15.9.2023 Veikkausliiga: Haka – Ilves

Valkeakosken Tehtaan kentällä on perjantai-iltana tarjolla tulikuuma Pirkanmaan derby, kun runkosarjan lopulla hyvään iskuun kohonnut Haka isännöi Tampereen Ilvestä. Hakan tilanne sarjataulukossa on hyvän runkosarjan lopun turvin tällä hetkellä vieraita parempi, mutta missään nimessä valkeakoskelaiset eivät ole vielä turvassa putoamispeikolta. Haka on niskan päällä tämän kauden keskinäisissä ja mustavalkoiset lähtevät kotiedun sekä paremman vireen turvin myös tähän otteluun suosikkeina. Isoista panoksista huolimatta ottelun maaliodotusarvo on ennemmin runsas- kuin vähämaalinen ja pelikupongit rakennetaankin yli 2,5 maalin varaan.

Ilves saa toivottuja apuja sairastuvalta

Kotijoukkue Haka on keikkunut koko kauden ajan sarjataulukon alemmalla puoliskolla. Keskikesä oli Valkeakosken ylpeydelle äärimmäisen haastava, sillä kesä- ja heinäkuun aikana joukkue pelasi peräti kymmenen ottelua ilman voittoa. Elo- syyskuun aikana pelatut viisi viimeistä runkosarjan ottelua sujuivat Hakan osalta paremmin, kun joukkue onnistui raapimaan viidestä ottelusta kolme voittoa ja kaksi tasapeliä. Nämä perussarjan lopusta napatut 11 pistettä antoivat Hakalle hyvän mahdollisuuden taistella sarjapaikasta ja tällä hetkellä joukkue on kuuden seuran karsintasarjassa ”toisena” 24 pisteellä.

AC Oulu johtaa alempaa sarjaa 31:llä pisteellä ja pahnan pohjalla oleva IFK Mariehamnilla on vain 15 pistettä, mutta neljän joukkueen kesken on huomattavasti tasaisempaa: Haka 24pst, FC Lahti 22pst, Ilves 20pst, KTP 20pst. Tilanne putoamisen sekä säilymisen osalta on siis vielä täysin auki ja jäljellä olevat viisi ottelukierrosta tarjoavat äärimmäisen mielenkiintoisia kohtaamisia. Hakan tilanne ennen jäljellä olevia otteluita on kohtalaisen hyvä, sillä joukkue on pelannut viisi edellistä ottelua saldolla 3-2-0 maalieron näyttäessä lukemia 8:5. Edellisellä kierroksella Haka kaatoi kotikentällään SJK:n 1-0.

Tampereen Ilveksen kausi on ollut toistaiseksi mollivoittoinen ja etenkin syyskausi on ollut tamperelaisille vaikea. Heinä- ja elokuun vaihteessa Ilves pelasi kuusi ottelua ilman voittoa ja myös runkosarjan kaksi viimeistä ottelua olivat tappiollisia. Kaikenkaikkiaan kymmenen ottelun kuntopuntari näyttää saldoa 1-3-6 yhteismaalierolla 7:14, joten ryhtiliikettä tarvitaan mikäli joukkue mielii säilyttää paikkansa ylimmällä sarjatasolla. Ilves on toki kärsinyt kesän aikana lukuisista loukkaantumisista, mutta tähän otteluun tilanteen pitäisi olla hieman parempi. Myös pelikieltoa edellisessä ottelussa kärsinyt Santeri Haarala palaa kokoonpanoon.

Ottelun panokset ovat luonnollisesti kovat, kun jaossa on huipputärkeitä pisteitä. Haka lähtee otteluun kotiedun sekä paremman vireen turvin suosikkina, mutta täysin vailla mahdollisuuksia vieraat eivät ottelussa ole, sillä perustasoero joukkueiden välillä on marginaalinen.

Derbyssä tarjolla viihdettä koko rahalla?

Isojen panosten otteluissa maaliodotusarvo on yleensä hieman normaalia matalampi, mutta tässä ottelussa en näe tilanteella aivan normaalin suuruista vaikutusta. Vaikka Ilves on kärsinyt viime aikoina tehottomuudesta, niin tähän paikallisotteluun ylimääräisiä sytykkeitä tuskin tarvitsee etsiä. Haka on ollut viime aikoina hyvässä iskussa ja iskenyt viiteen edelliseen otteluun kahdeksna rysää.

Arvio vähintään 2,5 maalille tässä ottelussa on 53%, rajakerroin 1,89 ja kun XLBet sekä Nitro Casino tarjoilevat kohteeseen kerrointa 1,99 niin pikkupanostuksia päästään iskemään sisään Pirkanmaan Derbyyn.