19.6.2023 Jalkapallon EM-karsinta: Suomi – San Marino

Huuhkajat nappasivat EM-karsinnoissa perjantai-iltana maistuvan 2-0 voiton päävastustaja Sloveniasta. Maanantaina Suomen jalkapallomaajoukkueen faneille on tarjolla jälleen kerran viihdettä, kun Helsingin Olympiastadionille saapuu vieraaksi H-lohkon heittopussi San Marino. Vierasjoukkue on hävinnyt lohkon kolme ensimmäistä otteluaan yhteismaalierolla 0:7, joten Huuhkajilla on loistava sauma parannella maalieroaan ennalta selvästi heikomman vastustajan kustannuksella. Suomi lähtee otteluun suursuosikkina, mutta pelimielessä kohteen kiinnostavinta antia ovat kohtalaisen vähämaaliset lopputulokset, sillä Markku Kanerva saattaa tehdä kokoonpanoon kokeiluja ja johtoasemassa Suomi tuskin lähtee ylihyökkäämään. Ottelu alkaa klo 19:00 ja sitä voi seurata maksutta YLETV2:lta.

Suomi San Marinon kimppuun maukas Slovenia-voitto alla

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat jatkuivat perjantaina kotinurmella, kun joukkue kohtasi ennalta vaaralliseksi ja tulivoimaiseksi tiedetyn Slovenian. Suomi aloitti ottelun todella vahvasti ja siirtyi johtoon jo 13. peliminuutilla, kun Joel Pohjanpalo tuikkasi Teemu Pukin syötöstä Huuhkajat johtoon. Slovenia loi kovasti uhkaa 1. puoliajan loppupuolella, mutta Suomi selvisi taukovihellykseen ilman takaiskua. Ottelun toinen osuma nähtiin 64. peliminuutilla, kun Oliver Antman laukoi Suomen 2-0 johtoon Pukin syötöstä. Ottelun maaliodottamat kirjattiin Slovenian hyväksi 0,76 – 1,06.

Kokonaisuutena Suomi ei esittänyt huippupeliä perjantaina, mutta oman maalin puhtaana pitäminen sekä kaksi maalia tasokkaan vastustajan verkkoon on hyvä merkki siitä, että nykyään joukkue pystyy voittamaan laatumaita myös hieman huonommalla ottelulla. Perjantaina joukkueen avauskokoonpano joutui kohtalaisen kovalle kuormitukselle ja onkin mielenkiintoista seurata miten päävalmentaja Markku Kanerva kierrättää kokoonpanoaan tässä ottelussa. Kahden päivän palautumisaika on poikkeuksellisen lyhyt ja kun huomioidaan tuleva vastustaja, niin kokeiluja tullaan varmasti näkemään avauksessa.

Maanantai-iltana pelinkuva muuttuu radikaalisti perjantaisesta, kun vastaan tulee H-lohkon ennalta selvästi heikoin joukkue, San Marino. Kaupunkivaltion pelaajamateriaali on karsintojen huonoimpia ellei jopa huonoin ja pelaajisto koostuu lähinnä kotimaan sarjasta poimituista pelaajista. Muutamia Italian alasarjoissa pelaavia pelaajia San Marinolta löytyy, mutta perustasoltaan ja materiaaliltaan vierailijat ovat valovuoden perässä Suomea. Vieraiden pelitapa on rakennettu superdefensiivisen ajatuksen ympärille ja joukkueen hyökkäyspeli on käytännössä olematonta.

San Marino EM-karsinnat ovat sujuneet toistaiseksi varsin odotetulla tavalla, sillä kolmesta ensimmäisestä ottelustaan joukkue hävinnyt kaikki yhteismaalierolla 0:7. Avauskierroksella Pohjois-Irlanti haki Euroopan kolmanneksi pienimmästä valtiosta 0-2 vierasvoiton. Toisella kierroksella San Marino taisteli urhoollisesti Slovenian vieraissa ja tuloksena oli 2-0 tappio. Perjantaina San Marino isännöi kotikentällään Kazakstania, mutta vieraat olivat parempia lukemin 3-0. Joukkuetta povattiin ennakkoasetelmissa lohkon heittopussiksi ja avauskierrokset ovat osoittaneet, että taso ei riitä näissä karsinnoissa.

Pystyykö San Marino estämään Olympiastadionin maalikarnevaalit?

Perustasoltaan ja pelivoimaltaan joukkueiden välinen tasoero on valtava Suomen hyväksi. Suomi pelasi perjantaina äärimmäisen fyysisen ottelun Sloveniaa vastaan ja odotettavissa on, että kahden palautumispäivän jälkeen Markku Kanerva kierrättää miehistöään ja kentällä nähtäneen mm. Daniel Håkansin kaltaisia debytantteja. Myös Veikkausliigassa leipänsä ansaitsevia Huuhkajia nähtäneen kentällä, joten aivan ykkösrosterissa Suomi tuskin ottelua avaa. San Marino pystyy parhaimmillaan tukkimaan ja tukehduttamaan vastustajan peliä kohtalaisen hyvin, mistä osoituksena mm. ”Vain” 2-0 vierastappio Sloveniaa vastaan.

Pelimielessä ottelun kiinnostavinta antia ovatkin vähämaaliset lopputulokset, sillä over-valinnat ovat rajusti ylikuumentuneet. San Marino on päästänyt näissä karsinnoissa keskimäärin 2,33 maalia omiin per ottelu, joten mitään valtavia murskajaisia kääpiövaltion kustannuksella ei olla vielä pidetty. San Marino puolestaan jää nollille Suomea vastaan lähes yhdeksän kertaa kymmenestä. Suomi saattaa hyvinkin tyytyä ottelussa vähämaaliseen voittoon ilman turhia riskejä ja San Marinon bussi saattaa selvitä illan ottelusta ns. Kuivin jaloin, vain parin maalin tappiolla. iBetin tarjoilema kerroin 2,45 alle 3,5 maalista on maistuva pelikohde maanantain otteluun!