20.3.2023 Liiga: KooKoo – Tappara

Liigan puolivälierät jatkuvat maanantaina neljän ottelun voimin, joten viikon ensimmäisenä päivänä tositoimissa ovat kaikki kahdeksan Suomen mestaruudesta taistelevaa joukkuetta. Vetoveljien mielenkiinto kohdistuu KooKoon ja Tapparan väliseen toiseen otteluun, jota vierailija Tappara johtaa ensimmäisen ottelun jälkeen 1-0. Tappara on kevään isoin mestarisuosikki ja kirvesrinnat lähtevät myös tähän vieraissa pelattavaan otteluun selvänä suosikkina. Ottelun mielenkiintoisimmat vetovalinnat löytyvät vähämaalisista lopputuloksista.

KooKoo tekemättömän paikan edessä

Kotijoukkue KooKoo yllätti kiekkoa seuraavan kansan pudotuspelien villi kortti -kierroksella, kun kouvolalaiset pudottivat sarjan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivat Kärpät 2-1. Kärpät vei ottelusarjan ensimmäisen kohtaamisen Oulussa, mutta KooKoo vei kaksi seuraavaa kamppailua ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Kärpät-ottelusarjan jälkeen KooKoo joutui aloittamaan puolivälierät heti seuraavana päivänä Tapparaa vastaan, joten lähtökohdat ja valmistautuminen puolivälierään eivät olleet optimaaliset.

KooKoo olikin viime perjantaina pelatussa ensimmäisessä ottelussa selvä vastaantulija ja tuloksena oli tyly 0-4 tappio Nokia Areenalta. Pelillisesti KooKoo ei pystynyt vastaamaan kotijoukkueen vyöryyn, joten tulos oli täysin ansaittu ja vierasjoukkue ei pystynyt toden teolla haastamaan Tappara-puolustusta tai Christian Heljankoa Tappara-maalilla. Perustasoltaan KooKoo on meidän papereissa heikoin mukana olevista pudotuspelijoukkueista ja voitto tästä ottelusarjasta olisi jättiyllätys millä tahansa mittarilla mitattuna.

Tapparan syyskausi ei ollut parasta mahdollista tekemistä, mutta talven ja kevään aikana Tappara sai pelinsä rullaamaan materiaalin edellyttämällä tasolla ja lopulta kirvesrinnat jyräsivät runkosarjan voittoon ohi Lukon ja paikallisvastustaja Ilveksen. Ennen Liigan runkosarjan päättymistä Tappara kävi pokkaamassa myös jääkiekon Mestarien Liigan voiton länsinaapuri Ruotsista. Vaikka CHL-mestaruutta ei arvosteta Suomessa kovin korkealle, niin kyseessä on todella kovatasoinen turnaus, jonka arvoa ei ole syytä vähätellä.

Tappara on Liigan menestynein seura ja myös viime vuosina Tampereella on saatu nauttia menestyksestä, sillä kahdeksan edellisen kauden aikana joukkue on nostanut ”Poikaa” kolmena keväänä. Tappara on äärimmäisen kokenut ja rutinoitunut seura mitä menestymiseen tulee ja oranssi-siniset ovat tänäkin keväänä sarjan suurin mestarisuosikki. KooKoo-sarjan avausottelu oli oiva näyte siitä kuinka kovalla kokemuksella pudotuspelejä pystyy kääntämään nimiinsä. Pelillisesti sarjan avaus oli Tapparan lähes täydellistä hallintaa ja pelinkuva tuskin muuttuu isosti vaikka ottelusarja siirtyy Tampereelta Kouvolaan.

Under-valinnoissa tarjolla etua

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on selvä vierasjoukkue Tapparan hyväksi. Se on jokaisella osa-alueella vähintään pykälän verran isäntiä laadukkaampi ja vieraskentästä huolimatta selvä suosikki myös vieraskaukalossa. Ottelun 1X2-markkina on kuitenkin hyvin ajan tasalla, joten katseet käännetään kohteen maalimääriin. Tappara on sarjan parhaiten puolustava joukkue ja lisäksi, tamperelaisten maalilla pelaa yksi sarjan parhaita maalivahteja, joten KooKoo tulee tässä ottelussa tuskin maaleilla juhlimaan.

Tapparalla ei ole vieraskentällä mitään syytä ottaa turhia riskejä vaan sinioranssi koneisto jauhanee tuttuun tapaansa tasaisesti 60 minuuttia ja iskee tarvittavat osumat voittoon. Mitään maalijuhlia en usko Lumon Areenalla nähtävän ja ottelun maaliodottama on 4,5 maalin linjalla ennemmin vähä- kuin runsasmaalinen. 52% arviolla 4,5 maalista tarjottu kerroin 2,08 on hyvä peli-idea maanantain kiekkokierrokselle.

Pelivalinnat:
  • KooKoo – Tappara: Alle 4,5 maalia, kerroin 2,08 (XLBet)