17.1.2023 2. CHL-välierä: EV Zug – Tappara

Tampereen Tappara pääsee CHL:n välierien toiseen osaotteluun sveitsiläistä EV Zugia vastaan kahden maalin etumatkalta ja tamperelaiset ovatkin tällä hetkellä otteluparin suosikkeja jatkamaan finaaliin. Luvassa on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo vierasottelu ja kotimaansa sarjan kahtena edellisenä keväänä voittanut sveitsiläisryhmä ei takuulla myy nahkaansa helpolla kotiluolassaan. Betsimielessä ottelu on hankalasti arvioitava pähkinä purtavaksi, sillä mahdollisia pelinkuvia on tarjolla useampia. Ottelu alkaa kello 21:15 Suomen aikaa.

EV Zug tarvitsee vähintään kaksi maalia

Sveitsiläinen EV Zug on eurooppalainen suurseura, joka on parina viime vuonna hallinnut kotimaansa sarjaa ja ollut tuttu näky myös CHL-liigassa. Kotimaansa mestaruutta se on juhlinut kahtena viime keväänä, mutta tämä kausi on sujunut pikkukaupungin seuralta alle odotusten. Tällä hetkellä Zug on sarjataulukossa vasta sijalla yhdeksän ja näillä näkymin kevään pudotuspelit starttaavat neljännesvälieristä muiden sijoille 7.-10. sijoittuneiden joukkueiden kanssa. Perustasoltaan kyseessä on kuitenkin laadukas huippujoukkue, joka vilisee Euroopan mittapuulla todella laadukkaita pelimiehiä.

Tampereen Tappara on viime vuosilta tuttu näky Liigan huipulla ja tälläkin kaudella Jussi Tapolan suojatit ovat mukana mestaruustaistelussa. Tappara on tällä hetkellä taulukon kakkospaikalla ja sarjaa johtava Lukko on vain viisi pistettä etumatkalla, mutta Tappara on pelannut kolme ottelua vähemmän, joten ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitattaessa Tappara on liigan kermaa. Kotimaan kentillä Tappara on ollut viime aikoina mainiossa vireessä ja Liigasta alla on viiden ottelun mittainen voittoputki.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Tampereella oli tasainen näytös, jossa Tappara oli niukasti niskan päällä. Mikael Seppälän aikainen avausmaali vei isännät johtoon nopeasti ja Niko Ojamäen ylivoimamaali toisessa erässä sinetöi kahden maalin johtoaseman. Lopulta Tappara pystyi pitämään vieraat kohtalaisen hyvin poissa vaarallisilta maalipaikoilta ja maaliodottamat kirjattiin tamperelaisten hyväksi 2,9 – 1,7. Maalivahtipelissä Tappara on niukasti edellä, sillä Christian Heljanko otti avausottelussa ansaitun nollapelin.

Lähtökohdat otteluun ovat varsin mielenkiintoiset, sillä ottelusarjassa pelataan kahden ottelun yhteistuloksesta. Tappara voitti viikko sitten oman kotiottelunsa puhtaasti 2-0, joten tamperelaiset lähtevät tähän toiseen osaotteluun kahden maalin etumatkalta. Tapparan kahden maalin karkumatka tarkoittaa käytännössä sitä, että Tapparan kestää hävitä tämä ottelu yhdellä maalilla ja finaalipaikka irtoaisi silti. Tapparan tasan kahden maalin tappio tietäisi ensin kymmenen minuutin mittaista jatkoaikaa ja tarvittaessa finaalipaikka ratkottaisiin rangaistuslaukauksilla.

Isännät suosikkina toiseen osaotteluun

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole iso, mutta EV Zug nauttii tässä ottelussa merkittävää kotietua ja sen turvin joukkue lähtee toiseen osaotteluun suosikkina. Tapparan kahden maalin johtoasema tarkoittaa sitä, että kotijoukkue lähtee varmasti hakemaan aikaista avausmaalia ja kotiyleisön tukea taakseen. Mikäli Tappara kestää kotijoukkueen ensimmäisen vyöryn, niin luvassa voi hyvinkin olla vähämaalinen koitos, jossa Tappara pyrkii pitämään isännät nollilla mahdollisimman pitkään ja iskemään omista vastahyökkäyksistä sekä erikoistilanteista.

Pelimielessä kiinnostavimmat ideat löytyvät vähämaalisista lopputuloksista, sillä Tappara tuskin nostaa riskitasoja missään vaiheessa ottelua, mikäli Zug ei karkaa kahden maalin johtoon. Todennäköisyysarviomme alle 4,5 maalille on 51%, joten tarjolla oleva kerroin 2,08 kelpaa pikkupanoksen pelikohteeksi tiistai-iltaan.

Pelivalinnat:
  • EV Zug – Tappara: Alle 4,5 maalia, kerroin 2,08 (Bankonbet)