16.3.2022 Mestarien Liiga: Juventus – Villarreal & Lille – Chelsea

Tiistain kolmesta UCL-pelikohteesta saatiin vain yksi osuma, kun under-valinta Unitedin ja Atleticon välisestä pelistä piti hienosti. Benfica onnistui pitämään Ajaxin nollilla ja iskemään tärkeän maalin, joka riitti viemään portugalilaiset jatkoon. Keskiviikkona ohjelmassa on jälleen kaksi ottelua, kun Italiassa kohtaavat Juventus ja Villarreal (1-1) ja Ranskassa Lillen sekä Chelsea (0-2).

Juventus – Villarreal, 22:00

Huippumielenkiintoinen kohtaaminen, johon lähdetään avausottelun jälkeisistä 1-1 lukemista. Avauskohtaaminen näiden kahden laatujoukkueen välillä oli odotetunlainen, sillä Villarreal hallitsi tapahtumia, mutta Juventus onnistui niin ikään luomaan vaarallisia maalipaikkoja ja iskemään yhden osuman vieraskentällä. Keltainen sukellusvene tasoitti pelin kuitenkin 66. peliminuutilla Parejon osumalla ja lopulta 1-1 lopputulosta voidaan pitää ansaittuna molemmille joukkueille.

Tasapelitilanne on varsin mielenkiintoinen lähtökohta tähän toiseen kohtaamiseen, sillä vierasmaaleilla ei ole merkitystä ja kumpikaan joukkue tuskin lähtee riskeeraamaan tai avaamaan peliä suotta. Jos vastustaja pääsee johtoasemaan, niin silloin totta kai riskitasoja nostetaan, sillä jatkopelien kannalta tasoitusmaali on pakollinen.

Kotijoukkue Juventus pääsee otteluun peräti neljän ottelun voittoputkessa, sillä edellisen UCL-ottelun jälkeen joukkue on onnistunut voittamaan kolme Serie A -ottelua ja lisäksi se kaatoi Coppa Italian välierässä Fiorentinan vieraissa. Kotimaan sarjassa Empoli (2-3) sekä Sampdoria (1-3) kaatui vieraissa ja heikko Spezia kotona (1-0). Merkille pantavaa Juventuksen otteissa viime viikonlopun Sampdoria-ottelussa oli se, että joukkue oli ajoittain todella suurissa vaikeuksissa isäntien kanssa, mutta onnistui silti raapimaan tärkeän 1-3 vierasvoiton.

Sampdoria missasi ottelussa mm. Rangaistuspotkun, mutta lukuisista maalipaikoista huolimatta se ei saanut pallon, kun kertaalleen Juventus-veskari Wojciech Szczesnyn taakse. Maalipaikat ottelussa kirjattiin Sampdorialle lukemin 16-6. Oman murheensa isännille ottelun alla tuovat myös lukuisat poissaolot, sillä varmuudella sivussa on liuta tärkeitä profiilipelaajia.

Keskikentältä puuttuu Weston McKennie sekä Denis Zakaria, kärjestä Kaio Jorge ja mahdollisesti myös argentiinalainen Dybala. Laituriosastolta sivussa on tärkeä Federico Chiesa ja koko ruljanssin kruunaa puolustuspään poissaolot. Kokenut topparipari Bonucci-Chiellini on myös sivussa ja näillä näkymin myös brassipuolustaja Alex Sandro puuttuu kokoonpanosta.

Näiden poissaolojen myötä asetelmat eivät todellakaan ole parhaat mahdolliset kotijoukkueen kannalta, mutta jo hyvät otteet edellisistä peleistä ovat osoittaneet, että Vanha Rouva pystyy ottamaan voittoja myös ilman tärkeitä profiilipelaajiaan. Italialaismanageri Massimiliano Allegrinilla riittää kuitenkin päänvaivaa ottelun alla kokoonpanohuolien takia.

Keltainen sukellusvene yllätysvalmiina Torinon reissulle

Vierasjengi Villarreal pääsee tähän ratkaisevaan toiseen osaotteluun hyvistä asetelmista, vaikka pelkkää voittokulkua taival kotimaan kentillä ei ole viime aikoina ollut. Edellisen Juventus-matsin jälkeen vieraat ottivat tyylikkään 5-1 kotivoiton Espanyolista, mutta sen jälkeen ottelun jälkeen sarakkeeseen kirjattiin myös punaista, kun Osasuna onnistui kaatamaan Submarinon kotikentällään 1-0. Viime viikonlopun kenraalissa Villarreal nappasi solidin 1-0 kotivoiton La Ligan keskikastin Celta Vigosta, joten voitto alla kelpaa varmasti matkata Italiaan.

Villarrealin päävalmentajana toimiva Unai Emery tunnetaan taktisesti varsin kyvykkäänä käskijänä ja etenkin cup-luontoisissa otteluissa hän on onnistunut viime vuosina hyvin. Emeryn kyvyt todistettiin oikeaksi jo avausottelussa, sillä Juventuksen aikainen avausmaali pakotti Emeryn muuttamaan sommitelmaa ja se tuotti lopulta tulosta, kun Parejo iski isännät tasoihin 66. peliminuutilla.

Myös vierailla on muutama poissaolo ottelun alla, mutta sairastuvan tilanne ei ole yhtä paha kuin isännillä. Sivussa on jo pidemmän aikaa vaivoista kärsinyt kärkimies Paco Alcacer sekä Osasuna-ottelussa loukkaantunut puolustaja Alberto Moreno. Pitkäaikaishuililla jatkava puolustaja Ruben Pena ei ole pelannut vähään aikaan, joten hänen poissaolollaan ei juurikaan ole merkitystä vieraiden iskukykyyn.

Vieraiden eduksi tässä ottelussa on laskettava henkinen tilanne, sillä kaikki paineet tähän otteluun on ladattu kotikentällä operoivan suurseuran niskaan. Vieraat pääsevät otteluun paineettomista lähtökohdista, sillä futismaailma odottaa varmasti Juventuksen vyöryvän jatkoon tästä otteluparista, mutta me emme näe otteluparia aivan samalla tavalla kuin vedonlyöntimarkkina.

Aliarvostettu vierasmenestys kiinnostaa!

Avausottelun tapahtumia ja joukkueiden tämänhetkisiä kokoonpanot huomioiden ensimmäisenä mieleen tulee ajatus, että Juventus ei voi millään olla tässä otteluparissa 1X2-arvioilla yli kerran kahdesta voittava suosikki kotiedustaan huolimatta. Vieraat osoittivat jo avausottelussa, että he pystyvät haastamaan Juventuksen tasapäisesti ja isäntien runsaat poissaolot tasoittavat perustasoeroa entisestään.

Luvassa on todennäköisesti erittäin vähämaalinen ja taktinen näytös, joka nostaa niin ikään vieraiden menestysmahdollisuuksia. Pelikohteiksi nostetaan alle 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,76, joka kelpaa 61% arviolla mainiosti peleihin. Kerroinraja kohteelle on 1,64. Toiseksi peli-ideaksi otamme vierasjoukkue Villarrealin jatkopaikan otteluparista. Tämä kattaa siis mahdolliset jatkoajat yms, joten paikka kahdeksan parhaan joukkoon riittää osumaksi. Kertoimeksi saatu 2,80 on mainio pelikohde 43% arviolla. Kerroinraja 2,33.

Pelivalinnat:
  • Juventus – Villarreal: Alle 2,5 maalia, kerroin 1,76 (Jetbull)
  • Jatkoon menevä joukkue: Villarreal, kerroin 2,80 (William Hill)

Lille – Chelsea, 22:00

Illan toinen kamppailu ei kutkuta futisnystyröitä aivan yhtä paljon, kun ensimmäinen, mutta varsin mielenkiintoinen kamppailu Lillen ja Chelsean välinen ottelu on. Avausosassa Chelsea oli kotikentällään parempi lukemin 2-0, joten vieraiden aikainen avausmaali tässä ottelussa latistaisi kotijoukkueen haaveet jatkopaikasta varsin nopeasti.

Ensimmäisessä osaottelussa Chelsea oli odotetusti lievästi niskan päällä, mutta kyllä Lillekin onnistui luomaan muutamia vaarallisia paikkoja lontoolaisten maalille ja aivan silloisten kertoimien mukaiseksi suosikiksi Chelsea ei osoittautunut. Nyt lähtökohdat tasoittuvat entisestään, kun ottelupari siirtyy Pohjois-Ranskaan, Deûle-joen varrelle.

Chelsea on ollut viime aikoina myrskyn silmässä, kun omistaja Roman Abramovich ja hänen varallisuutensa on ollut rajoituksien alla ja samalla koko Chelsean kassaliikenne on ainakin osittain jumissa. Brittimediassa on viime aikoina kummasteltu Chelsean pelaamista pelipaidoilla, joissa on yhä teleyhtiö Threen logo, vaikka se katkaisi yhteistyösopimuksen Chelsean kanssa. Ilmeisesti lontoolaisilla on ollut vaikeuksia hankkia uusia paitoja, kun kassakone on jumissa?

Pelikentälle nämä vaikeudet eivät ole kuitenkaan vielä toistaiseksi juurikaan heijastuneet, sillä Chelsea on onnistunut raapimaan pisteitä ja voittoja eri sarjoissa. Lille-voiton jälkeen se koki 1-0 tappion Liverpoolille EFL:ssä, mutta sen jälkeen kaatui FA Cupissa Mestaruussarjan Luton 2-3. Kotoisessa Valioliigassa peli on rullannut mallikkaasti ja alla on kolmen ottelun voittoputki, jonka aikana on kaatunut Burnley (0-4), Norwich (1-3) sekä viimeisimpänä hyvävireinen Newcastle (1-0).

Vaikka otteluohjelma ei ole ollutkaan rajuimmasta päästä, niin perustasoltaan laadukas materiaali ja kova rutiini voittamisesta on kantanut voittoihin. Tällä hetkellä Chelsea löytyy Valioliigan kolmospaikalta 59 pisteellä. Edellä menevät Manchester City ja Liverpool ratkaisevat erittäin todennäköisesti mestaruuden kohtalon, mutta paikka neljän joukossa ja sitä myötä ensi kauden UCL-lohkovaiheessa on varmasti tyydyttävä suoritus joukkueelle, joka joutuu loppukauden aikana painimaan erilaisten kentän ulkopuolisten ongelmien kanssa.

Chelsea pääsee Ranskan reissulle ihan kelpo kokoonpanolla, sillä varmuudella sivussa ovat vain keskikenttämies Chillwell sekä puolustaja Reece James. Epävarmoja osallistujia ovat akillesjännevammasta kärsinyt Callum Hudson-Odoi (kk) sekä puolustaja Cesar Azpilicueta.

Lille ailahtelee, mutta osaa myös voittaa

Kotijoukkue Lille on kuulunut jo vuosia oman maansa TOP6-joukkueisiin, mutta otteita on leimannut ailahtelevaisuus. Tällä hetkellä joukkue on Ligue 1:ssä kuudennella sijalla 43 pisteellä, mutta valitettavasti kärkiseura PSG on karannut mestaruushaaveiden kannalta aivan liian kauas. Paikkaa sarjakakkosen paikalle on seitsemän pistettä, joten toiveet suorasta paikasta Mestarien liigan lohkovaiheeseen ovat vielä elossa. Ranskassa sarjataulukon toiseksi sijoittunut pääsee suoraan lohkovaiheeseen, mutta kolmannen on tyytyminen karsintoihin. Neljäs puolestaan sijoitetaan Eurooppa liigan lohkopeleihin.

Lillen vire on ottelun alla ihan kohtalainen, sillä Chelsea-vierastappion jälkeen joukkue onnistui kaatamaan kotimaansa kentillä Lyonin 0-1 ja Clermontin 4-0. Viikonlopun kenraalissa Lille jäi kotikentällään maalittomaan tasapeliin St. Etiennen kanssa vaikka lähti otteluun kohtalaisen isona suosikkina. Tässä ottelussa isäntien on uskallettava lähteä pelaamaan aktiivisesti tai muuten europelit päättyvät tämän kauden osalta 16 parhaan joukkoon.

Oma pää on ehdottomasti pidettävä puhtaana, mutta liian varovaisella taktiikalla Lille pysähtynee Chelsean tiiviiseen puolustukseen ja lopputulemana voi hyvinkin olla vaikka maaliton tasapeli ja katsojalle tylsä ottelu. Chelsea pyrkii varmasti pitämään kontrollia myös tässä toisessa osaottelussa, mutta Lillen tulee pyrkiä riistämään peliväline itselleen ja ottamaan ohjat käsiinsä.

Lillen kokoonpanotilanne ottelun alla on mainio, sillä ainoa poissaolija on portugalilainen keskikenttämies Renato Sanches, joka loukkaantui St. Etienne-ottelun avauspuoliskolla.

Verkot heiluvat Stade Pierre-Mauroylla?

Perustasoltaan vierailija Chelsea on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus ja sitä myötä suosikki myös vierasviheriöllä. Lontoolaisten ympärillä vellovat jalkapallon ulkopuoliset asiat kuitenkin kaventavat ennakkosuosikin asemaa, sillä meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä miten joukkueen sisällä on reagoitu pakotteisiin ja sanktioihin. Palkanmaksu voi olla vaarassa ja samalla koko seuran tulevaisuus? Pakko on uskoa, että pelaajien keskittyminen ei ole täydet 100% vaikka medioissa, niin annetaankin totta kai ymmärtää.

Lillen on pakko pelata aktiivisesti ja se avaa vastaiskun paikkoja myös vieraille. Ottelun maaliodotusarvo on mielestäni hieman korkeampi kuin markkina näyttää ja paras peli-idea tähän kohteeseen löytyy over-valinnasta, sillä ottelussa on aihiota runsasmaalisuuteen, vaikka Chelsea pyrkiikin varmasti jäädyttämään peliä. Arviomme yli 2,5 maalille on 52%, joten kerroinrajaksi muodostuu 1,92. Betive on omilla luvuillaan kertoimella 2,20 joten se hyödynnetään surutta.

Myös kotijoukkueen voittomahdollisuuksia on mielestämme hieman aliarvioitu ja otetaan toiseksi pelikohteeksi Lillen suora voitto arviolla 26%. Kerroinraja tähän on 3,85, joten tarjolla oleva kerroin 4,25 otetaan minimipanoksella mukaan.

Pelivalinnat:
  • Lille – Chelsea: Yli 2,5 maalia, kerroin 2,20 (Betive)
  • Lille – Chelsea (1X2): Lille, kerroin 4,25 (Jetbull)