17.3.2022 Liiga: HIFK – Ilves

Torstaina katseet käännetään kotimaisen Liigan pariin, kun vuorossa on kolmen ottelun kierros. Meidän mielenkiinto suuntautuu Helsingin vanhaan jäähalliin, jossa kohtaavat sarjanelonen HIFK ja kauden positiivisimpiin yllättäjiin kuuluva Tampereen Ilves. Kumpikin joukkue vahvistui siirtotakarajalla, joten meillä on lupa odottaa varsin tasokasta kohtaamista kahden laatujoukkueen välillä. Panoksia ottelussa riittää, sillä Ilves taistelee vielä runkosarjan voitosta ja HIFK pudotuspelien kotiedusta.

HIFK haluaa pitää kiinni kotiedusta

Helsingin IFK:n kausi ei ole mennyt täysin odotusten mukaisesti, sillä kovalla materiaalilla kauteen lähteneet helsinkiläiset halusivat varmasti taistella runkosarjan voitosta. Tällä hetkellä sarjataulukko osoittaa HIFK:n osalta kuitenkin nelospaikkaa. 56 pelattua ottelua ovat tuoneet 95 pistettä ja ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi muodostuu 1,70 pistettä per ottelu. Maaliero näyttää koko kauden osalta lukuja 167:138.

Tällä hetkellä helsinkiläiset ovat ihan kelpo iskussa, sillä viiden ottelun kuntopuntari näyttää samaa sijaa ja saldoksi näistä viidestä ottelusta on muodostunut kolme voittoa, yksi suora tappio ja yksi tappio jatkoajan jälkeen. Viimeisimmässä ottelussa HIFK taipui Jyväskylässä heikon kauden pelanneelle JYPille, joka on kyllä viime aikoina hieman petrannut otteitaan. HIFK:n olisi silti pitänyt hakea jo materiaaliedun puolesta suora voitto sarjan häntäpäähän jämähtäneiden jyväskyläläisten kustannuksella.

Ennen JYP-tappiota HIFK kaatoi vieraskentällä Ässät 2-4, mutta Ässät kuuluu JYPin ohella sarjan heikoimpaan neljännekseen, joten tuostakaan ottelusta ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä HIFK:n nykyvireestä. Ailahtelevaisuus on leimannut helsinkiläisten otteita jo pidemmän aikaa. Kotikentällä peri on kulkenut huomattavasti vieraskaukaloa paremmin ja kuudesta edellisestä kotipelistään HIFK on voittanut viisi.

JYP-ottelussa HIFK joutui vaihtamaan ykkösmaalivahtinsa Michael Garteigin pois maalilta Joakim Kemellin laukauksen osuttua kanadalaista ylävartaloon. Garteigin pelikunnosta ei ole toistaiseksi tietoa, mutta mahdollinen korvaaja Niilo Halonen ei juurikaan heikennä kotijoukkueen maalivahtipeliä. Muita poissaolijoita ovat Olli Palola ja Juha Jääskä.

Ilveksellä panoksena runkosarjan voitto

Tampereen Ilves on ollut yksi tämän kauden positiivisia yllätyksiä kotimaan kiekkoliigassa. Jouko Myrrä on tehnyt hieno työtä seuran peräsimessä jo pidemmän aikaa ja nyt raaka työ alkaa alkaa tuottamaan hedelmää toden teolla. Ilves on tällä hetkellä sarjan toisena ja edellä on ainoastaan rakas paikallisvastustaja Tappara. Tampereella ja sen ulkopuolella toivotaankin varmasti kädet ristissä, että juuri nämä kaksi joukkuetta kohtaisivat tämän kauden finaalissa, jotta kausi saisi parhaan mahdollisen päätöksen.

Ilves on selvinnyt läpi kauden ilman suurempia notkahduksia, vaikka totta kai myös tupsukorville on osunut muutama tappioputki pitkän kauden aikana. Legendaarinen tamperelaisseura on tällä hetkellä sarjan kakkospaikalla, mutta edellä oleva Tappara on vielä saavutettavissa jäljellä olevien neljän ottelun aikana. Tämä vaatii totta kai epäonnistumisia myös Tapparalta, mutta 12 pistettä on jaossa, joten runkosarjan voitto on vielä auki. Tappara on pelannut yhden ottelun enemmän ja ero on tällä hetkellä viisi pistettä. Tapparan PPM on 1,91, Ilveksen 1,86.

Ilves on tällä hetkellä varsin mukavassa iskussa vaikka eilen tulikin kirvelevä tappio sarjan keskikastissa seilaavalle Pelicansille. Pelicans oli parempi lukemin 3-0, mutta Ilves hallitsi ottelua näennäisesti. Laukauksen kirjattiin vieraille lukemin 24-45, mutta merkille pantavaa on se, että Ilves laukoi ohi maalin peräti 22 kertaa. Puolet laukauksista suuntautui ohi ja tehokkuus kärsi huomattavasti sitä myötä.

Ennen Pelicans-tappiota Ilves kaatoi jatkoajan jälkeen JYPin, sekä varsinaisella peliajalla SaiPan ja Lukon. Vire on siis pitkässä juoksussa ihan kohdallaan ja panos runkosarjan voitosta antaa kovaa motivaatiota jäljellä oleviin neljään otteluun.

Aliarvostetut tupsukorvat lapulle

Perustasoltaan arvostan joukkueet tällä hetkellä hyvin samantasoisiksi. Kotietu kääntää puntteja isäntien suuntaan, mutta en arvosta nykykuntoista HIFK:ta yli kerran kahdesta voittavaksi suosikiksi Ilveksen tasoista laatujoukkuetta vastaan. HIFK:lla on myös niukka rasitusetu, sillä Ilves pelasi eilen ja HIFK edellisen kerran tiistaina. Myrrän valmentama Ilves on kuitenkin fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa oleva kokonaisuus, joten liian suurta painoarvoa tälle ei ole syytä antaa.

Mielestämme markkina on aliarvostanut tamperelaisia tässä ottelussa ja vieraiden menestyskertoimissa on tarjolla etua. Käytetään peleissä varsinaisen peliajan suoraa voittoa sekä moneyline-voittoa, joka kattaa voiton myös jatkoajan ja rangaistuslaukausten jälkeen. Arviomme suoralle voitolle on 33% (kr. 3,03) ja ml-voitolle 43% (kr. 2,33).

Pelivalinnat: