15.11.2023 Liiga: HIFK – JYP

Kotimainen Liiga jatkuu keskiviikkona, kun reilun viikon mittainen maajoukkuetauko on ohi ja pelaajat ovat palanneet lyhyen loman tai maajoukkuekomennusten jälkeen seurajoukkueidensa riveihin. Tarjolla on viiden ottelun kierros, jonka pelillisenä herkkupalana toimii Helsingin vanhassa jäähallissa pelattava HIFK:n ja JYPin välinen ottelu. Kumpikin joukkue kohosi ennen taukoa mainioon vireeseen ja nordenskiöldinkadulla on odotettavissa laadukas ottelu. Pelimielessä kohteen parasta antia ovat runsasmaaliset lopputulokset, sillä olemme betsimarkkinan kanssa hieman eri linjoilla ottelun maaliodotusarvosta.

Mestarisuosikkeihin lukeutuvalla HIFK:lla alla vahva syksy

Ville Peltosen valmentama HIFK on pelannut vahvan syksyn, vaikka syys-lokakuussa muutamia yksittäisiä heikkoja hetkiä otteisiin onkin mahtunut. Helsinkiläiset ovat tällä hetkellä sarjataulukon kolmannella sijalla 35:lla pisteellä ja sijoitus on sisänsä ansaittu, sillä maaliodottamia katsellessa joukkue on ollut toistaiseksi sarjan neljänneksi paras joukkue. Alkukauden 19 pelattua ottelua ovat tuoneet 12 voittoa (8-4) ja seitsemän tappiota (3-4). Maaliero näyttää lukemia 54:42, kun kauden ensimmäinen kolmannes on takana.

HIFK pääsi viime viikolla pidetylle maajoukkuetauolle voittoputkessa, kun joukkue kaatoi ensin HPK:n (3-0) ja viimeisimpänä KooKoo:n (0-1). Ennen kahden ottelun voittoputkea joukkue taipui JYPille vieraissa 4-2 ja kotikentällään vahvalle Ilvekselle 2-5. HIFK:sta Leijonien mukana Karjala-turnauksessa olivat maalivahti Roope Taponen, puolustaja Petteri Lindbohm sekä hyökkääjät Kristian Vesalainen ja Juha Jääskä.

Vierasjoukkue JYP on alisuorittanut pari edellistä kautta ja tälle kaudelle joukkue asetti selkeäksi tavoitteeksi pudotuspelit sekä paluun Liigan kärkijoukkueiden sekaan. Toistaiseksi Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen luotsaama projekti on hyvässä aikataulussa, sillä kauden ensimmäinen kolmannes on sujunut JYPin osalta paremmin kuin moneen vuoteen. Alkukausi on sujunut tuloksellisesti varsin mukavasti ja tällä hetkellä joukkue löytyy sarjataulukon viidenneltä sijalta 31:lla pisteellä. Maaliodottamissa JYP on sarjan keskiarvon alapuolella, mutta vahva erikoistilannepelaaminen on tuonut pisteitä joukkueelle.

Myös JYPin joukkueesta nähtiin pelaajia Leijona-paidassa, kun perinteisen Karjala-turnauksen henkeä pääsivät aistimaan Liigan pistepörssin kärkisijoilla keikkuvat puolustaja Sami Niku sekä hyökkääjä Jerry Turkulainen. JYP pelasi ennen maajoukkuetaukoa todella vahvan jakson, kun se voitti kahdeksasta ottelustaan kuusi, mutta tauolle lähdettiin silti tappio niskassa, kun läpi syksyn alisuorittanut Pelicans oli viimeisessä ottelussa parempi lukemin 1-4. JYPin tehomiehenä on aiemmin mainittujen maajoukkuemiesten lisäksi toiminut Reid Gardiner, joka on edustanut Liiga-urallaan myös HIFK:ta.

HIFK suosikki, mutta iskeekö JYP erikoistilanteista tehokkaasti?

Perustasoltaan ja materiaaliltaan HIFK on joukkueista pykälän verran parempi kokonaisuus ja kotiedun myötä ottelussa suosikki. Aivan kerroinasetelman mukainen jättisuosikki HIFK ei kotikentällään kuitenkaan ole, joten JYPin kertoimien noustessa myös vierasjoukkueen menestyskertoimet saattavat nousta pelikelpoisiksi. Kohteen paras peli-idea on kuitenkin runsasmaaliset lopputulokset, sillä ottelussa on selvää potentiaalia runsasmaaliseen kiekkoiltaan, vaikka HIFK ennen taukoa pitikin maalinsa kahdesti peräkkäin koskemattomana.

Arviomme mukaan ottelussa nähdään vähintään kuusi osumaa noin 47 kertaa sadasta, joten rajakertoimeksi muodostuu 2,13. Muhkeista kertoimista tuttu XLBet tarjoilee kohteeseen kerrointa 2,44 joten keskiviikkoillan ehdottomasti parhaaksi peli-ideaksi kotimaisilta kiekkoareenoilta nousee yli 5,5 maalista tarjottu kerroin.