14.6.2023 NHL: Vegas Golden Knights – Florida Panthers

Lordi Stanleyn pokaali nostetaan tällä kaudella ensimmäistä kertaa esille tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa, kun NHL:n finaalisarja on katkolla Vegasissa. Kotijoukkue Vegas Golden Knights pääsee yrittämään ottelusarjan katkaisemista kotikaukalossaan ja kasinokaupungin ritarit ovat tällä hetkellä lähempänä sarjan mestaruutta kuin kertaakaan aiemmin seurahistoriansa aikana. Florida Panthersin pitäisi voittaa kolme ottelua peräjälkeen ja vierasjoukkueen mestaruushaaveet pyörivät todennäköisyysarvioissa noin 10% tienoilla. Pelimielessä tämän viidennen finaalin mielenkiintoisinta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset.

Vegas Golden Knights yhden voiton päässä Stanley Cupista

Nevadassa sijaitsevassa Las Vegasissa on tällä hetkellä odottava tunnelma, sillä kaupungissa valmistaudutaan par aikaa NHL:n finaalisarjan viidenteen otteluun, jossa Lordi Stanleyn himoittu pysty on ensimmäistä kertaa tarjolla kotijoukkueelle. Kuudetta kauttaan NHL:ssä esiintyvä Vegas Golden Knights on esiintynyt yhden kerran aiemmin NHL:n finaaleissa (2018), mutta silloin Alex Ovechkinin johtama Washington Capitals oli parempi otteluvoitoin 4-1. Tällä kertaa joukkue on itse ottelusarjassa johdossa lukemin 3-1, joten kultaisilla ritareilla on kolme ottelua aikaa voittaa yksi peli ja varmistaa seurahistorian ensimmäinen Stanley Cup.

Finaalisarjassa Florida Panthersia vastaan Vegasin syvyys on ollut toistaiseksi auttamatta liikaa kissapaidoille ja ottelusarja on täysin ansaitusti lukemissa 3-1 kotijoukkueelle. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa loppulukemat repsahtivat tilastoja suuremmiksi, mutta paremmasta joukkueesta ei ollut epäselvyyttä. Florida Panthers onnistui voittamaan kolmannen ottelun kotikentällään jatkoerässä, mutta jo tuossa ottelussa VGK oli selvästi parempi kokonaisuus. Neljännessä ottelussa Florida oli ajoittain hätää kärsimässä ja Vegas veikin tuon ottelun maaliodottamat selväst nimiinsä.

Floridan esitys neljännessä ottelussa oli selvä pettymys, mutta oman osansa heikkoon hyökkäyspeliin tuo selvästi loukkaantuneena tällä hetkellä pelaava Matthew Tkachuk. Amerikkalainen ruutitynnyri kärsii todennäköisesti pahasta loukkaantumisesta ja hän vietti neljännessä ottelussa pitkiä aikoja pelaajapenkillä huilaten. Vaikka 25-vuotias voimahyökkääjä pelaa loukkaantuneena, niin hän pystyi silti luomaan eniten maaliodottamaa joukkuestaan. Tämä taas kertoo karulla tavalla siitä, että Floridan hyökkäyspelaamisen terävyys ja syvyys ei riitä tällä hetkellä alkuunkaan Vegasia vastaan.

Floridalaisten maalilla Sergei Bobrovsky on parantanut otteitaan kahden ensimmäisen finaalin jälkeen, mutta hän ei pysty luonnollisesti tekemään joukkueelleen maaleja. Sensaatiomaisesti pudotuspeleihin lähes mahdottomassa paikassa venyneen Panthersin bensa alkaa selvästi loppua ja tässä ottelussa selkäranka saattaa katketa lopullisesti. Suomalaisista Aleksandr Barkov ja Anton Lundell ovat tehneet voitavansa, mutta taso ei ole finaaleissa toistaiseksi riittänyt kuin hetkellisesti. Eetu Luostarinen toisi kaivattua syvyyttä Panthersin keskikentälle, mutta siilinjärveläinen on toistaiseksi missannut finaalit loukkaantumisen takia.

Vegas selvä suosikki, repeääkö loppulukemat?

Vegas Golden Knights on joukkueista laadukkaampi ja ennen kaikkea syvempi kokonaisuus. Edellisessä ottelussa tasoero tuli viimeistään selväksi ja joukkue on tällä hetkellä noin yhdeksän kertaa kymmenestä voittava suosikki ottelusarjassa. Tässä yksittäisessä ottelussa VGK on niin ikään selvä suosikki ja kun huomioidaan Tkachukin äärimmäisen epävarma loukkaantumistilanne, niin isännille on annettava vielä lisää prosentteja. Vegasin menestyskertoimet ovat kuitenkin ylikuumenneet neljännen ottelun jälkeen, joten pelimielessä katseet suunnataan maalimääriin.

Katkaisuottelussa lukemien repsahtaminen runsasmaaliseksi on hyvinkin mahdollista ja kun huomioidaan Floridan vaikea tilanne, niin ottelussa saatetaan nähdä runsaasti osumia. Keskiviikkoyön paras antia NHL-finaaleista onkin yli 5,5 maalista tarjottu kerroin 1,79 iBetiltä. 57% todennäköisyysarviolla (rajakerroin 1,75) over-valinta kelpaa pikkupanoksella kupongille.