19.4.2023 Liiga, 1. finaali: Tappara – Pelicans

Kotimaisten kiekkofanien odotus Liigan finaalien osalta päättyy vihdoin keskiviikkona, kun Tappara ja Pelicans aloittavat finaalisarjan Tampereen Nokia Areenalla. Todella vakuuttavasti läpi kevään pelannut Tappara lähtee finaalisarjaan suosikkina, mutta Pelicans on osoittanut tänä keväänä, että altavastaajan asema sopii sille ja lahtelaiset eivät takuulla nimekästä Tappara-miehistöä kumartele. Betsimielessä ensimmäisen finaalin mielenkiintoisinta antia ovatkin aliarvostetuksi jääneen vierasjoukkueen menestyskertoimet tasoituksella.

Tappara mestarisuosikkina finaaleihin

Liigan otteluohjelmaa on kritisoitu pitkin kevättä ja yksi arvostelua saanut seikka oli lähes viikon mittainen tauko välierien ja finaalien välissä. Nyt tämä odotus on kuitenkin ohi ja vihdoin kotimaisen kiekon ystävät pääsevät seuraamaan kauden huipennusta. Tappara on edennyt vahvan kevään jälkeen täysin odotetusti finaaliin, mutta vain harva osasi ennustaa, että Lahden Pelicansin lento riittää loppuottelusarjaan asti. Lahtelaiset ovat kuitenkin täysin ansaitusti taistelemassa koko sarjan mestaruudesta ja varmaa on se, että nahkaa ei myydä tässäkään sarjassa halvalla ja suosikkia lähdetään haastamaan täysin paineettomasti.

Tapparan matka Liigan pudotuspeleihin oli lopulta kohtalaisen helppo, sillä Helsingin IFK pystyi haastamaan tamperelaisia vain hetkittäin. Lopulta ottelusarja kirjattiin kirvesrintojen hyväksi selvin 4-1 otteluvoiton. Tapparan erikoistilannepelaaminen oli HIFK-sarjassa viritetty mainioon iskuun, sillä ylivoima toimi yli 40% teholla. Myös alivoimapelaaminen oli vahvaa, sillä HIFK:n erikoistilanteet pysäytettiin 93 prosenttisesti. Isoin ero joukkueiden välillä syntyikin leveän materiaalin lisäksi erikoistilannepelaamisesta ja tähän myös Lahden Pelicansin on kyettävä vastaamaan.

Lahden Pelicans on toistaiseksi vastannut kevään isoimmasta yllätyksestä etenemällä Liigan finaaleihin asti. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kaatui niukasti KalPa otteluvoitoin 4-3, mutta kevään toistaiseksi isoin paukku nähtiin välieräsarjassa, kun Pelicans pilasi Tampereen unelmafinaalin kaatamalla Ilveksen 4-2. Vaikka Ilves voitti sarjan maaliodottaman, niin Pelicansin tehokkuus omissa paikoissa sekä tiivis ja uhrautuva viiden miehen puolustuspeli oli avain sarjan voittoon. Lahtelaisten maalivahtipeli on ollut läpi kevään korkealla tasolla ja Patrik Bartosak on paljon vartijana myös finaalisarjassa.

Lähtökohdat finaalisarjaan ovat selvät, sillä Tappara on pelivoimaltaan ja materiaaliltaan selvästi laadukkaampi kooste. Sen pelimäärät ovat kevään aikana CHL-rasituksesta huolimatta selvästi pienemmät kuin Pelicansilla, mutta noin viikon tauko ennen finaaleita kaventaa rasituskuormaa joukkueiden välillä merkittävästi. Henkisellä puolella lahtelaisille voi antaa pientä etua, sillä Tapparaa ei ole vielä tänä keväänä juuri testattu ja Pelicans on puolestaan pystynyt kääntämään tiukkoja ottelusarjoja nimiinsä. Tappara on finaalisarjassa yli seitsemän kertaa kymmenestä voittava suosikki mestariksi, mutta Pelicansilla on yllätyssauma olemassa – ja suurimmillaan se on tässä avausottelussa.

Vieraiden iskun paikka avausottelussa

Vaikka Tappara lähteekin ottelusarjaan kohtalaisen selvänä suosikkina, niin tässä yksittäisessä ottelussa myös vierailla on omat mahdollisuutensa. Pelicansilla on alla hieman tuoreempi pelituntuma ja sen turvin, sillä on omat iskun paikkansa tässä avausottelussa. Tappara on totta kai suosikki myös tässä yksittäisessä ottelussa, mutta aivan kerroinasetelman mukainen altavastaaja se ei mielestämme ottelussa ole.

Pelicansin moneyline-menestyksestä tarjottu kerroin 3,20 XLBetiltä on selvä ylikerroin, mutta käytetään peleissä osuvampaa Pelicans +0,5 AH tasoituskerrointa 2,34, joka kattaa myös varsinaisen peliajan tasapelin. Todennäköisyysarvio kohteelle on 45% ja rajakerroin pelattavuudelle 2,22. Rohkeampi pelaaja voi kokeilla myös pikkupanoksella Pelicansin suoraa voittoa, joka palauttaisi rahat osuessaan 4,80-kertaisesti.

Pelivalinnat:
  • Pelicans +0,5 AH, kerroin 2,34 (XLBet)