20.6.2023 Jalkapallon EM-karsinta: Itävalta – Ruotsi

Huuhkajien osalta EM-karsintaurakka on tämän maajoukkuetauon osalta paketissa, mutta tiistaina on luvassa vielä 11 ottelun kierros, kun eri maajoukkueet ympäri Euroopan iskevät yhteen. Yksi tiistai-illan mielenkiintoisimmista otteluista on Itävallan ja Ruotsin välinen kohtaaminen F-lohkossa. Lohkon suurin voittajasuosikki on Belgia ja Itävalta sekä Ruotsi taistelevat kuumeisesti toisesta paikasta auringossa. Wienin Ernst Happel Stadionilla pelattava ottelu kutkuttelee pelihermoja runsasmaalisuuden osalta, sillä tässä ottelussa on aineksia todella vauhdikkaaseen ja viihdyttävään kohtaamiseen. Ottelu alkaa kello 21:45 ja sitä pääsee seuraamaan Cmore-suoratoistopalvelusta.

Itävalta toistaiseksi ilman tappioita F-lohkossa

Kotijoukkue Itävallan EM-karsinnat ovat edenneet toistaiseksi varsin positiivisissa merkeissä, sillä viime vuosina tasoaan rutkasti nostanut Burschen on ottanut kolmesta ensimmäisestä ottelusta kaksi voittoa sekä yhden tasapelin. Joukkue on siis aloittanut karsinnat tappioitta ja tällä hetkellä se on ansaitusti lohkonsa kärkipaikalla. Lohkon kakkos- ja kolmospaikalla keikkuvat Belgia sekä Ruotsi ovat pelanneet kuitenkin yhden ottelun itävaltalaisia vähemmän, joten lohkon pistetilanne ei anna täysin oikeaa kuvaa tilanteesta.

Itävalta aloitti EM-karsinnat kotiottelulla Azerbaidžania vastaan ja tuosta ottelusta kirjattiin maistuva 4-1 voitto isännille. Ottelu oli selvää kotijoukkueen hallintaa ja tulos oli oikeudenmukainen pelitapahtumiin nähden. Toisessa ottelussa kaatui niin ikään kotikentällä Viro, mutta tällä kertaa lukemat oli maltillisemmat 2-1, vaikka isännillä oli paikkoja tehdä enemmänkin osumia. Kolmannessa ottelussa Itävalta kohtasi vieraskentällä Belgian ja tuloksena tärkeä tasapelipiste, kun loppulukemat kirjattiin 1-1. Vieraspiste Belgian tasoista joukkuetta vastaan oli hyvä näyttö joukkueen nykykunnosta vaikka isännät eivät otteluun täysin parhaalla kokoonpanolla päässeetkään.

Vierasjoukkue Ruotsi on Itävallan ohella vahva ehdokas toisen jatkopaikan nappaajaksi, mikäli Belgia ei kompuroi karsinnoissa ja nappaa F-lohkon voiton itselleen. Ruotsin karsinnat eivät alkaneet maaliskuussa kuitenkaan toivotulla tavalla, kun Belgia haki väkevän esityksen jälkeen 0-3 voiton Friends Arenalta. Lukemat olivat täysin ansaitut, sillä Ruotsi ei saanut missään vaiheessa peliä otetta Belgian vahvasta pallonhallinnasta ja maaliodottamat 0,59 – 2,72 kertovat karua kieltä Belgian ylivoimasta.

Toisessa ottelussa Ruotsi sai kuitenkin kotiyleisönsä edessä hanat toden teolla auki, kun Azerbaidžan murskattiin kotiyleisön edessä selvin 5-0 lukemin. Tuossa ottelussa maalit jakautuivat viidelle eri pelaajalle (Forsberg, Mustafazada, Gyökeres, Karlsson, Elanga), joten valmentaja Janne Andersson sai kaivattua leveyttä hyökkäyspelaamiseen. Ruotsin päävastustaja lohkossa on Itävalta, joten ruotsalaisten kannalta olisi todellä tärkeää pystyä kairaamaan pisteitä tästä reissupelistä. Ruotsi ei pelannut viime viikonloppuna EM-karsintaa, mutta perjantaina pelatussa harjoitusottelussa kaatui Uusi-Seelanti kotiyleisön edessä lukemin 4-1.

Maaliverkot pöllyävät Ernst Happel Stadionilla?

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero on hyvin pieni, mutta Itävalta nauttii ottelussa kohtalaista kotietua ja on sitä myötä ottelussa noin kerran kahdesta voittava suosikki. Ruotsi on saanut hyökkäyspeliään kuntoon Belgia-tappion jälkeen ja toivottuja tehoja on alkanut löytyä leveältä rintamalta. Itävalta pelaa kotikentällään todella hyökkäysvoittoista futista, joten katsojien kannalta luvassa saattaa olla todella vauhdikas ottelu. Pelimielessä tämän ottelun kiinnostavinta antia onkin runsasmaaliset lopputulokset, sillä pelinkuvasta saattaa muodostua todellinen maalintekokilpailu.

Arviomme yli 2,5 maalille on 54% (rajakerroin 1,85) ja kun laatusivusto XLBet tarjoilee kohteeseen kerrointa 1,99 niin peliä päästään iskemään sisään tiistai-illan huippuotteluun.