16.11.2023 NHL Global Series: Ottawa Senators – Detroit Red Wings

Maailman kovin jääkiekkoliiga NHL rantautuu torstai-iltana Euroopan kentille, kun Tukholman Avicii Arenassa on luvassa Ottawa Senatorsin sekä Detroit Red Wingsin välinen ottelu. Kaikenkaikkiaan NHL Global Series tarjoaa neljä NHL-ottelua seuraavan neljän päivän aikana, joten pohjoismaiselle kiekkokansalle on tarjolla maailman parasta jääkiekkoa tuutin täydeltä tulevina iltoina. Ottawan sekä Detroitin lisäksi Globenin jäillä nähdään Toronto Maple Leafs sekä Minnesota Wild. Kello 21:00 alkavaan NHL-otteluun on tarjolla yksi mielenkiintoinen peli-idea, sillä emme ole ottelun korkeasta maaliodotusarvosta aivan yhtä optimistisia kuin pelimarkkina.

Uudelleenrakennusvaihetta läpikäyvä Detroit aloittanut kauden vahvasti

Kotijoukkueen virkaa tässä ottelussa hoitava Ottawa Senators on käynyt viime vuosina läpi selvää jälleenrakennusta ja joukkueen voittoikkuna Stanley Cupin suhteen ei ole vielä ajankohtainen vuoteen tai pariin. Nuori joukkue on kuitenkin väläytellyt satunnaisesti ja muutamilla hyvillä hankinnoilla sekä nuorien roolipelaajien kehittymisellä joukkueesta on kasvamassa hyvää vauhtia pudotuspelijoukkue NHL-kentille. Tällä hetkellä Senators on itäisen konferenssin toiseksi viimeisenä, perässään vain Columbus Blue Jackets. Kauden 13 pelattua ottelua ovat tuoneet kuusi voittoa ja seitsemän tappiota.

Senatorsin maaliodottama tasakentällisin pelattaessa kuuluu sarjan heikoimpiin, joten sijoitus taulukon häntäpäässä on siihen nähden ansaittu eikä ylisuorittamista esimerkiksi maalinteon tehokkuudessa ole ollut huomattavissa. Senatorsin tehomiehinä alkukaudella ovat häärineet rämäpäinen Brady Tkachuk (8+4=12), kokenut Claude Giroux (5+10=15) sekä joukkueen sisäistä pistepörssiä johtava Tim Stützle (3+14=17). Ontariolaisten ykkösvahtina alkukaudella on häärinyt suomalainen Joonas Korpisalo, joka on onnistunut kanadalaisseuran viimeisenä lukkona varsin hyvin torjuntaprosentilla 90,7%. Viidestä edellisestä ottelusta joukkue on voittanut kaksi ja hävinnyt kolmesti.

Detroit Red Wings on takavuosien suurseura, joka on napannut Loordi Stanleyn legendaarisen pokaalin kahdesti myös 2000-luvulla. Punasiivet ovat Ottawan tapaan isossa jälleenrakennusvaiheessa ja joukkueelta ei juuri kuluvalle kaudelle merkittäviä urotekoja odotettu, mutta nuori joukkue on todistanut väitteet hölynpölyksi ja napannut kauden 15:sta ottelustaan 18 pistettä. Saldo 7-1-2-5 maalierolla 55:49 on odotettua parempi ja joukkue on tällä hetkellä sijalla viisi itäisen konferenssin tasaisessa keskikastissa. Toki kausi on pitkä, mutta mikäli otteet jatkuvat vastaavina, niin pudotuspelipaikka saattaa hyvinkin olla hyppysissä keväällä.

Tasakentällisin pelattaessa Detroit on maaliodottamassa hieman sarjan keskikastin alapuolella, joten kerätyissä pisteissä on ollut hieman ekstaa mikä on tosin normaalia, kun otanta alkukaudelta on kohtalaisen pieni. Merkille pantavaa Red Wingsin otteissa on se, että kakkosmaalivahtina kauden aloittanut James Reimer (93,3%) on ollut suomalaista virkaveljeään Ville Hussoa (88,5%) parempi tilastoissa alkukauden aikana. Joukkueen tehomiehinä ovat häärineet Dylan Larkin (5+12=17) sekä pienikokoinen väkkärä Alex DeBrincat (10+5=15).

Tasaista vääntöä luvassa neutraalikentällä

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole iso ja lähtökohdat otteluun ovat tasaiset. Kotietua ottelussa ei voi kummallekaan joukkueelle laskea, sillä molempien joukkueiden faneja lienee paikalla. Ottawa saa pienen edun viimeisestä vaihto-oikeudesta, mutta sille ei kannata antaa liikaa painoarvoa voimasuhteita miettiessä. Iloisten perheuutisten takia Detroit joutuu Euroopan reissulle ilman ykkösvahtiaan Hussoa, mutta alkukaudella vakuuttavasti esiintynyt Reimer paikannee hyvin.

Vaikka molemmat joukkueet kuuluvat itäisen konferenssin runsasmaaliseen osastoon, niin emme ole aivan yhtä runsasmaalisella linjalla pelimarkkinan kanssa ottelun maaliodottamasta. Total-linja on hilattu NHL-tyyliin 6,5 maaliin. XLBet tarjoaa varsinaisen peliajan alla 6,5 maalista kerrointa 1,93 ja 53% todennäköisyysarviolla tähän NHL Global Series -otteluun päästään iskemään pikkupanoksen jännityspeli.