20.4.2023 Liiga: Ilves – HIFK

Liigafinaalit polkaistiin käyntiin eilen keskiviikkona ja himmeimmät mitalit jaetaan heti seuraavana päivänä, kun Ilves ja HIFK kohtaavat Nokia Areenalla pronssiottelussa. Kummallakin joukkueella on alla iso pettymys välieräsarjasta ja pronssipelissä motivaatiotekijät ovatkin normaalia isommassa roolissa. Joukkueet kohtasivat kauden aikana neljästi ja kolme kertaa Ilves oli parempi, mutta tässä yksittäisessä ottelussa puntit ovat lähtökohtaisesti varsin tasaiset. Betsimarkkina on leiponut tupsukorvista reilusti yli kerran kahdesta voittavan suosikin, joten Helsingin IFK:n menestyskertoimet lähtevät kokeiluun.

Kumman joukkuen mitalinälkä on Nokia Areenan torstai-illassa isompi?

Pronssipelin tarpeellisuudesta kotimaisessa kiekossa on keskusteltu jo pidemmän aikaa, mutta Vetoveljien betsibunkkerissa ei nähdä mitään ongelmaa ottelun pelaamisessa. Kilpaurheilussa mitellään totta kai aina kirkkaimmasta mitalista, mutta monet ex-kiekkoilijat muistelevat takuulla eläkepäivillään ilolla myös pronssisia mitaleita. Pronssipelissä korostuu totta kai entisestään motivaatiotekijät, sillä kovien pettymysten ja pienen tauon jälkeen latautuminen himmeämmistä mitaleista pelaamiseen voi olla joillakin pelaajilla hakusessa.

Kotijoukkueen virkaa pronssipelissä hoitava Ilves oli jo toinen jalka finaalissa, sillä seurassa haaveiltiin Tampereen unelmafinaalista ja Pelicansin piti olla välieräsarjassa vain suupala tamperelaisille. Toisin kuitenkin kävi ja Pelicansin tiivis pelitapa sekä hurja taisteluilme olivat lopulta Ilvekselle liikaa. Pelicans etenikin ottelusarjasta 4-2 otteluvoitoin täysin ansaitusti finaaliin ja Ilves-leirissä oli tyytyminen pronssiotteluun. Ilveksen matka finaaliin kaatui avainpelaajien tehottomuuteen sekä ykkösmaalivahti Marek Langhamerin loukkaantumiseen.

Helsingin IFK pudotti puolivälierävaiheessa Rauman Lukon ja moni povasi ennen välieräsarjaa Tapparaa vastaan, että helsinkiläiset pystyisivät haastamaan myös sarjan suurimman mestarisuosikin Tapparan tasapäisesti. HIFK pääsi aloittamaan sarjan kahdella kotiottelulla, joista se onnistui voittamaan toisen. Tämän jälkeen Tappara oli kotikaukalossaan kolme kertaa peräkkäin selvästi parempi ja ottelusarjan loppulukemat 4-1 olivat lopulta täysin ansaitut tamperelaisten hyväksi. HIFK ei saanut keväällä materiaalistaan kaikkea irti kuin hetkittäin ja koko kauden tapaan ratkaisupeleissä joukkueen otteita leimasi ailahtelevaisuus.

Perustasoltaan ja pelivoimaltaan Ilves on joukkueista niukasti laadukkaampi kooste ja tasaisemman suorittamisen turvin sen kautta voidaan pitää helsinkiläisiä onnistuneempana. Vaikka vieraiden kausi on ollut syksystä kevääseen melkoista vuoristorataa, niin pelivoimaltaan se ei juurikaan yksittäisessä ottelussa Ilvekselle juuri häviä. Vaikka kotiedullekin on annettava tässä ottelussa pientä painoarvoa, niin aivan kerroinasetelman mukainen altavastaaja HIFK ei mielestämme tässä paras yhdestä -sarjassa ole. Kummallakin joukkueella on tuoretta kokemusta pronssipelistä, sillä HIFK nappasi pronssia toissakaudella, Ilves viime kaudella.

Kokoonpanot vielä arvoitus

Kuten yleisessä tiedossa varmasti oli, niin molemmilla joukkueilla oli kevään pudotuspeleissä useita loukkaantumisia, joihin on saatettu tarvita jopa leikkaushoitoa kauden päätteeksi. Kummankin joukkueen kokoonpanotilanne selviää vasta ottelupäivänä, joten toistaiseksi voimme vain arvailla minkälaiset kokoonpanot Antti Pennanen ja Ville Peltonen saavat jalkeille. Oman vivahteensa otteluun tuo Ilveksessä kultakypärää kauden aikana kantaneen Petri Kontiolan uran viimeinen ottelu.

Vierailija Helsingin IFK:ta on mielestämme aliarvioitu hieman, sillä meidän papereissa voimasuhteet pronssisen mitalin suhteen on ennen kokoonpanotietoja 55-45. 45 prosentin todennäköisyydellä moneyline-voiton rajakertoimeksi muodostuu 2,22 joten XLBetillä tarjolla oleva kerroin 2,55 vierasmenestyksestä on maistuva pelikohde torstain ainoaan Liiga-otteluun.

Pelivalinnat:
  • HIFK (moneyline), kerroin 2,55 (XLBet)