13.9.2022 Liiga: Tappara – TPS

Kotimainen kiekkoilukausi vuosimallia 2022-23 alkaa tänään yhden ottelun kierroksella, kun viime kauden finalistit Tappara ja TPS kohtaavat Tampereen Nokia Arenalla. Latausta tiistai-illasta ei takuulla puutu, sillä viime kaudella tylysti hopealle jääneet turkulaiset viettävät juhlakautta ja avausottelussa Tapparan viirinnostajaiset halutaan takuulla pilata.

Uudistunut Tappara puolustaa mestaruutta

Tampereen Tapparan kone lähti viime syksynä käyntiin hieman yskähdellen, mutta lopulta Jussi Tapola sai viritettyä sylinterit oikeaan balansiin ja keväällä Tapparalle ei löytynyt pysäyttäjää. Tappara voitti kaikki pudotuspelisarjat lukemin 4-1, joten mestaruus meni ansaitusti Tampereelle. Tälle kaudelle joukkue uudistui reilusti, sillä viime kauden mestarijoukkueesta peräti 13 pelaaja vaihtoi maisemaa, mutta Tapolan luotsaama ryhmä on tälläkin kaudella huippulaadukas, sillä myös tulopuolella on todellista laatua.

Ykkössentterinä häärii KHL:stä palannut Jori Lehterä ja maalintekovoimaa Lehterän rinnalle tuo Niko Ojamäki. Puolustuksen ykkösnimenä häärii Valtteri Kemiläinen, jota voidaan hyvällä syyllä pitää koko sarjan parhaana puolustajana ainakin tehojen valossa. Koheesio saattaa kuitenkin olla vielä alkukaudella hakusessa, mutta Tappara edennee pitkälle myös tänä keväänä ja on kiistatta yksi suurimpia mestarisuosikkeja tälläkin kaudella.

Turun Palloseura on ollut 2020-luvulla yksi Liigan menestysseuroista vaikka edellinen mestaruus on kaudelta 2009-10. Kaksi perättäistä hopeaa viime kausilta kertoo laadukkaasti tehdystä työstä valmennuksen sekä pelaajiston osalta. Vaikka hopea ei ole häpeä, niin TPS haluaa varmasti kirkastaa juhlakaudellaan hopean kullaksi ja paras tapa aloittaa kausi mallikkaasti olisi totta kai kaataa hallitseva mestari kotiyleisönsä edessä kauden avausottelussa.

Tapparan tapaan myös TPS-leirissä on ollut kesän aikana vaihtuvuutta. Viime kaudella tuhoja tehnyt ykkösketju hajosi, kun Juuso Pärssinen ja Markus Nurmi tekivät NHL-sopimuksen. Puolustuksesta samaan suuntaan lähti Eemil Viro ja Elmeri Erosen, Ville Lajusen sekä Johan Iverssonin lähdöt tekivät ison loven TPS-pakistoon. Myös maalin suulla viime kaudella loistanut Andrei Karejev palasi kotimaahansa. Tulopuolella on kuitenkin myös laatua ja perustasoltaan TPS on tälläkin kaudella Liigan kärkiseuroja.

TPS:llä yllätyssauma avauskierroksella

Perustasoltaan ja materiaaliltaan Tappara on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus. Alkukaudella joukkueiden otteet kuitenkin hakevat yhä parastaan ja myös yllätyksiä nähdään. Kumpikin joukkue on pelannut jo tukun CHL-otteluita ja molempien alkukauteen on mahtunut ailahduksia sekä onnistumisia. Tappara on luonnollisesti kotiyleisönsä edessä suosikki, mutta kerroinasetelma on aivan liikaa kallellaan isäntien eduksi.

TPS:n menestyskertoimista löytyy hyvää etua. Käytetään Liigan avauskierroksen pelivalintana TPS +1,5 AT kertoimella 1,80, joka kattaa myös turkulaisten yhden maalin tappion. Arvio kohteelle on 60%, joten rajakertoimeksi muodostuu 1,67.

Pelivalinnat:
  • TPS +1,5 AT, kerroin 1,80 (STSbet)