21.4.2023 Liiga, 2. finaali: Pelicans – Tappara

Tampereen Tappara hyppäsi kuskin paikalle heti ensimmäisessä finaalissa, kun kirvesrinnat nappasivat kotikentällään selvän 5-1 voiton. Perjantaina finaalisarja jatkuu Lahdessa, jossa Pelicans on hävinnyt tämän kevään kahdeksasta kotiottelustaan vain yhden. Tappara on joukkueista yhä vahvempi kooste, mutta kotietu tasoittaa puntteja. Luvassa onkin varmasti tasainen ja viihdyttävä kamppailu. Ottelu alkaa kello 18:30 ja se on katsottavissa ilmaiseksi MTV3:lta.

Jatkuuko Pelicansin vahva vire kotikaukalossa?

Lahden Pelicans järjesti välieräsarjassa Ilvestä vastaan yllätyksen ja nostatti kiekkobuumin toden teolla liekkeihin Päijät-Hämeessä. Tamperelaisten unelma keskinäisestä finaalista murskaantui, mutta joukkueilla itsellään tämä tuskin aiheuttaa suurempia tunteita. Joukkueiden ensimmäisessä finaalissa nähtiin varsin kaksivaiheinen ottelu, josta Tappara tuli täysin ansaitusti voittajana ulos. 5-1 loppulukemat eivät jättänyt selittyleille sijaa ja etenkin Tapparan väkivahva erikoistilannepelaaminen sai jatkoa. Ensimmäisen finaalin maaliodottamat kirjattiin kotijoukkueen hyväksi 3,1-1,8.

Pelicans oli ensimmäisessä erässä pahassa purjeessa, kuten monesti Ilves- ja KalPa-sarjoissakin, mutta lahtelaiset selvisivät ensimmäiselle erätauolle vain yhden maalin takaa-ajoasemassa. Toiseen erään Pelicans tuli tuttuun tapaan todella vahvasti ja Topias Vilenin onnistui tasoittaa ottelu heti 2. erän toisella peliminuutilla. Toisessa erässä Pelicans hallitsi ottelua ajoittain, mutta lopussa ote herpaantui ja Savinaisen, Vittasmäen sekä Davidssonin osumilla Tappara siirtyi 4-1 johtoon ja ottelu oli taputeltu.

Otto Rauhalan kolmannen erän ensimmäisellä peliminuutilla iskemä osuma sinetöi ottelun ja loistavan pudotuspelikevään toistaiseksi Pelicansin maalilla pelannut Patrik Bartosak vaihdettiin pois maalilta. Vaikka Bartosak ei ollut ensimmäisessä finaalissa parhaimmillaan, niin häneen lahtelaiset eivät kaatuneet. Jasper Patrikainen piti maalinsa puhtaana loppupelin, mutta myös Tappara nosti jalkaa kaasulta ja ilman loukkaantumista tsekkivahti Bartosak palannee isäntien maalille tähän toiseen finaaliin.

Pelicans otti varmasti opiksi Tapparan huipputehokkaasta erikoistilannepelaamisesta ja lahtelaisten kopissa painotetaan varmasti ennen ottelua jäähyttömyyttä. Pelicans on ollut tänä keväänä todella vahva kotijoukkue ja pudotuspelien kahdeksasta kotiottelussaan lahtelaiset ovat kokeneet vain yhden tappion. Tapparan vieraskentän otanta tältä keväältä on selvästi pienempi, mutta neljästä pelatusta vierasottelusta joukkue on voittanut kolme ja hävinnyt vain kerran. Kummallakaa joukkueella ei pitäisi olla merkittäviä poissaoloja vaikka Tappara-hyökkääjä Veli-Matti Savinainen jättikin ensimmäisen finaalin kesken ennen täyttä aikaa.

Pelicans jäänyt kertoimissa aliarvostetuksi

Kuten niin monesti Ilves-sarjassakin, niin Pelicansin iskukykyä on aliarvostettu markkinan toimesta. Tappara on toki materiaaliltaan ja pelivoimaltaan joukkueista yli pykälän verran laadukkaampi kokonaisuus, mutta vahvaa kotietua nauttiva Pelicans on varmasti unohtanut ensimmäisen finaalin heikot hetket ja lataa kaiken peliin tässä toisessa kohtaamisessa. Pelinkuva tulee olemaankin hieman erilainen kuin ensimmäisessä finaalissa ja kuten 1. finaalin toisessa erässä nähtiin, niin Pelicans pystyy hallitsemaan pelitapahtumia myös Tapparan tasoista joukkuetta vastaan.

XLBetin tarjoama markkinatoppi 3,65 Pelicansin suorasta voitosta on 30% (kr. 3,33) todennäköisyysarviolla ylikerroin, mutta mennään vihjeissä tutulla kaavalla ja käytetään peleissä osuvampaa moneyline-kohdetta, joka kattaa myös mahdolliset jatkoerät. Mm. Bankonbet tarjoaa kotijoukkueen moneyline-voitosta kerrointa 2,42 ja se kelpaa 43% (kr. 2,33) arviolla perjantai-illan pelikohteeksi Liigaan.

Pelivalinnat: