20.4.2022 Liiga: Finaalisarjan ennakkopaketti

Liigan loppuottelut polkaistaan käyntiin keskiviikkona, kun Tampereen Tappara ja Turun Palloseura iskevät yhteen ensimmäisessä finaalissa Tampereen Nokia Areenalla. Kotimaisen Liigan pudotuspelit siis huipentuvat tulevina viikkoina ja minimissään kiekkoyleisöä hemmotellaan neljällä ottelulla, mutta parhaassa tapauksessa tätä herkkua tarjoillaan täyden seitsemän ottelun verran. Tappara lähtee finaalisarjaan selvänä suosikkina, mutta TPS on todella mielenkiintoinen altavastaaja, jonka voittoikkuna on tällä hetkellä isosti raollaan.

Runkosarjan voittaja Tappara edennyt suvereenisti finaaleihin

Tampereen Tappara voitti runkosarjan 115 pisteellä ja 1,92 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Hienon runkosarjan pelanneet Jukurit ja Ilves eivät tavoittaneet koskaan Tapparaa vaan oranssisiniset napsivat voittoja voiton perään pitkin alkukevättä ja runkosarjan voitto irtosi lopulta tapparamaiseen tyyliin jopa hieman rutiininomaisesti.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Tappara sai vastaansa Rauman Lukon, joka selvitti tiensä playoffeihin ns. 1. kierrokselta kaatamalla Hämeenlinnan Pallokerhon. Lukko onnistui niistämään Tapparalta yhden otteluvoiton, kun sarjan toisessa, Raumalla pelatussa ottelussa Lukko voitti lukemin 2-1. Sen jälkeen Tappara ole sarjassa selvästi parempi joukkue ja eteni välieriin ansaitusti lukemin 4-1.

Välierissä Tappara kohtasi yllätysjoukkue KooKoon, joka kaikkien yllätykseksi onnistui kaatamaan Jukurit puolivälierissä ja etenkin neljän parhaan joukkoon. Vaikka KooKoo-lauma oli kohtalaisen repaleinen ja loppuunajettu jo edellisen sarjan jäljiltä, niin se onnistui ryöstämään sarjan avausvoiton Tampereelta. Lopulta Tapparan pelaajamateriaali sekä rasitusetu kasvoi liian suureksi ja Tappara vei neljä seuraavaa matsia nimiinsä ja samalla koko ottelusarjan lukemin 4-1.

Tappara on jyskyttänyt läpi kevään tutulla kaavalla. Leveä materiaali tekee tulosta laajalla rintamalla ja Tappara-kone käy dieselmoottorin lailla tasaisen varmasti jokaisella sylinterillä. Kun erikoistilannepelaaminen ja maalivahtipeli ovat olleet niin ikään huipputasolla läpi kevään, niin luonnollisesti myös tulosta on syntynyt.

Tapparan parasta antia on ollut joukkueen nimellisenä nelosketjuna toiminut Joona Luoto-Otto Rauhala- Petteri Puhakka, joka on ollut huimassa vireessä pudotuspeleissä. Aivan uuteen liekkiin kevään korvalla syttynyt Luoto on mättänyt yhdeksään peliin tehot 7+8 ja muu kenttä on säestänyt taustalla.

Mielenkiintoinen seurattava on ollut myös KHL-paluumuuttaja Veli-Matti Savinainen, joka on kuin huomaamatta iskenyt seitsemän maalia. Savinainen ei ole pelillisesti ollut häikäisevä, mutta oikeilla ratkaisuilla mies on löytänyt kerta toisensa jälkeen itsensä maalipaikoilta ja tulosta on tullut. Tapparan ehdoton vahvuus onkin todella laaja pelaajamateriaali sekä todella kova voittamisen rutiini, joka nykykokoonpanossa vallitsee.

Nuorisoketju kantanut TPS:n finaaleihin

Turussa on juhlittu mestaruutta edellisen kerran keväällä 2010, kun TPS onnistui kukistamaan tuona keväänä finaaleissa Hämeenlinnan Pallokerhon. Sittemmin mitalit ovat kiertäneet Turkua viime kevättä lukuunottamatta, kun TPS taisteli itselleen hopeaa, häviten finaaleissa Rauman Lukolle. Toista kertaa putkeen finaaleissa esiintyvän TPS:n haaste ei viime keväästä ainakaan laske, sillä nyt vastassa on huimassa iskussa oleva Tappara.

TPS:n matka finaaleihin on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Runkosarjan neljänneksi sijoittunut TPS kohtasi avauskierroksella runkosarjan vitosen HIFK:n ja ratkaisua haettiin lopulta aina seitsemännestä ottelusta asti, jonka TPS lopulta käänsi itselleen. Vastus ei juurikaan helpottunut välieriin, jossa turkulaiset kohtasivat toisen tamperelaisjoukkueen, Ilveksen.

Ilves-sarjassa nähtiin kuusi ottelua ja TPS:n vahva kotietu osoitti tässä sarjassa arvonsa, sillä se voitti kolme ensimmäistä kotiotteluaan ja onnistui ryöstämään yhden voiton Tampereen tuliterältä Nokia Areenalta. Loppulukemat 4-2 olivat TPS:lle ansaitut ja turkulaiset etenivät täysin oikeutetusti finaaliin Tapparaa vastaan. Tapparasta poiketen TPS ei ole pystynyt vyörymään yhtä laadukkaasti neljän ketjun voimin vaan joukkue on ollut läpi kevään ykkösnyrkkinsä varassa, joka on ollut tämän kauden kiistatta paras ketju Liigassa.

Juuso Pärssinen-Markus Nurmi-Mikael Pyyhtiä on pelannut koko kauden hyvällä tasolla, mutta pudotuspeleihin tämä nuori trio on saanut vielä yhden lisävaihteen pykälään ja se on ollut turkulaisten menestyksen kannalta ratkaiseva tekijä. Mikäli Tappara onnistuu pimentämään tämän kolmikon, niin on vaikea nähdä, että TPS pystyisi alempien kenttien osaamisella kaatamaan todella leveällä rintamalla operoivaa Tapparaa.

Turkulaiset tarvitsevat tässä finaalisarjassa ehdottomasti onnistumisia leveällä rintamalla ja etenkin olympialaisissa loistaneen Juraj Slafkovskyn pitää nostaa tasoaan koko ketjuna. Myös Jonne Tammelalta (0+2) sopii odottaa enemmän.

Tappara selvä suosikki, TPS:llä ohut yllätyssauma

Lähtökohdat finaaleihin ovat kohtalaisen selvät, sillä kotiedulla sarjaan lähtevä Tappara on finaalisarjassa selvä, noin seitsemän kertaa kymmenestä voittava suosikki. Tappara on käytännössä jokaisella osa-alueella edellä turkulaisia. Pelaajamateriaali, rasitusetu, kotietu, erikoistilanteet sekä maaliodottama-tilastot puoltavat kaikki Tapparan mestaruutta. Konemaisen tehokkaasti jumputtava Tappara ei ole vielä tänä keväänä joutunut kunnon testiin, mutta TPS pystynee sellaisen tässä sarjassa kuitenkin tarjoamaan.

Vaikka Tapparan suosikkiasema on selvä, niin pelit on kuitenkin aina pelattava ensin. Nuori ja nälkäinen TPS on varmasti sisuuntunut viime kevään finaalitappiosta ja nyt hopea halutaan kirkastaa kylläisen Tapparan kustannuksella. TPS:n aseet kultamitaliin ovat huippuunsa viritetty maalivahtipeli, tehokas erikoistilannepelaaminen sekä oman pään totaalinen sulkeminen viiden miehen voimin. Tapparaa vastaan tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, joten kaiken täytyy mennä turkulaisten kannalta nappiin, mikäli Turussa meinataan juhlia mestaruutta.

Turkulaisten paras yllätyssauma finaalisarjassa on juuri tämä ensimmäinen ottelu ja kotiedun ryöstäminen itselleen. Tapparan otteissa näkynee tässä avauskohtaamisessa pelaamattomuus ja muutaman päivän levännyt, mutta paremman pelituntuman omaava TPS pääsee iskemään raikkaalla jalalla avauskohtaamisessa. Sarjavetoihin ei ole tässä vaiheessa tarjolla pelattavaa, mutta avauskohtaamiseen pääsemme pelaamaan vierasmenestystä pienellä edulla. Arvio TPS:n moneyline-voitolle on 39% ja kerroinrajaksi muodostuu 2,56 ja tarjolla oleva kerroin 2,80 kelpaa pikkupanoksella peleihin. Arvio mestaruudesta on Tapparan hyväksi 70-30%.

Pelivalinnat: