17.5.2022 Jääkiekon MM-kisat: Kierrosennakko

Tänään jääkiekon MM-kisoissa pelataan neljä ottelua, joissa kaikissa on tarjolla suursuosikkeja. Tshekki, Tanska, Ruotsi sekä Sveitsi ovat kaikki jättisuosikkeja otteluissaan ja kaikki muu kuin näiden joukkueen kolmen pisteen voitot olisivat isoja yllätyksiä. Pitääkö ennalta laadukkaampien joukkueiden taso heikompia vastaan vai pystyykö joku jääkiekon lilliputtimaista järjestämään yllätyksen? Lue alta lyhyet ennakot päivän jokaiseen matsiin.

Italia – Tanska

Päivä alkaa todellisella ”klassikkokohtaamisella”, kun Italia ja Tanska iskevät yhteen A-lohkon päiväpelissä. Tanska sai sunnuntaina yllättävän kovaa kyytiä Sveitsiltä (0-6), mutta tuosta ottelusta lukemat eivät kerro koko totuutta. Avausottelussaan Tanska pöllyytti Kazakstania rumin 9-1 lukemin.

Italian turnaus on ollut odotetunlainen ja joukkue on kahdella tappiolla lohkon jaetulla viimeisellä sijalla. Maaliero kahden pelatun matsin jälkeen on 3:11, joten täysin ennakko-odotusten mukaan heikon Italian pelit ovat menneet. Avausmatsissa Sveitsi kaatoi Italian 5-2 ja toisessa ottelussa Kanada läpsytteli italiaanot nurin lukemin 6-1.

Perustasoero on iso Tanskan hyväksi ja juutit ovat jättisuosikkeja otteluun. Sveitsi-ottelusta sisuuntuneet tanskalaiset jyräävät todennäköisesti isonumeroiseen voittoon, joten pelimielessä kannattaa tsekkailla Tanskan runsasmaalisia voittoja sekä over-valintoja.

Tshekki – Itävalta

Loistavat valmistavat pelit ennen MM-turnausta pelannut Tshekki oli sunnuntaina pienoinen pettymys Ruotsia vastaan. Ottelun avauspuolisko meni ihan mukavasti, mutta loppua kohden Kari Jalosen suojatit kirjaimellisesti hyytyivät. Avausottelussa Tshekki nappasi solidin 5-1 voiton ennalta lohkon heikoimpiin joukkueisiin kuuluvasta Iso-Britanniasta.

Vastustaja Itävalta on pelannut odotuksiin nähden varsin pirteät kisat vaikka tällä hetkellä kasassa on vasta yksi piste. Avausottelussa Ruotsi oli parempi lukemin 3-1, mutta Itävalta sai luotua tuossa ottelussa omat paikkansa eikä ollut pelkkä vastaantulija ottelussa. Toisessa ottelussa Itävalta onnistui niistämään lepsusti esiintyneeltä USA:lta yhden pisteen ja JA-voitto ei ollut kaukana, sillä kiekko kävi USA-maalin tolpassa ennen jenkkien voittomaalia.

Tshekki on perustasoltaan useamman pykälän Itävaltaa edellä, mutta hyvin taisteleva Itävalta pystynee kahden ensimmäisen matsin tapaan kiusaamaan ennakkosuosikkia ainakin ajoittain. Neljästä ottelusta tässä on suurinta yllätyspotentiaalia, mikäli Itävalta pystyy jatkamaan kahden ensimmäisen ottelun tapaan raikkaita otteitaan. Itävallan tasoituskertoimet (+2,5 AH) pyörivät kerrointasolla 2,80 ja niissä voisi olla ideaa.

Ruotsi – Iso-Britannia

Tre Kronor ja päävalmentaja Johan Garpenlöv on herättänyt keskustelua turnauksen aikana erikoisilla lausunnoillaan kisapassien leimaamista suhteen. Ulkoapäin katsottuna vaikuttaa siltä, että joukkue ei todellakaan ole tyytyväinen valmentajansa toimintaan ja pukukoppi saattaa olla menetetty Garpenlöviltä. Kohuista huolimatta Ruotsi on ottanut kaksi voittoa, kun se kaatoi Itävallan 3-1 ja Tshekin 5-3.

Iso-Britannian turnaus alkoi 5-1 tappiolla Tshekille, mutta toisessa ottelussa britit pääsivät pisteiden makuun, kun hieno nousu päätöserässä kolmen maalin takaa Norjaa vastaan tuotti tasapelipisteen. Norja oli lopulta jatkoajan jälkeen parempi 4-3, mutta Iso-Britannialle piste tuosta ottelusta oli hyvä saavutus.

Ruotsi on perustasoltaan monta kertaa brittejä parempi joukkue ja mahdollisesti huonosta koheesiosta sekä joukkuhengestä huolimatta suursuosikki tähän matsiin. Ruotsi voittanee ottelun huonommallakin pelillä. Mikäli Ruotsi lepsuilee ja ottaa jäähyjä, niin Iso-Britannia pystynee maalin tai kaksi iskemään. Vedonlyöntimielessä tämä ottelun herättää eniten over-haluja.

Sveitsi – Kazakstan

Hurjasti tasoaan viime vuosina nostanut Sveitsi on aloittanut MM-kisat odotetun vahvasti ja tuloksena on kaksi isomaalista voittoa. Avauskierroksilla kaatui Italia 5-2 ja toisessa ottelussa käkikellomaa jyräsi Tanskan 6-0. Etenkin Tanska-ottelun numerot eivät tee täyttä totuutta, sillä Sveitsi hyödynsi omat paikkansa hyvin ja Tanska puolestaan ei onnistunut maalinteossa monista hyvistä paikoista huolimatta.

Kazakstan turnaus alkoi 1-9 rökäletappiolla Tanskaa vastaan, mutta toiseen otteluun turkoosipaidat saivat rivejään hieman kasaan. Ranska oli tuossa ottelussa lopulta parempi lukemin 2-1, mutta Kazakstan on kahden ensimmäisen ottelun perusteella osoittautunut odotettua heikommaksi joukkueeksi. Putoamistaistelua lienee luvassa kazakeille.

Konemaisen laadukkaasti kaksi ensimmäistä otteluaan pelannut Sveitsi on jättisuosikki tähän otteluun ja luvassa on todennäköisesti runsasmaalinen ylijuoksu. Tähän kohteeseen kannattaa katsella Sveitsin runsasmaalisia voittoja, sillä Kazakit jäävät erittäin todennäköisesti nollille ja Sveitsin tehokkaasti tähän mennessä toiminut hyökkäys tuskin antaa armoa.