13.12.2022 Jalkapallon MM-kisat: Argentiina – Kroatia

Jalkapallon MM-kisat lähestyvät huipennustaan, sillä turnauksen neljä parasta joukkuetta on selvillä ja tällä viikolla ohjelmassa on kisat huipentavat välierät sekä finaali, jossa ratkaistaan maailman paras jalkapallomaajoukkue. Ensimmäisessä välierässä kohtaavat huimaa draamaa puolivälierässä tarjonnut Argentiina sekä yllätysvoiton omassa puolivälierässään Brasiliasta ottanut Kroatia, joka tuntuu olevan sitkeä kuin tilliliha. Ottelu alkaa tiistaina kello 21:00.

Argentiina vaikeuksien kautta voittoon puolivälierässä

Lionel Scalonin valmentaman Argentiinan turnaus on toistaiseksi ollut nousujohteinen. Avauskierroksella tullut 1-2 yllätystappio Saudi- Arabialle katkaisi joukkueen 36 ottelun mittaisen ja vuosia kestäneen tappiottoman putken. Shokkitappion jälkeen joukkue nappasi C-lohkossa kaksi tärkeää voittoa Meksikosta (2-0) sekä Puolasta (0-2) ja lohkovoitto irtosi lopulta kuudella pisteellä ja maalierolla 5:2. Neljännesvälierissä Australiaa vastaan Argentiina pelasi tasapainoisen ja laadukkaan ottelun, jonka loppulukemat kirjattiin La Albicelesten hyväksi 2-1.

Jos oli Australia-ottelu Argentiinan osalta hieman latteahko ja tylsä, niin puolivälierä Hollantia vastaan tarjosi katsojille viihdettä koko rahan edestä. Argentiina johti ottelua jo 2-0, mutta Hollanti onnistui tekemään viimeisellä vartilla vielä kaksi maalia ja viemään ottelun jatkoajalle. Jatko-ottelussa Argentiinalla oli muutama vaarallinen maalipaikka, mutta lopulta ratkaisu haettiin rangaistuspotkukilpailusta, jonka Argentiina vei nimiinsä 4-3. Loppulukemat kirjattiin kuitenkin taululle 2-3 Argentiinan hyväksi.

Kroatian tie neljän parhaan joukkoon ei ole ollut ruusuilla tanssimista sekään. Alkulohkosta selvittiin tappioitta, mutta kaksi tasapeliä ja yksi voitto riittivät vain niukasti F-lohkon kakkospaikkaan Marokon vanavedessä. Lohkon päättäneessä Belgia-ottelussa Kroatia oli toden teolla helisemässä, mutta se onnistui lopulta nollaamaan Belgian vyöryn. Neljännesvälierä Japania vastaan päättyi varsinaisen peliajan jälkeen 1-1, mutta lopulta Kroatia vei voiton pilkkujen jälkeen.

Puolivälierässä moni (me mukaanlukien) povasi Kroatialle kotimatkaa, sillä vastaan asettui väkivahva Brasilia, joka oli pelannut muutamaa yksittäistä tilannetta lukuunottamatta käytännössä virheettömän turnauksen. Maalittomassa tasatilanteessa jatko-otteluun venyneen kamppailun näytti jo vievän Brasilia Neymarin osumalla, mutta Bruno Petkovicin tasoitus muutama minuutti ennen jatko-ottelun loppua vei ottelun rangaistuspotkukilpailuun. Rankeissa Kroatia oli lopulta selvästi parempi ja selvitti tiensä neljän parhaan joukkoon. Kroatian maalilla pelannut Dominik Livakovic sai joukkuekavereilta varmasti kiitoksia ottelun jälkeen, sillä hän oli isoin syy siihen miksi Kroatia selvisi jatko-otteluun asti.

La Albiceleste suosikki, mutta kestääkö pää?

Yksi Argentiinan heikko kohta on eittämättä joukkueen paineensietokyky sekä hermokontrolli, sillä Hollanti-ottelussa suut kävivät todella tiuhaan tahtiin ja torikokouksia nähtiin pitkin peliä. Tuloksena oli lopulta yhteensä 18 keltaista korttia, joista yhdeksän nostettiin Argentiinan pelaajille. Tähän otteluun joukkue lähteekin ilman Acunaa ja Montielia, sillä kumpikin on sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi. Kroatia pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan. Perustasoltaan Argentiina on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta kuten Kroatia on osoittanut, niin se osaa venyä tarvittaessa. Joukkue puolustaa todella syvältä, mutta pystyy iskemään nopeasti vastaan, kuten Brasilia-ottelu osoitti.

Argentiinan hermokontrolli on rakoillut turnauksessa ja vastustaja Kroatia on puolestaan edennyt voitosta voittoon viilipyttymäisellä tyylillä. Joukkueen focus ei horju heikollakaan hetkellä ja Hrvatskalla on todella kyky kääntää tiukkoja otteluita itselleen suotuisaan suuntaan. Argentiina on mielestämme tässä suurten panosten ottelussa mankeloitu hieman liian suuren suosikin asemaan ja Kroatian menestyskertoimet ovat kokeilemisen arvoisia. Arvio Kroatian jatkopaikalle on 37% (kerroinraja 2,70), joten jatkopaikasta tarjottu kerroin 2,95 ansaitsee pienen panostuksen tiistaille.

Pelivalinnat:
  • Argentiina – Kroatia: Jatkoon: Kroatia, kerroin 2,95 (STSbet)