15.3.2022 Mestarien liiga: Ajax – Benfica & Man Utd – Atletico Madrid

Vajaan viikon tauon jälkeen on taas aika kääntää katseet UCL-kentille, kun ohjelmassa on Mestarien liigan neljännesvälierien viimeistä edellinen pelikierros. Neljä ensimmäistä joukkuetta ovat jo varmistaneet jatkopaikkansa ja huomenna keskiviikkona selviää loput neljä jatkajaa. Tiistain ohjelmassa on mielenkiintoinen kattaus, kun Ajax isännöi Benficaa (2-2) ja Old Traffordilla kohtaavat Manchester United ja Atletico Madrid (1-1).

Ajax – Benfica, 22:00

Lissabonissa nähtiin kolme viikkoa sitten todella viihdyttävä avausosa, aivan kuten silloisessa otteluennakossa odotimmekin. Ajax hallitsi palloa, mutta ei onnistunut tekemään kahta maalia enempää. Benfica oli sen sijaan tehokas omissa paikoissaan ja ottelu päättyi ansaitusti 2-2 tasapeliin. Vierailija Ajax vaikutti ottelun jälkeen syystäkin pettyneeltä, sillä hollantilaisilla oli jo avauspuoliajalla paikka ratkaista matsi, mutta se ei siinä onnistunut.

Isäntien sopii odottavan tulevan vauhdikkaasti myös tähän toiseen osaotteluun, sillä tänään pelataan sen kotikentällä Johan Cruijff Arenalla ja vauhti ei varmasti tule ainakaan laskemaan avausottelussa. Ajax perustaa pelinsä todelliseen vauhtipalloon, joten viihdyttävää ottelua sopii tästä toisestakin osaottelusta odottaa.

Kotijoukkue Ajax on ollut ihan kelpo tikissä viime aikoina vaikka edellisen UCL-ottelun jälkeen tulikin tappio kotimaan kentillä, kun sarjan häntäpäähän kuuluva G.A. Eagles onnistui yllättämään Ajaxin lukemin 2-1. Tuon ottelun jälkeen Ajax on esiintynyt kerran Cup-ottelussa (2-0 voitto vs. Alkmaar) ja kahdesti kotimaan sarjaottelussa, joista molemmista kirjattiin 3-2 voitot.

Merkillepantavaa kotimaan sarjan esityksessä on ollut se, että viimeisessä kolmessa sarjapelissä omissa on kolahtanut peräti 6 kertaa, kun alkukauden 23:ssa ottelussa vastustajat olivat onnistuneet iskemään Ajaxin verkkoon pallon vain viisi kertaa. Puolustuspäässä Ajax ei ole viime aikoina pystynyt esiintymään alkukauden rautaisella tasolla, mutta ei näistä muutamasta maalista pidä silti liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetämään.

Maaleille löytyy looginen selitys myös joukkueen kokoonpanotilanteesta, sillä joukkueelta puuttuu loukaantumisten takia rosterista peräti kolme maalivahtia. Stekelenburg, Paasver ja Gorter ovat kaikki sivussa loukkaantumisten takia. Kotijoukkueen maalivahtitilanne onkin mielenkiintoinen pähkinä purtavaksi manageri Erik ten Hagille. Tästä joukkueesta isänniltä puuttuu kolmen maalivahdin lisäksi myös puolustaja Sean Klaiber. Maalilla aloittanee edellisen ottelun tapaan vuonna 1996 syntynyt kamerunilainen Andre Onana, joka on aiemmista doping-kohuista huolimatta laatutekijä omalla pelipaikallaan.

Perustasoltaan Ajax on joukkueista laadukkaampi ja kotikentällään suosikki sekä tähän yksittäiseen otteluun, että samalla jatkamaan koko otteluparista. Mikään läpihuutojuttu tämä toinen kohtaaminen ei silti tule olemaan, sillä Benfican kaksi tehtyä maalia avausottelussa ja tasapelitilanne toisen ottelun alla nostattaa varmasti itseluottamusta. Suosikkia on pystytty jo horjuttamaan, joten miksi yllätys ei olisi mahdollinen myös vieraskentällä.

Benfican tappioton putki jo yli kuukauden mittainen

Vierasjoukkue Benfica on kotimaansa sarjan kestomenestyjä ja tuttu näky myös Mestarien liigan lohkovaiheessa. Pudotuspeleissä menestystä ole juuri tullut, mutta nyt joukkueella on hieno sauma yrittää jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon. Avausottelusta otettu 2-2 taistelu-tasapeli oli hieno osoitus lissabonilaisten taistelumoraalista ja mitään syytä nöyristelyyn ei tässä toisessakaan ottelussa ole vaikka altavastaajina matkaan lähdetäänkin.

Joukkueiden edellisen kohtaamisen jälkeen Benfica on esiintynyt kotimaansa sarjassa kolme kertaa, ottaen kaksi voittoa ja yhden tasapelin. Ensin kaatui kotikentällä Guimaraes puhtaasti 3-0 ja sen jälkeen haettiin solidi 1-2 vierasvoitto Portimonensesta. Viime viikonloppuna pelatussa kotiottelussaan Benfica jäi 1-1 tasapeliin Vizelan kanssa, vaikka joukkue isona suosikkina tuohon otteluun lähti. Kuvioita kuitenkin sotki pahemman kerran keskikenttämies Adel Taarabtin kahdeksannella peliminuutilla otettu suora punainen kortti.

Vire on kuitenkin pitkässä juoksussa ihan hyvä ja lähtökohdat Hollannin reissuun on vähintäänkin kohtalaiset. Vieraiden kokoonpanotilanne ei ole täysin optimaalinen, sillä varmuudella sivussa ovat puolustaja Lucas Verissimo sekä hyökkääjät Rodrigo Pinho ja Haris Seferovic. Kaikki kolme ovat tosin pitkäaikaispotilaita, joten varsinaista rotaatiota nämä poissaolot eivät viime aikojen kokoonpanoihin tuo.

Benfica pyrkii varmasti pitämään ottelun mahdollisimman pitkään 0-0:ssa ja iskemään omista paikoista vastaan vaarallisesti aina tilaisuuden tullen. Riittääkö taso nollaamaan Ajaxin tasoista vauhtijoukkuetta vieraskentällä kovin pitkään on mielenkiintoinen nyanssi. Taktista palloa voi olla luvassa vieraiden suunnalta.

Ajax iso suosikki – toiveissa runsasmaalista!

Kuten jo mainittua, niin Ajax tulee ottamaan pallokontrollin ja nostamaan laitapakeista lähtien tulivoimaa Benfican päätyyn. Tämä avaa totta kai paikkoja vierasjoukkueen nopeisiin vastaiskuihin, joista saatiin hyvää esimakua jo avausottelussa. Maalipaikkoja tullaan näkemään varmasti molemmissa päissä ja maaliodottama on tuttuun tapaan korkealla myös tänään.

Ajax on yli kaksi kertaa kolmesta voittava suosikki kotikentällään, mutta isäntien kertoimet eivät yllä peleihin. Maaliodottama on omilla arvioilla taas kerran lähellä neljää osumaa, joten otetaan peleihin tuttuun tapaan over-valinnat. Jetbullin tarjoama kerroin 1,93 kelpaa niukasti peleihin 53% arviolla. Kerroinraja 1,89.

Pelivalinnat:
  • Ajax – Benfica: Yli 3,5 maalia, kerroin 1,93 (Jetbull).

Manchester United – Atletico Madrid, 22:00

Illan toinen kamppailu pelataan Englannissa, kun Manchester United isännöi Atletico Madridia. Tähän toiseen otteluun lähdetään 1-1 tasatuloksesta, joten luvassa on takuuvarmasti mielenkiintoinen ja kuuma kohtaaminen. Avausottelu Espanjassa oli isäntien hallintaa, mutta United onnistui tekemään lopussa tärkeän tasoitusmaalin, joka paranteli lähtökohtia tähän toiseen osaotteluun huomattavasti.

Nyt kun UCL:ssä ei ole enää vierasmaalisääntöä voimassa, niin tasapelitilanne tekee tämän ratkaisuottelun selvästi vaikeammin arvioitavaksi. Taktiset nyanssin korostuvat, sillä turhia riskejä ei tarvitse kummankaan joukkueen tasapelitilanteessa ottaa. Varsinaista vauhtikohtaamista tästä ei siis ole syytä odottaa, vaikka molempien joukkueiden rosterista runsaasti taitoa löytyykin.

Kotijoukkue United on ailahdellut viime aikoina samaan tapaan kuin isossa kuvassa koko kauden aikana. Espanjasta haetun 1-1 tasapelin jälkeen joukkue jäi sarjaottelussa kotikentällään maalittomaan tasapeliin ennalta selvästi heikomman Watfordin kanssa. Seuraavaksi United romahti Manchesterin derbyssä Cityä vastaan häviten peräti 4-1. Viime viikonlopun kenraalissa punaiset ottivat Ronaldon hattutempulla tärkeän 3-2 voiton Tottenhamista ja se nosti varmasti joukkueen itseluottamusta.

Isossa kuvassa peli ei kuitenkaan ole aivan huipputasolla vaikka yksittäisiä välähdyksiä paremmasta onkin nähty aina silloin tällöin. United on yhä liikaa yksilöidensä varassa ja kokonaisvaltaisesti sen täytyy parantaa jokaisella osa-alueella jos se mielii jatkaa tästä parista. Atletico hallitsi avausosaa, mutta nyt pelin kuva voi muuttua hieman, kun United pääsee kotipyhättöönsä.

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on todella pieni, mutta kotikenttä kääntää puntteja isäntien suuntaan. Ottelun isot panokset kuitenkin kaventavat tasoeroa hieman ja lähtökohdat otteluun ovat varsin tasaiset. Unitedilta puuttuu ottelusta varmuudella myrskyn silmään ajautunut Mason Greenwood. Pohjevammasta kärsineen McTominayn pelaaminen on epävarmaa.

Simeonen Atleticolla huolia kokoonpanon kanssa

Vierailija Atletico Madrid on osoittanut viime aikoina vahvaa venymistä mistä kertoo jo lohkovaiheeseen viimeisessä ottelussa otettu tärkeä 1-3 vierasvoitto FC Porton vieraana, joka siivitti madridilaiset pudotuspeleihin. Taktisesti viisas Simeone osaa motivoida joukkueensa aina hyvään formiin tärkeiden otteluiden alla, joten odottaa sopii, että raitapaidat tulevat vahvasti myös tähän otteluun.

Atletico pääsee Englannin reissulle hienossa vireessä. Unitedia vastaan pelatun 1-1 tasapelin jälkeen Los Colchoneros on ottanut kotimaansa sarjassa kolme voittoa: Celta Vigo 3-2, Betis 1-3 ja Cadiz 2-1. Vaikka omissakin on kolissut, niin joukkue on pystynyt raapimaan tärkeitä voittoja otteluruuhkassa ja osoittanut henkisen kovuutensa.

Vieraiden kokoonpanotilanne on isäntiä heikompi, sillä keskikenttämies Carrasco on pelikiellossa ja lasaretin puolella on useampi ukko. Keskikentältä puuttuu Lemar, Wass sekä Kondogbia ja puolustuspäästä on sivussa varmuudella ainakin Vrsaljko. Myös toppariosaston Hermoson sekä Gimenezin pelaaminen on epävarmaa. Kärjestä puuttuu varmuudella brassi Matheus Cunha.

Simeonella riittää pähkäiltävää kokoonpanon kanssa, mutta loistava turnausjoukkueena tunnettu Tico saa varmasti iskukykyisen kokoonpanon juoksutettua Old Traffordin viheriölle. Diegon pelisapluuna on tuttu varmasti jokaiselle pelaajalle, joten pelisuunnitelmaa poissaolot eivät vierasjoukkueen osalta muuta.

Tasaista, tasaista

Lähtökohdat otteluun ovat varsin tasaiset ja etenkin avauspuolisko mennään varmasti tunnustellen. Atletico ei varmasti lähde riskeeraamaan mitään ja se ottaa alun varman päälle ja pyrkii rakentamaan prässejä, joista iskeä tilaisuuden tullen vastaan. Luvassa voi olla todella vähämaalista nyhjäystä ja tasapelin mahdollisuus on hieman normaalia korkeampi – se toteutuu noin kerran kolmesta.

Arviomme ristille on 33%, joten kerroinraja kohteelle on 3,03. Myös alle 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,74 yltää niukasti peleille. Arvio alle 2,5 maalin toteutumiselle on 60%, joten kerroinrajaksi muodostuu 1,67.

Pelivalinnat:
  • Man Utd – Atletico Madrid (1X2): Tasapeli, kerroin 3,30 (TonyBet, Jetbull)
  • Alle 2,5 maalia, kerroin 1,74 (Jetbull)