2.2.2022 AFCON: Burkina Faso – Senegal

African Cup of Nationsissa on käynnissä välierävaihe ja ensimmäisessä ottelussa finaalipaikkaa tavoittelevat huiman turnauksen yli odotusten pelannut Burkina Faso sekä kestomenestyjä Senegal, joka on voitoistaan huolimatta ollut turnauksessa aavistuksen vaisu. Tasoero ottelussa on Senegalin hyväksi, mutta Burkina Fason kohonneet kertoimet sekä vahva turnauspelaaminen tarjoaa mahdollisuuden kokeilla altavastaajan menestystä tasoituksella tässä kamppailussa.

Burkina Faso esiintynyt ennakkoluulottomasti

Länsi-Afrikasta ponnistava Burkina Faso ei kuulunut ennen AFCONia missään nimessä turnauksen kuumimpiin suosikkeihin, mutta niin vain tämä piskuinen futismaa on raivannut tiensä turnauksen neljän parhaan joukkoon. Sen tavaramerkkinä on aiempien turnauksien tapaan ollut kurinalainen puolustus ja ennakkoluuloton hyökkäyspeli, joka on tänä vuonna toiminut poikkeuksellisen hyvin. Koko paketti on pysynyt turnauksessa kohtalaisen hyvin kasassa muutamia oman puolustuspään sekoiluja lukuunottamatta.

Burkina Faso pelasi lohkovaiheen A-lohkossa yhdessä Kamerunin, Kap Verden ja Etiopian kanssa. Turnauksen avausottelussa joukkue taipui mestarisuosikki Kamerunille niukasti lukemin 2-1, mutta heti seuraavassa ottelussa voittotili aukesi, kun Kap Verde kaatui puhtaasti 0-1. Lohkovaiheen viimeisessä kamppailussa burkinafasolaiset taistelivat väkevän 1-1 tasapelin Etiopiaa vastaan ja lohkonkakkospaikka sekä samalla paikka jatkopeleissä varmistui neljällä pisteellä. Kap Verde päätyi lohkossa niin ikään neljään pisteeseen, mutta parempi maaliero lennätti länsiafrikan ylpeyden jatkopeleihin.

Pudotuspeleissä Burkina Faso on osoittanut todellista sisukkuutta. Avauskierroksella täydet peliminuutit + jatkoaika 1-1 tuloksella eivät tuoneet ratkaisua Gabonia vastaan, joten jatkoonmenijää haettiin rangaistuspotkukilpailusta. Yhdeksän kierroksen jälkeen BF oli lopulta parempi ja nappasi paikan puolivälieriin. Puolivälierissä Burkina Faso kaatoi ansaitusti Tunisian lukemin 1-0 vaikka pallonhallinta kirjattiinkin Tunisialle selvin lukemin.

Burkina Faso on osoittanut turnauksessa loistavaa ja uhrautuvaa puolustuspelaamista sekä todella kovaa taistelutahtoa. Hyökkäyspelaaminen ei ole ollut pelkästään Aston Villa -tykki Bertrand Traoren varassa vaan maalinteossa on onnistunut peräti viisi eri miestä. Traore huilasi ottelun Tunisiaa vastaan loukkaantumisen takia ja hänen pelaamisensa tässä ottelussa oli todella tärkeää. Ennakkotietoja tähtipelaajan kunnosta ei ole toistaiseksi löytynyt, mutta toivotaan vetojen kannalta sitä, että Aston Villan maaliruisku olisi pelikunnossa illan kamppailussa. Burkina Fasolta puuttuu ottelusta varmuudella laatupelaaja Dango Ouattara, joka on pelikiellossa Tunisia-ottelussa tulleen punaisen kortin takia.

Senegalin leijonat eivät ole saaneet vielä parasta irti koneesta

Senegal lähti turnaukseen Kamerunin ohella yhtenä suurimpana mestarisuosikeista ja vaikka joukkue tällä hetkellä neljän parhaan joukossa onkin, niin otteet kentällä eivät ole toistaiseksi vielä herättäneet suuria hurraa-huutoja. Alkulohkosta Senegal eteni jatkoon yhdellä suoralla voitolla (Zimbabwe 1-0) sekä kahdella maalittomalla tasapelillä (Guinea, Malawi), keräten viisi pistettä. Jo lohkovaiheessa Senegalin pelistä oli huomattavista pientä laiskuutta ja aivan terävin tekeminen loisti poissaolollaan.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kone näytti heräämisen merkkejä, kun Kap Verde jäi Leijonien jalkoihin selvin 2-0 lukemin. Myös toisella kierroksella saatiin viitteitä ennakkosuosikin heräämisestä, sillä 3-1 voitto Päiväntasaajan Guineaa vastaan kieli nousujohteisesta vireestä ja maalihanojen aukeamisesta. Aivan puhtaita papereita joukkueelle ei voi silti vielä antaa, sillä ajoittainen lepsuilu omassa päässä on avannut vastustajille helppoja maalipaikkoja.

Yksi Senegalin kompastuskivistä tässä turnauksessa on ollut surkeassa kunnossa olevat kentät, jotka eivät ole mahdollistaneet Sadio Manen kaltaisten tähtipelaajien yksilösuorituksia. Nyt olosuhteet pitäisi kuitenkin olla kohdallaan Leijonien profiilipelaajien kannalta, sillä tämä ottelu pelataan Ahmadou Ahidjo Stadiumilla, jonka nurmi pitäisi olla välierän alla loistoiskussa. Kokoonpanohuolia Senegalilla ei tässä ottelussa pitäisi olla.

Senegal suosikki, mutta keskinkertaisuus ei enää riitä

Senegal lähtee otteluun selvänä suosikkina, sillä sen pelaajamateriaali on turnauksen parasta A-tasoa, vaikka kaikilla sylintereillä Länsi-Afrikan turbopumppu ei toistaiseksi muutamaa hetkeä lukuunottamatta ole käynyt. Perustasoltaan se on pykälää verran parempi kokonaisuus kuin Burkina Faso, mutta nyt on syytä muistaa, että kyseessä on isojen panosten peli. Burkina Faso on onnistunut venymään turnauksessa hienosti ja sen itseluottamus on varmasti kunnossa ottelun alla – puolustuskannalle joudutaan varmasti tässäkin ottelussa, mutta anteeksi ei lähdetä pyytelemään.

Senegalin menestyskertoimet ovat pudonneet pitkin päivää ja Burkina Fason vastaavat puolestaan nousseet. Senegal on ottelussa selvä suosikki, mutta täysin vailla mahdollisuuksia BF ei tässä ottelussa missään nimessä ole. BF +0,5 kestää pelin useammallakin vedontarjoajalla, mutta käytetään pelikohteena tällä kertaa tuplavalintaa 1X Betiveltä, joka kattaa sekä BF:n voiton, että tasapelin ja tarjoaa parhaan kertoimen 2,00. Arvio kohteelle on 55%, joten tarjolla on mukavaa etua.

Pienen panoksen pelikohteiksi lapulle napataan myös kotijoukkueen yli 2,5 sekä 3,5 keltaista korttia, sillä pudotuspelit ovat osoittaneet, että taisteleva ja tulisieluinen Burkina Faso on varsin korttialtis kokoonpano. Kahdessa aiemmassa ottelussa on nähty BF:ltä yhteensä peräti 11 korttia ja tässä ottelussa puolustusasemaan joutuva nippu joutuu jälleen kerran rikkomaan paljon.

Pelivalinnat:
  • Burkina Faso – Senegal (1X2): Tuplamahdollisuus 1X, kerroin 2,00 (Betive)
  • Joukkueen kortit yhteensä, Burkina Faso: Yli 2,5 korttia, kerroin 1,76 (NetBet)
  • Joukkueen kortit yhteensä, Burkina Faso: Yli 3,5 korttia, kerroin 2,70 (Betway)