16.5.2022 Jääkiekon MM-kisat: Suomi – USA

Ilman pistemenetyksiä MM-kisoissa kahden ottelun jälkeen oleva Suomi saa maanantaina vastaansa turnauksen toistaiseksi kovimman haasteen, kun Leijonat isännöi USA:ta Tampereen Nokia Arenalla. USA:lla on kahden ottelun jälkeen kasassa viisi pistettä, mutta jenkkien eilinen kompurointi Itävallan kanssa herättä kysymysmerkkejä. Hyvänä päivänä USA pystyy kuitenkin haastamaan Suomen ja luvassa on lauantain Latvia-ottelun tapaan tasainen vääntö. Ottelu alkaa kello 20:20.

Suomi puolustaa laadukkaasti

Leijonat aloittivat turnauksen perjantai-iltana, kun Norja kaatui odotetusti lukemin 5-0. Suomea ei tuossa ottelussa testattu toden teolla, sillä perustasoltaan Norja on isolla takamatkalla Suomeen nähden. Lauantaina Leijonat joutuivat kovempaan testiin, kun perjantaina jenkeille hävinnyt Latvia piinasi Suomea lähes täyden peliajan.

Latvia iski avausmaalin Suomen verkkoon ensimmäisessä erässä ja Suomen onnistui tasoittaa ottelu vasta toisessa erässä ylivoimalla, kun Sakari Manninen iski Lehtosen ja Granlundin syötöistä pelin tasoihin. Leijonat onnistuivat toistamiseen ylivoimalla kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun sama trio värkkäsi ottelun voittomaaliksi jääneen 2-1 osuman. Suomen peli lauantaina ei ollut täysin huippuunsa viritettyä, mutta hyvänä puolena oli se, että lopulta voitto kairattiin hieman huonommallakin pelillä.

USA:n kisat alkoivat perjantaina solidilla 4-1 voitolla samaisesta Latviasta. Tuossa ottelussa USA oli omissa paikoissaan tehokas ja pystyi pitämään Latvian yhdessä maalissa, joten loppulukemat olivat lopulta täysin ansaitut jenkkien hyväksi. Eilen USA kohtasi Itävallan ja voitto saatiin napattua vasta jatkoajan jälkeen. Tietojemme mukaan jenkkijoukkue oli viihtynyt lauantai-iltana Tampereen yössä, joten lepsut otteet eilen olivat seurausta lauantain tapahtumista.

USAlla on eiliseltä alla ottelurasitusta, mutta kahden pelin jälkeen isoja romahtamisia ei pitäisi tällä tasolla tapahtua. Eiliselle Itävalta-ottelulle ei anneta liian suurta painoarvoa, sillä pohjois-amerikkalaiset ovat ennenkin pelanneet välipelejä MM-kisojen lohkovaiheessa ja syttyneet vasta koviin otteluihin.

Suomi suosikki, USA haastaa

Suomi on perustasoltaan joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, sillä koheesio on selvästi illan vastustajaa parempi. Jalosen puolustusvoittoinen ja riskejä karttava pelikirja on tuttu jokaiselle pelaajalle ja maalinsuulle on laittaa kaksi todella laadukasta maalivahtia. USA:lla on selvästi enemmän virhealttiutta ja kysymysmerkkejä joukkuessaan, mutta missään nimessä joukkue ei ole huono. Mukana on muutamia NHL-tähtiä, jotka pystyvät omilla henkiläkohtaisilla suorituksillaan ratkomaan tämän tason otteluita.

Suomi on suosikki ottelussa, mutta Latvia-pelin tehottomuus 5-5 pelissä jätti kysymysmerkkejä myös Leijonien ympärille. USA on laatujoukkue, joka pystyy hyvänä päivänä kaatamaan Leijonat näissä karkeloissa. Koti- sekä rasitusetu on Suomella, mutta USA on arvioitu vedonlyöntimarkkinan toimesta liian suureksi altavastaajaksi ja jenkkien menestyskertoimissa on tarjolla etua. Käytetään peleissä USA +0,5 (AH) tasoitusta, joka osuu myös tasatilanteessa. Ottelun maaliodotusarvo on vähämaalinen.

Pelivalinnat:
  • Suomi- USA: USA +0,5 (AH), kerroin 2,05 (ExciteWin)