18.3.2022 Englannin Valioliiga: Wolves – Leeds

Perjantain ainoa Valioliiga-ottelu käydään Keski-Englannissa, kun Molineux Stadiumilla Wolverhamptonissa kohtaavat Wolves ja Leeds. Leeds on osoittanut valmentajanvaihdoksen jälkeen pieniä heräämisen merkkejä, mutta hyvävireinen kotijoukkue on materiaalietunsa turvin suosikki ja todennäköinen voittaja ottelussa. Ottelussa on myös aineksia runsasmaalisuuteen, joten pelattavaa löytyy useamman kohteen edestä tähän perjantai-illan ainoaan Premierin otteluun.

Wolvesilla hyvä sauma eurokentille ensi kaudeksi

Kotijoukkue Wolverhamptonin kausi on ollut odotetun vahva ja joukkue on tällä hetkellä turvallisesti sarjan ylemmässä keskikastissa sijalla kahdeksan, 46 pisteellä. 29 pelattua ottelua on tuonut saldon 14-4-11 maalierolla 29:23. Joukkue on kuulunut tällä kaudella sarjan vähämaaliseen osastoon, kuten maalieroluvuistakin jo pystyy päättelemään. Valioliigasta etenee neljä parasta joukkuettaa suoraan UCL-lohkovaiheeseen, viides UEL-lohkovaiheeseen ja kuudes joukkue matkaa Europa Conference Leaguen karsintaan, josta voi nousta myös Eurooppa liigaan.

Wolvesilla on tällä hetkellä matkaa kuudentena olevaan West Hamiin vain kaksi pistettä ja viidentenä olevaan Manchester Unitediin neljä pistettä. Neljäntenä oleva Arsenal on sekin vain viiden pisteen päässä, joten aivan huippuonnistumisella Susilla on mahdollisuus nousta vielä jopa ensi kauden Mestarien liiga -kentille. Jäljellä olevan yhdeksän ottelun tavoite onkin varmasti asetettu kuuden joukkoon ja ensi syksyksi eurokentille.

Wolvesille osui helmikuulle selvästi huonompi jakso, kun joukkue hävisi seitsemästä ottelusta peräti viisi, mutta voitti onneksi ne kaksi jäljelle jäänyttä. Yksi tappioista tuli FA Cupissa Norwichille, joten loppukausi voidaan keskittyä 100-prosenttisesti pääsarjaan. Helmi-maaliskuun taitteessa tulleen kolmen ottelun tappioputken jälkeen vire on jälleen löytynyt ja tällä hetkellä Sudet porskuttavat kahden ottelun voittoputkessa. Ensi kotona kaatui heikohko Watford 4-0 ja viime sunnuntaina Wolves haki äärimmäisen tärkeän 0-1 vierasvoiton Evertonin kustannuksella.

Pienen heikomman jakson jälkeen homman juoni on jälleen löytynyt ja perustasoltaan sarjan ylempään keskikastiin kuuluva joukkue on suorittanut tasollaan. Kokoonpanotilanne on kotijoukkueen osalta kohtalaisen hyvä, sillä varmuudella tästä ottelusta on sivussa ainoastaan hollantilaispuolustaja Ki-Jana Hoever, jonka puuttuminen ei vaikuta isäntien iskukykyyn, sillä hän ei ole tällä kaudella mahtunut pelaavaan kokoonpanoon kuin muutaman kerran.

Epävarmoja osallistujia kotijoukkueelta ovat reisivammasta kärsivä portugalilaispuolustaja Nelson Semedo, joka loukkasi jalkansa helmikuun lopun Arsenal-ottelussa ja on ollut edelliset neljä ottelua sivussa. Toinen epävarma osallistuja on edellisessä Everton-ottelussa vartin pelin jälkeen sisään otettu etelä-korealainen hyökkääjä Hee-Chan Hwang, jonka selkävammasta ei ole tihkunut tarkempia tietoja edellisen pelin jälkeen. Nopean korealaisen puuttuminen olisi takaisku isännille, sillä Hwang on iskenyt Susille tällä kaudella jo viisi maalia.

Leedsin tavoitteena uusia sarjapaikka ensi kaudeksi

Vierasjoukkue Leedsin kausi on ollut pettymys vaikka rajallisella materiaalilla operoivat Valkoiset eivät sarjan suosikkeja missään nimessä syksyllä olletkaan. Materiaali on sarjan alempaa keskikastia ja kausi alkoi ailahdellen, mutta syvin kuilu nähtiin joulu- ja helmikuun välisellä ajanjaksolla, jolloin joukkue keräsi kolmestatoista sarjaottelusta surkean saldon: 2-1-10.

Tammikuussa Leeds onnistui voittamaan kaksi ottelua putkeen, mutta sen jälkeen lunta on tullut tupaan ovista ja ikkunoista. Tammikuun lopusta maaliskuun alkuun joukkue hävisi kahdeksasta ottelustaan seitsemän ja pelasi kerran tasan Aston Villan vieraana. Edellisellä kierroksella joukkue vihdoin sai kaivatun ja itseluottamusta varmasti nostattavan voiton, kun kotikentällä Elland Roadilla kaatui sarjan heikoimpiin joukkueisiin kuuluva Norwich 2-1.

Helmikuun lopulla Leeds vaihtoi manageria, kun legendaarinen argentiinalaisluotsi Marcelo Bielsa sai kerätä tavaransa ja tilalle palkattiin jenkkikomentaja Jesse Marsch palkattiin tilalle RB Leipzigista. Perustasoltaan Leeds kuuluu tällä hetkellä edelleen sarjan heikoimpaan kolmannekseen ja loppukauden tavoite onkin varmasti vain pysyä putoamisviivan yläpuolella. Norwich-voitto toi kaivattuja pisteitä joukkueelle ja tällä hetkellä sarjasijoitus on 16., 26 pisteellä. Ensimmäisellä putoajan paikalla oleva Watford on neljä pistettä perässä, joten tällä hetkellä paikka ensi kaudeksi ylimmällä sarjatasolla on haarukassa.

Leedsin huolena on ollut kauden mittaan lukuisat loukkaantumiset ja tälläkin hetkellä sivussa on tukku tärkeitä pelaajia. Varmuudella tämän ottelun huilaavat edellisessä matsissa loukkaantunut tärkeä puolustaja Junior Firpo. Myös norjalaispuolustaja Leo Fuhr Hjelde jatkaa varmasti sivussa polvivamman takia ja kolmas varma huilimies on nuori walesilaishyökkääjä Tyler Roberts. Epävarmoja osallistujia on pitkä lista: Bate, Cooper, Gelhardt, Phillips ja Shackleton. Näistä nimistä etenkin Phillipsin poissaolo olisi iso takaiskun vieraiden keskikentälle. Myös Norwich-ottelun lisäajalla ratkaisseen Joe Gelhardtin poissaolo veisi tulivoimaa rotaatio-osastolta.

Runsasmaalista kotimenestystä lapulle!

Perustasoeroltaan arvosta Wolvesin joukkueista pykälän verran laadukkaammaaksi kokonaisuudeksi. Kokoonpanotietojen sekä kotiedun myötä suosikkiasema nousee hieman yli kerran kahdesta voittavaksi suosikiksi ja kotimenestystä päästään iskemään kupongille 51% arviolla. Kerroinrajaksi kotijoukkueen suoralle voitolle tulee 1,96. Wolves on ollut kotonaan vahva ja Leedsillä on ollut tapana romahdella juuri vieraskentillä, joten ottelussa on myös aihiota runsasmaalisuuteen, vaikka Susien maalinteko onkin ollut ajoittain tukkoista tällä kaudella.

Nyt vastassa on kuitenkin sopiva joukkue ja edellisen kotiottelun neljä tehtyä maalia nostivat varmasti itseluottamusta. Jätetään peleistä kuitenkin pois kotijoukkueen tasoitusvedot ja laitetaan kupongille apukohteeksi total yli 2,5 maalia, sillä piristyneellä Leedsillä on prässinsä myötä mahdollisuus luoda vaarallisia paikkoja nopeista vastaiskuista. Arviomme yli 2,5 maalin toteutumiselle on 53% ja kerroinrajaksi muodostuu 1,89.

Pelivalinnat:
  • Wolverhampton – Leeds (1X2): Wolves, kerroin 2,15 (STSbet, Betive)
  • Wolverhampton – Leeds: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,98 (William Hill)