17.11.2023 Jalkapallon EM-karsinta: Suomi – Pohjois-Irlanti

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat jatkuvat perjantai-iltana kotiottelulla, kun karsintojen viimeisessä kotiottelussa Olympiastadionille saapuu vieraaksi Pohjois-Irlanti. Kummankin maan mahdollisuudet suoraan jatkopaikkaan ovat karisseet lohkovaiheen heikkojen tulosten myötä, joten isojen panosten ottelusta ei tällä kertaa ole kyse. Suomi haluaa silti takuulla parantaa otteitaan lokakuun kahdesta heikosta karsintaottelusta sekä yhteensä kolmen ottelun mittaisesta tappioputkesta ja esiintyä kotiyleisönsä edessä ryhdikkäästi. Pelimielessä kello 19:00 alkava kohde ei ole aivan kuumimmasta päästä, mutta pienen panoksen jännityspeli total-valinnoista on tarjolla!

Huuhkajat kolmen ottelun tappioputkessa Green & White Armyn kimppuun

Suomen jalkapallomaajoukkueen loistavat esitykset eivät saaneet lokakuussa jatkoa, kun ensin kärsittiin vieraskentällä tyly 3-0 tappio Slovenian vieraana ja muutamaa päivää myöhemmin joukkue suli Kazakstania vastaan 1-2 vierastappioon. Slovenia-ottelun tappio oli odotettu, mutta kotikentällä 1-0 johtoaseman kääntyminen viime hetken 1-2 tappioksi oli anteeksiantamaton sulaminen ja Markku Kanerva oli syystäkin ottelun jälkeen todella pettynyt. Tilastojen valossa Suomi hallitsi Kazakstan-ottelua, mutta maalipaikoissa vierailijat olivat todella tehokkaita ja veivät lopulta täydet pisteet mennessään.

Huuhkajien ryhmään tulee muutoksia tähän karsintaikkunaan, sillä pitkään loukkantuneena ollut Robin Lod palaa Kanervan miehistöön. Toinen uusvanha pelaaja Kanervan ryhmässä on Fredrik Jensen, joka on esiintynyt viime aikoina vahvasti Augsburgissa. Suomi ei ole vielä täysin menettänyt mahdollisuuksiaan EM-kisoihin, sillä keväällä luvassa on Kansojen liigaa, josta reitti jatkokarsinnan kautta kisoihin on yhä auki. Huuhkajien vire on ollut kuitenkin pitkin syksyä laskemaan päin, joten tässä ottelussa kurssi tulee kääntää, mikäli puheet EM-kisoista aiotaan pitää yhä tavoitteena.

Pohjois-Irlannin EM-karsinnat eivät ole sujuneet toivotulla tavalla, sillä vihreävalkoinen armeija on jämähtänyt lohkon toiseksi viimeiselle sijalle, joten takaa löytyy vain pisteittä oleva San Marino. Kahdeksan pelattua ottelua ovat tuoneet kaksi voittoa ja kuusi tappiota yhteismaalierolla 7:9, joten EM-kisapaikka luisui käsistä jo aikaisessa vaiheessa. Pohjois-Irlanti on onnistunut ottamaan karsinnoissa vain kaksi voittoa, jotka molemmat ovat lohkon heittopussi San Marinosta, joten ns. Isommilta mailta joukkue ei ole onnistunut nappaamaan pistettäkään vaikka tasaisia otteluita se on pystynyt vääntämään.

Kuudesta tappiosta Irkut ovat hävinneet viidesti vain yhden maalin erolla ja ainut kahden maalin tappio (4-2) tuli vahvan Slovenian vieraana syyskuussa. Lokakuun karsinnoissa Pohjois-Irlanti voitti ensin San Marinon kotonaan 3-0 ja kävi sen jälkeen häviämässä Slovenian vieraana 1-0. Michael O’Neilin valmentama kooste on ollut karsinnoissa myös hieman epäonninen, sillä etenkin Suomea vastaan pelatussa ottelussa maaliskuussa joukkue olisi ansainnut enemmän. Samaa epäonnea oli tarjolla myös kesäkuussa Belfastissa pelatussa Kazakstan-ottelussa, jonka joukkue hävisi 0-1.

Huuhkajat suosikkina Stadikalle heikosta vireestä huolimatta

Perustasoltaan ja pelivoimaltaan Suomi on joukkueista laadukkaampi kooste, mutta Huuhkajien viime aikojen heikot otteet kaventavat tasoeroa. Kotiedun turvin isännät ovat ottelussa kuitenkin selkeitä suosikkeja, sillä Pohjois-Irlannilta puuttuu muutamia avainpelaajia (Jonny Evans, Shea Charles) ja vieraiden kokoonpano ei ole optimaalinen tähän otteluun. Kumpikaan joukkue tuskin tekee isoja muutoksia avauskokoonpanoihin tai ryhmityksiin, mutta koska ottelussa ei ole isompia panoksia, niin pieniä kokeiluja ja riskinottoja saatetaan molemmilta valmennusjohdoilta nähdä.

Lähtökohdat otteluun ovat kohtalaisen vähämaaliset, sillä Pohjois-Irlanti ei ole maaleilla juhlinut ja Suomikaan ei ole varsinaisena over-koneena näissä karsinnoissa kunnostautunut. Pelinkuvasta saattaa kuitenkin muodostua paineettomuuden ja riskikokeilujen myötä vauhdikas kohtaaminen. Arviomme mukaan ottelussa nähdään vähintään kolme maalia noin neljä kertaa kymmenestä ja kerroinrajalla 2,50 XLBetin tarjous 2,65 yli 2,5 maalista kelpaa pienen panoksen jännityspeliksi illan EM-karsintaotteluun.