18.7.2022 Naisten EM-kisat: Islanti – Ranska

D-lohkossa Ranska on odotetusti varmistanut jo lohkovoiton ja jatkopaikan. Lohkon toisen jatkoonmenijän paikka on vielä kolmen kauppa, mutta ennalta heikoimmat todennäköisyydet jatkopaikkaan ovat Islannilla, joka kohtaa maanantai-iltana Rotherhamin Aesseal New York Stadiumilla Ranskan. Ottelu alkaa kello 22:00 Suomen aikaa.

Nostaako Ranska jalkaa kaasulta?

Islanti oli ennalta lohkon heikoin joukkue, mutta toki sille aseteltiin eri medioissa pientä mustan hevosen viittaa, sillä etenkin vahvana erikoistilannejoukkueena tunnetut saarelaiset pelasivat mainioita harjoitusotteluita ennen kisoja. Kisojen avausvoitto joukkueelta puuttuu yhä, mutta toisaalta kahdella tasapelillä se roikkuu tällä hetkellä kiinni lohkon toisella sijalla. Todennäköisempää on kuitenkin se, että lohkon toinen jatkaja löytyy samaan aikaan pelattavasta Italia – Belgia -ottelusta.

Islanti pelasi 1-1 tasapelit sekä Belgiaa, että Italia vastaan. Jatkopaikka on siis yhä omissa käsissä, mutta käytännössä se vaatii pakkovoittoa kisojen suurimmasta ennakkosuosikista Ranskasta. Hurjalla materiaalilla operoiva Ranska on esiintynyt toistaiseksi vakuuttavasti, mutta lohkovoitto on jo varmistunut, joten päävalmentaja Corinne Diacrella on hyvä paikka kierrättää kokoonpanoa tässä ottelussa.

Ranska on toistaiseksi ollut yksi kisojen parhaista joukkueista. Avausottelussa se murskasi Italian selvin 5-1 lukemin. Toisessa ottelussa joukkueen vahvat otteet jatkuivat ja ranskalaiset dominoivat peliä, mutta Belgia onnistui pitämään lukemat ”vain” 2-1:ssä. Maalipaikat kirjattiin tuossa ottelussa Ranskan hyväksi peräti 27-2, joten ottelua hallinneesta osapuolesta ei jäänyt epäselvää. Ranska on tasaisen laadukas ryhmä vaikka muutamat tähtipelaajat, kuten ykköskärki Marie-Antoinette Katoto sekä ykköstoppari Wendie Renard ovatkin joukkueen tukipilareita.

Ranskan naisten jalkapallomaajoukkue on tällä hetkellä FIFA-rankingin kolmospaikalla ja se onkin ehdottomasti yksi Euroopan alueen parhaista ellei paras joukkue. Edellinen tappioa on USA:ta vastaan keväältä 2021, mutta Les Bleues ei ole kuitenkaan päässyt oikeestaan koskaan maistamaan kunnon menestystä, sillä MM-tasolla paras sijoitus on neljäs ja EM-kisoissa joukkue ei ole koskaan päässyt puolivälieriä pidemmälle. Nyt menestysmahdollisuudet ovat ehkä paremmat kuin koskaan aiemmin ja Ranska tullaan erittäin todennäköisesti näkemään pitkällä tässä turnauksessa.

Motivaatioetu Islannilla, mutta riittääkö taso?

Lähtökohdat otteluun ovat varsin selvät. Ranska on suursuosikki ja se voittaa ottelun noin kolme kertaa neljästä. Ranskan mahdolliset kokoonpanomuutokset ottelun alla saattavat nostaa pinnan tai kaksi Islannin mahdollisuuksia, mutta perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on iso ja Ranskan penkki leveä, joten suuria vaikutuksia voimasuhteisiin mahdollisilla kokoonpanomuutoksilla ei ole. Islannilla on ottelussa motivaatioetua, sillä se tarvitsee käytännössä voiton jatkopaikkaan, kun Ranska sen sijaan on jo varmistanut lohkon ykköspaikan.

Islannin pakkovoitto tarkoittaa sitä, että riskitasoja tullaan nostamaan aikaisessa vaiheessa, mikäli joukkue joutuu maalin tappioasemaan. Se avannee paikkoja molempiin päihin ja ottelussa on aihiota runsasmaalisuuteen. Islanti on vahva erikoistilannejoukkue ja Renardin mahdollinen poissaolo avaisi tilaa Ranskan boksiin. 1X2-kertoimet ovat hyvin linjassaan arviomme kanssa ja kohteen paras peli-idea on pieni panostus yli 2,5 maaliin, joka toteutuu arviomme mukaan hieman yli kuusi kertaa kymmenestä.

Pelivalinnat:
  • Islanti – Ranska: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,64 (TonyBet)