli varsin kaksijakoinen. Kausi alkoi Liverpool-legenda Steven Gerrardin komennossa, mutta vaisut otteet syyskaudella tiesivät potkuja Gerrardille jo lokakuussa. Tilalle palkattu Unai Emery muutti pelisysteemiä ja ryhmitti pelaajia uudestaan, jolloin peli lähti paremmin kulkemaan. Aston Villa oli viime kauden päätteeksi lopulta sarjataulukon seitsemäs ja myös tästä kaudesta on lupa odottaa hyvää sijoitusta. Peräsimessä jatkava Emery on saanut lisää aikaa joukkueen kanssa ja muutamat laatuhankinnat tuovat syvyyttä kokoonpanoon.

Villans hankki kesän aikana Moussa Diabyn (Leverkusen), Pau Torresin (Villarreal) sekä Youri Tielemansin (Leicester). Kaikki ovat laatupelaajia ja näyttöpaikkoja Emeryn alaisuudessa tulee takuulla heti alkukaudesta. Villan harjoitusottelut kauden alla ovat sujuneet hienosti ja kuudesta ottelusta on saldona kolme voittoa ja kolme tasapeliä. Mikäli nousujohteiset otteet jatkuvat edelliseltä sesongilta myös tulevalle kaudelle, niin joukkue löytynee ensi keväänäkin sarjataulukon kahdeksan parhaan joukosta.

Villans jäänyt aliarvostetuksi kertoimissa

Perustasoltaan, materiaaliltaan ja pelivoimaltaan kotijoukkue Harakat on joukkueista laadukkaampi kooste. Kauden alussa yllätysmomentti on kuitenkin suurimmillaan ja aivan kerroinmarkkinan mukainen suursuosikki Newcastle ei kotiedusta huolimatta ole. Aston Villa on laatujoukkue, joka pystyy kaatamaan Newcastlen tasoisen joukkueen myös vieraskentällä hyvänä iltana.

Newcastle on asetettu kertoimissa hieman liian suuren suosikin asemaan ja kohteen pelillisesti parhaat ideat löytyvät vierasmenestyksestä. iBetin tarjoilema kerroin 4,60 suorasta vierasvoitosta on rohkean pelaajan valinta, mutta käytetään vihjeissä osuvampaa Aston Villa +1,5 AH pelikohdetta, joka kattaa myös mahdollisen tasapelin ja toteutuu noin kerran kahdesta.