13.7.2022 Naisten EM-kisat: Ruotsi – Sveitsi

Tasapeliin EM-avauksissaan jääneet Ruotsi ja Sveitsi hakevat turnauksen avausvoittoaan Sheffieldin Bramall Lane Stadionilla. Turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Ruotsi joutui tyytymään avausottelussaan 1-1 tasapeliin Hollannin kanssa. Sveitsi sen sijaan lähes voitti avauskierroksella Portugalin, mutta vaiherikkaan ottelun jälkeen tyytyminen oli 2-2 tulokseen ja yhteen tasapelipisteeseen. Kovana turnausjoukkueena tunnettu Ruotsi lähtee kello 19:00 alkavaan otteluun suursuosikkina ja ottelussa on aineksia maalirikkaaseen kohtaamiseen.

Ruotsi janoaa avausvoittoa, Sveitsi joutunee puolustuskannalle

Vuonna 1984 UEFA:n epävirallisissa EM-kisoissa kultaa voittanut Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkue on tunnetusti loistava turnauskooste, joka pystyy venymään kovimmassa paikassa aina parhaimpaansa. Tämän vuoden EM-turnaus alkoi kuitenkin hiukan tahmeasti, kun avausottelussa oli tyytyminen 1-1 tasapeliin Hollantia vastaan vaikka Ruotsi oli ottelussa niukasti niskan päällä. Jotain ruotsalaisten tulivoimasta kertoo harjoituspelissä otettu 15-0 murskavoitto Georgiasta vaikka vastus toki oli naisjalkapallon todellinen lilliputtimaa.

Tähän toiseen otteluun ruotsalaisten vastus kuitenkin helpottuu, kun vastaan tulee avausottelussaan pirteästi esiintynyt, mutta ennalta selvästi Hollantie heikompi Sveitsi. Hollanti ja Ruotsi ovat C-lohkon suurimpia jatkajasuosikkeja pudotuspeleihin, sillä Sveitsi ja Portugali eivät ole materiaaliltaan eivätkä pelillisesti näiden kahden huippumaan tasolla. Ruotsin pelaajarunko on kasattu mainiosti muutaman kokeneen laatupelaajan sekä tukun taitavien nuorten yksilöiden varaan ja päävalmentaja Peter Gerhardssonilla on johdettavanaan laadukas kokonaisuus.

Vierasjoukkueen virkaa tässä C-lohkon toisen kierroksen ottelussa hoitaa Sveitsi, joka ei missään nimessä kuulu turnauksen menestyssuosikkeihin. Jo sijoittuminen kahden parhaan joukkoon tässä C-lohkossa olisi todellinen jättipaukku ja kuin mestaruus käkikellomaan naisille. Sveitsin turnaus alkoi vahvasti, kun joukkue otti avausottelussa jo 5. minuutin pelin jälkeen 2-0 johtoaseman Portugalia vastaan. Lopulta johto ei kuitenkaan pitänyt ja Portugali onnistui vyörymään 2-2 tasapeliin.

Sveitsin kannalta tasapelipistettä voidaan pitää kuin voittona, sillä Portugali oli ottelussa selvästi niskan päällä ja voitti mm. maalipaikat lukemin 16-7. Kohtalaisen fyysisesti puolustava Sveitsi joutuu tässäkin ottelussa puolustuskannalle, kun vastus kovenee entisestään useamman pykälän. Sveitsin puolustajilla on peräti kolme korttia alla avauskierrokselta ja onkin mielenkiintoista nähdä miten Sveitsi pystyy pysäyttämään laadukkaat ruotsalaishyökkääjät rikkomatta – vai pystyykö?

Blågult järjestää maalijuhlat Bramall Lanella

Asetelmat tähän C-lohkon otteluun ovat kohtalaisen selvät. Ruotsi hallitsee, Sveitsi pyrkii pysäyttämään suosikin vyöryn ja iskemään vastaan nopeasti. Portugalia vastaan Sveitsi oli omissa paikoissaan varsin tehokas ottelun alussa ja hyvän tilanteen tullen se pystyy ehdottomasti rokottamaan myös Ruotsin tasoista joukkuetta, esimerkiksi erikoistilanteista. Ruotsin tulivoima tulee olemaan liikaa Sveitsin romuluisille puolustajille ja keltaisia kortteja tullaan taatusti näkemään kamppailussa.

Ruotsi on ottelussa suursuosikki, mutta 1X2-kertoimet ovat hyvin linjassa ja pelimielessä katseet käännetäänkin maalimääriin. Ottelussa on todella isoa potentiaalia runsasmaaliseen näytökseen ja yli 3,5 maalista tarjottu kerroin 2,42 TonyBetillä riittää mukavasti 44% todennäköisyysarviolla peleihin.

Pelivalinnat:
  • Ruotsi – Sveitsi: Yli 3,5 maalia, kerroin 2,42 (TonyBet)