2.1.2023 U20 MM-kisat: Suomi – Ruotsi

Kanadassa pelattavat nuorten MM-kisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen ja maanantai-iltana vuorossa ovat puolivälierät. Nuorten Leijonien lohkovaihe päättyi rumaan 6-2 tappioon USA:lle, mutta muiden joukkueiden pelatessa sopivasti ristiin pysyi lohkon kakkospaikka Suomen hallussa. Maanantai-iltana kello 18:00 alkavassa puolivälierässä vastaan tulee länsinaapuri Ruotsi, joka oli B-lohkon kolmas vaikka voitti neljästä lohkovaiheen ottelusta kolme. Suomi lähtee otteluun niukkana altavastaajana, mutta mahdollisuudet jatkopaikkaan ovat olemassa.

Suomen otteet ailahtelivat lohkovaiheessa

Nuorten Leijonien lohkovaihe päättyi kevyehköön mahalaskuun, kun päätöskierroksella USA oli selvästi parempi lukemin 6-2. USA oli käytännössä jokaisella osa-alueella Suomea selvästi edellä ja kun Suomen maalilla pelanneella Aku Koskenvuolla ei ollut paras päivä, niin loppulukemat 6-2 oli ansaitut jenkkien hyväksi. Ennen USA-tappiota Suomi voitti Latvian (3-0) sekä Slovakian (5-2). Turnaus alkoi tappiolla Sveitsiä vastaan, joten päällimmäisenä lohkovaiheen otteluista jäi mieleen epätasaisuus.

Suomi ei saanut missään vaiheessa lohkovaihetta peliään toden teolla rullaamaan vaikka voitokkaissa Latvia- ja Slovakia-otteluissa viitteitä paremmasta oli ajoittain nähtävillä. Suomen parhaana pistemiehenä hääri lohkovaiheessa hieman yllättäen Sami Päivärinta, mikä kertoo siitä, että joukkueen aivan terävin kärki ei suorittanut odotusten mukaisesti. Pudotuspeleissä Suomi tarvitseekin kärkipelaajiltaan tehoja, mikäli Pikkuleijonat mielivät pelata turnauksessa mitaleista.

Illan vastustaja Ruotsi pelasi sekin varsin vaihtelevan lohkovaiheen A-lohkossa. Turnaus alkoi murskaavalla 11-0 voitolla heikosta Itävallasta. Tuossa ottelussa nähdyt lukemat kertovat siitä, että joukkueesta löytyy tulivoimaa laajalta rintamalta. Toisessa ottelussa Ruotsi kaatoi hyvin pelanneen Saksan jalkapallolukemin 1-0. Kolmannessa ottelussa Ruotsi kaatoi vahvan lohkovaiheen pelanneen Tshekin jatkoajan jälkeen 3-2.

Lohkon päätösottelussa Ruotsi kohtasi isäntämaa Kanadan ja panoksena oli lohkovoitto. Ruotsi ei saanut tuossa ottelussa peliään kunnolla käyntiin ja kun kamppailupelaaminen oli vajavaista, niin tuloksena oli 5-1 tappio. Kanada otti voiton ja lohkon piikkipaikan täysin ansaitusti, sillä vaahteralehtipaidat veivät maaliodottaman selvästi nimiinsä. Suomen tapaan myös Ruotsin otteet ovat turnauksen aikana ailahdelleet jopa yksittäisten ottelun sisällä, joten tasaisuutta Tre Kronor otteisiinsa tarvitsee.

Ruotsi niukkana suosikkina puolivälierään

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on marginaalinen, mutta lohkovaiheen otteet tekevät Tre Kronorista suosikin tähän kuolemanotteluun. Ruotsi osoitti tulivoimaansa lohkovaiheen aikana latomalla Itävallan verkkoon kaksinumeroiset lukemat. Suomelta vastaavat väläytykset puuttuvat, joten länsinaapuria voidaan pitää niukkana suosikkina tähän huipputärkeään otteluun. Suomen maalille palannee Latvia-ottelussa nollat pitänyt Jani Lampinen. Ruotsin maalilla jatkanee koko turnauksen todella hyvin pelannut Carl Lindbom (94,2%).

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat olleet viime vuosina vähämaalisia ja myös tästä ottelusta voidaan povata tasaista näytöstä, jossa ei todennäköisesti maaleilla juhlita. Pelimielessä mielenkiintoisinta antia otteluun tarjoaa vähämaaliset lopputulokset. Varsinaiselle peliajalla tarjottu alle 4,5 maalin kerroin 2,10 kelpaa niukaksi jännityspeliksi maanantai-iltaan 50% arviolla.

Pelivalinnat:
  • Suomi – Ruotsi: Alle 4,5 maalia, kerroin 2,10 (STSbet)