20.5.2022 Jääkiekon MM-kisat: Iso-Britannia – Suomi

Leijonien MM-urakka jatkuu perjantai-iltapäivänä kello 16:20 alkavalla ottelulla jääkiekon lilliputtimaa Iso-Britanniaa vastaan. Edellisessä ottelussa niukan rl-tappion Ruotsille kokenut Suomi haluaa varmasti palata voittojen tielle ja tässä ottelussa siihen on hyvä mahdollisuus, sillä Iso-Britannia on B-lohkon todennäköisin putoaja.

Motivoitunut Suomi halajaa takaisin voittojen tielle

Leijonat kohtasivat keskiviikkona B-lohkon huippuottelussa Ruotsin ja ottelusta muodostui odotetun vaikea, kun hyvin luistellut ja kiekkoa liikutellut Tre Kronor ei antanut Suomelle tilaa eikä aikaa. Ottelu eteni varsin tasaisissa merkeissä täydet kolme erää ja jatkoaika sekä rangaistuslaukaukset olivat sikäli ansaitut kummallekin joukkueelle. Ruotsi oli lopulta parempi voittomaalikilpailussa ja se nappasi itselleen extra-pisteen ja samalla kiinnityksen lohkovoittoon. Toki Ruotsi kohtaa vielä huomenna lauantaina USA:n, joten lohkovoiton suhteen peli on auki.

Ennen Ruotsi-tappiota Leijonat ottivat puhtaat kolmen pisteen voitot Norjasta (5-0), Latviasta (2-1) sekä USA:sta (4-1). Leijonien peli on toiminut ajoittain mainiosti, mutta 12 pelatun erän joukkoon on mahtunut totta kai myös huonompia jaksoja. Leijonat saa tähän otteluun myös NHL-vahvistuksen, kun Miro Heiskanen tekee ennakkotietojen mukaan Leijonat-debyytin Suomen takalinjoilla. Toisen NHL-pelaajan Esa Lindellin pelaamisesta ei ole vielä varmuutta.

Suomi saa tähän otteluun lisäksi lepoetua altavastaaja Iso-Britanniaan nähden, sillä britit pelasivat eilen USA:ta vastaan. USA-ottelussa Iso-Britannia sai pidettyä luvut inhimillisenä, sillä ottelu päättyi ”vain” 3-0 tappioon. Brittien kisat ovat menneet muutenkin varsin odotetusti, sillä saldona on neljä tappiota ja yksi kerätty piste, kun Norjaa vastaan onnistuttiin venymään jatkoajalle kolmannen erän nousun myötä.

Perustasoltaan Iso-Britannia on kuitenkin turnauksen ehdottomasti heikoimpia joukkueita ja B-lohkossa sen roolina lienee putoaminen pykälää alemmalle kansalliselle tasolle. Itävalta, Norja sekä Latvia ovat pelanneet toistaiseksi sen verran vahvan turnauksen, että britit matkaavat auttamatta putoamisen kautta 1. divisioonaan.

Leijonat suursuosikki – aukeaako maalihanat kunnolla?

Lähtökohdat otteluun ovat varsin selvät, sillä Suomi on jättisuosikki ja kaikki muu kuin runsasmaalinen voitto tästä ottelusta olisivat pettymys. Mikäli Iso-Britannia nappaisi Suomelta pisteenkin, niin suomalaisittain kyseessä olisi katastrofi. Valtavan perustasoeron sekä lepo- ja kotiedun turvin Suomi möyhentänee britit Nokia Arenan näyttämöllä.

Suomen tasoitusvedoissa on tarjolla etua, sillä ottelun todennäköisimmät lopputulokset ovat Leijonien isomaalisissa voitoissa. Suomi iskenee avauserään 2-3 maalia, jonka jälkeen brittien puolustusmotivaatio laskee ja ottelu saattaa repsahtaa todella runsasmaalisiin lukuihin. Arviomme Suomen vähintään kuuden maalin voitolle on karkeasti hieman yli kerran kahdesta ja Boom Casinon tarjoama kerroin Suomi -5,5 tasoituskohteelle kertoimella 2,06 kelpaa pikkupanoksella jännityspeliksi.

Pelivalinnat: