21.11.2023 Jalkapallon EM-karsinta: Romania – Sveitsi

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat päättyivät eilen nihkeällä 1-2 vierasvoitolla San Marinosta ja Huuhkajien kisapaikan tavoittelu jatkuu maaliskuussa jatkokarsintojen merkeissä. Tiistai-iltana ohjelmassa on viimeiset lohkovaiheen ottelut ja yksi mielenkiintoinen peli-idea on tarjolla karsintoihin, kun kisapaikkansa I-lohkosta varmistaneet Romania ja Sveitsi iskevät yhteen Bukarestin Arena Nationalalla. Panoksettoman ottelun kiehtovimmat peli-ideat löytyvät runsasmaalisista lopputuloksista. Ottelu alkaa kello 21:45 Suomen aikaa.

Bukarestissa luvassa kahden laatujoukkueen kohtaaminen

Romanian jalkapallomaajoukkue on pelannut toistaiseksi upeat karsinnat ja Tricolorii johtaa I-lohkoa yhdeksän pelatun ottelun jälkeen. Yhdeksän pelattua ottelua ovat tuoneet 19 pistettä ja saldon 5-4-0 yhteismaalierolla 15:5, joten joukkue ei ole vielä tappiota näissä karsinnoissa kohdannut. Tällä hetkellä joukkueella on alla kahden ottelun voittoputki, kun lokakuun karsintaikkunan jälkimmäisessä ottelussa kaatoi Andorra 4-0 ja viime lauantaina joukkue haki Israelin vieraana 1-2 vierasvoiton ja varmisti paikan EM-kisoissa.

Romania ei selviytynyt vuoden 2020 EM-kisoihin, mutta näissä karsinnoissa saksalaisvalmentaja Christoph Daumim joukkue on ollut vahva sekä myös hivenen onnekas, joten paikka ensi kesän EM-vihreiöillä on ansaittu. Romania päättää karsinnat kotiyleisön edessä yli 50 000 henkeä vetävällä Arena Nationalalla, joten tunnelma Bukarestin illassa on takuulla kunnossa tiistai-iltana. Romania on kunnostautunut karsinnoissa vahvana kotijoukkueena, sillä neljästä kotiottelustaan joukkue on voittanut kolme ja pelannut kerran tasan yhteismaalierolla 9:2.

Vierasjoukkue Sveitsistä on kehittynyt 2000-luvulla todella laadukas kooste ja viime vuosina eri arvokisoissa rutinoitunut maajoukkuerunko raivasi tiensä läpi myös näistä EM-karsinnoista. Joukkue lähti I-karsintalohkoon suurimpana ennakkosuosikkina ja siksi sijoitus ”vasta” lohkokakkosena on tällä hetkellä ehkä joillekin lievä pettymys. Yhdeksän ottelun saldo on kotijoukkue Romanian tapaan tappioton neljällä voitolla sekä viidellä tasapelillä. Maaliero 22:10 kertoo siitä, että joukkueen aggressiivinen pelitapa nostaa otteluiden maaliodotusarvoa hieman keskiarvoa korkeammaksi.

Sveitsillä on vielä mahdollisuus napata lohkon kärkipaikka Romanian nenän edestä, sillä suora kolmen pisteen vierasvoitto nostaisi Natin lohkonpiikkipaikalle 20 pisteellä ja Romanian olisi tyytyminen lohkon kakkospaikkaan. Sveitsillä on alla 1-1 tasapelit viime viikolta Israelia sekä Kosovoa vastaan.

Runsasmaalista luvassa?

Perustasoltaan Sveitsi on joukkueista laadukkaampi kooste, mutta viime aikojen hieman tahmeat otteet sekä Romanian kohtalaisen vahva kotietu tasoittavat puntteja merkittävästi. Sveitsi lähtee otteluun silti kohtalaisen selvänä suosikkina, mutta 1X2-kertoimissa ei ole juurikaan tarjolla mielekästä pelattavaa. Total-valinnat sen sijaan tarjoilevat mielenkiintoisen idean, sillä Sveitsi tavoittelee takuulla lohkovoittoa eikä tyydy vieraskentästä huolimatta tasapeliin. Riskitasoja siis tullaan varmasti nostamaan ottelun edetessä ja pelinkuvasta saattaa hyvinkin muodostua vauhdikas ja runsasmaalinen.

Arviomme mukaan ottelussa nähdään kolme maalia tai enemmän hieman yli kerran kahdesta ja 53% todennäköisyysarviolla rajakertoimeksi muodostuu 1,89. Vastikään vedonlyöntimarkkinoille rantautunut Nords Casino tarjoaa kohteeseen kerrointa 1,96 ja näin ollen pienen panoksen jännityspeli päästään iskemään illan EM-karsintakierrokselle.