20.10.2023 Liiga: Tappara – SaiPa

Liigassa perjantai-ilta on tunnetusti vilkas pelipäivä ja tänäänkin tarjolla on viiden mielenkiintoisen ottelun kierros. Eilen Porin Ässistä saatiin maistuva osuma ja tänään betsi-ideat painottuvat Tampereen Nokia Areenalle, jossa kohtaavat alkukaudella hurjalla pistetahdilla pelannut Tappara sekä alkukauden 11:sta ottelustaan vain yhden varsinaisella peliajalla voittanut SaiPa. Piste-eroa sarjataulukossa on tällä hetkellä jo huimat 22 pistettä, joten ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä. Pelimielessä ottelun kiinnostavinta antia ovat kuitenkin runsasmaaliset lopputulokset, sillä tästä ottelusta voi hyvällä syyllä povata todella viihdyttävää ja maalirikasta.

Tapparan CHL-pelit päättyivät tiistaina

Tampereen Tappara on ollut alkukaudella ehdottomasti yksi Liigan paras ja tasaisimmin esiintyvä kooste. 12 pelatusta ottelustaan joukkue on hävinnyt vain yhden, kun Ilves kaatoi kirvesrinnat syyskuun lopussa Tampereen paikallispelissä. Lopuista 11:sta ottelustaan Tappara on voittanut kahdeksan varsinaisella peliajalla ja kolme jatkoajan jälkeen. Alkukauden pistekeskiarvo on 2,5 pistettä per ottelu ja maaliero 45:26 kertoo karua kieltä siitä, minkälaiseen mankeliin joukkueet ovat Tapparaa vastaan alkukauden aikana joutuneet.

Tappara lähti kuluvaan kauteen CHL:n hallitsevana mestarina, mutta tiistaina pelatussa ottelussa joukkueen pelit eurokentillä päättyivät, kun joukkue koki 6-3 vierastappion Biel-Biennen vieraana. Tapparan pelitapa muuttui tälle kaudelle reilusti, kun aiemmin passiivisesta trapista tunnetut kirvesrinnat ovat alkaneet hyökätä ja prässätä selvästi aiempaa aktiivisemmin. Liigassa aggressiivinen pelitapa on toiminut mainiosti, mutta Euroopassa joukkueet osaavat puolustaa tämän paremmin ja se lieneekin yksi selitys sille miksi pelit CHL:ssä päättyivät jo. Liigassa alla on kuuden ottelun voittoputki, joten vire on tällä hetkellä tiistaisesta tappiosta huolimatta vahva.

Lappeenrannan SaiPa kuului kauden alla monissa ennakoissa sarjan häntäpäähän ja Ville Hämäläisen valmentama joukkue onkin ollut kuluvalla kaudella yksi sarjan suurimmista pettymyksistä vaikka isoja odotuksia sputnikkeja kohtaan ei ollutkaan. Pelivoimaltaan joukkue on ollut sarjan heikoin kooste ja kun maalivahtipeli on sakannut muun joukkueen tapaan, niin alkukauden saldo on sanalla sanoen surkea – yksi voitto ja kahdeksan pistettä yhdestätoista ottelusta ei varmasti tyydytä faneja, joukkuetta tai seurajohtoa.

SaiPan itseluottamus sai edellisellä kierroksella toivottua balsamia haavoihin, kun joukkue onnistui viime lauantaina kaatamaan kotikaukalossaan jatkoajan jälkeen Ilveksen lukemin 3-2. Sitä ennen joukkue hävisi peräti seitsemän ottelua putkeen, joten voitto pitkästä aikaa teki varmasti hyvää joukkuehengelle. SaiPan maaliero 27:42 siitä, että oma pää on vuotanut lähes neljän maalin keskiarvolla alkukauden aikana.

Tappara jättisuosikkina otteluun

Tappara on jokaisella osa-alueella vierasjoukkuetta edellä ja monta luokkaa parempi kokonaisuus. Materiaaliero isäntien hyväksi on valtava ja vaikka kirvesrinnat joutuivat loppuviikosta pienimuotoisen kohun keskelle Topi Rönnin raiskaussyytteen vuoksi, niin focus lienee silti vain ja ainoastaan kolmen pisteen voitossa. Mikäli kotijoukkueen motivaatio on kunnossa ja joukkue suorittaa tasollaan, niin SaiPa tuskin pystyy pysäyttämään kotijoukkuetta vaikka vieraille osuisikin hyvä ilta.

Vedonlyöntimarkkassa Tapparan menestyksestä ei ole tarjolla odotusarvoa, joten katseet käännetään maalimääriin. Kumpikin joukkue on alkukaudella kuulunut sarjan runsasmaaliseen osastoon ja kun huomioidaan Tapparan ykkösmaalivahdin Christian Heljangon mahdollinen lepuutus huomista Kärpät-ottelua silmälläpitäen, niin runsasmaaliset lopputulokset ovat kiehtovia valintoja. Parasta etua tarjoaa XLBetin tarjoama kerroin 1,85 yli 5,5 maalista. Todennäköisyysarvio kohteelle on 57% ja rajakerroin pelattavuudelle 1,75.