22.3.2022 Liiga: Päätöskierroksen ennakkopaketti

Kotimaisessa Liigassa pelataan tänään runkosarjan päätöskierros, kun ohjelmassa täysi seitsemän ottelun kierros. Panoksia on päätösrundille vielä varsin mukavasti, sillä kaikki pudotuspelipaikat eivät ole vielä varmistuneet ja myös runkosarjan voitto on vielä jakamatta. Lue alta lyhyet ennakot jokaiseen otteluun. Kaikki kierroksen ottelut käynnistyvät kello 18:30.

Jukurit – Lukko

Loistavaa kautta pelaava Jukurit on edelleen mukana taistelemassa runkosarjan voitosta, mutta se vaatii epäonnistumisia pahimmilta kilpakumppaneilta eli runkosrajaa johtavalta Tapparalta ja toisena olevalta Ilvekseltä. Kolmen pisteen voitolla ja molempien tamperelaisjoukkueiden tappiolla Jukureilla on kuitenkin sauma nousta perussarjan voittoon.

Mikkeliläiset ovat olleet mukavassa vireessä viime aikoina ja viidestä edellisestä ottelusta se on voittanut neljä. Edellisessä ottelussaan se kaatoi vahvan HIFK:n puhtaasti 4-0. Jukurit onkin tällä hetkellä Liigan kuntopuntarin piikkipaikalla ja sarvipäät lähtevät kotiotteluun Lukkoa vastaan hieman alle kerran kahdesta voittavana suosikkina.

Vierailija Lukko keikkuu toiseksi viimeisellä pudotuspelipaikalla, mutta eilisestä HIFK-tappiosta huolimatta joukkue on varmistanut paikkansa kymmenen parhaan joukossa ja pudotuspeleissä. Joukkueella on teoreettiset mahdollisuudet nousta vielä jopa kuuden joukkoon, mutta se vaatii raumalaisten täyden pistepotin lisäksi myös sen, että HPK jää omassa ottelussaan Pelicansia vastaan nollille ja KooKoo häviää Kärpille.

Lukko ei ole viime aikoina esiintynyt parhaalla tasollaan ja vire on ailahdellut pudotuspelien kynnyksellä. Kalevankankaan tiistai-illassa riittää panoksia, mutta uskomme Jukureiden ottavan voiton paremman vireen ja kotiedun turvin.

KalPa – JYP

Järvi-Suomen derby, jossa kohtaavat Kuopion ylpeys KalPa ja JYP Jyväskylästä. Mielenkiintoisen asetelman tähän otteluun tuo se, että JYP pelaa täysin merkityksetöntä ottelua, kun taas KalPalla on ottelussa valtava panos – Se tarvitsee täydet kolme pistettä, mikäli mielii mukaan pudotuspeleihin. Suoran kolmen pisteen voiton lisäksi kuopiolaiset tarvitsevat apuja HPK:lta, jonka on voitettava omassa ottelussaan Pelicans puhtaasti.

Prosentuaalisesti KalPan pudotuspelihaaveet toteutuvat noin kerran viidestä, joten todennäköinen kuopiolaisten pudotuspelipaikka ei ole. Asetelmat ovat kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoiset, kuten näiden joukkueiden välisissä otteluissa useimmiten muutenkin. Lisämausteen otteluun tuo JYPin viime aikaiset pirteät esitykset, joita se on esittänyt muutaman viime viikon aikana. Neljällä viime kierroksella JYP on pystynyt voittamaan kahdesti.

Kuopiolaisten vire on puolestaan täysin kadoksissa, sillä alla on viiden ottelun tappioputki, kun viime viikkojen aikana on tullut kuokkaan Ilvekseltä, Ässiltä, TPS:ltä, Tapparalta sekä Sportilta. Motivaatioedun turvin KalPa on ottelussa selvä suosikki, mutta JYPin korkeat kertoimet houkuttelevat kokeilemaan vierasvoittoa.

JYP ei varmasti anna mitään ilmaiseksi kotijoukkueelle ja mahdolliset tulostiedot Pelicans-HPK -ottelusta voivat laskea isäntien motivaatiota jos pudotuspelipaikka karkaa käsistä kesken oman ottelun.

Kärpät – KooKoo

Kotijoukkue Kärpät on jo varmistanut paikkansa pudotuspeleissä, mutta sillä on vielä teoreettinen sauma nousta kuuden parhaan joukkoon ja varmistaa paikka suoraan puolivälieriin. Tämä vaatii toki kolmen pisteen voiton KooKoosta sekä Pelicans voittoa HPK:sta. Paikka kuuden joukossa ei ole siis pelkästään omissa käsissä. Kärpät on hävinnyt viidestä edellisestä ottelustaan kolme

Vierasjoukkue KooKoolle on tarjolla runkosarjan päätteeksi sijat 6.-9. Vierasvoitolla Kärpistä ja Pelicansin voitolla HPK:sta kouvolalaiset nousisivat kuuden joukkoon. Tässäkin yhtälössä muuttujana on Lahdessa pelattava ottelu, joten kaikki ei ole omissa käsissä. KooKoo on pienen vaikeamman vaiheen jälkeen saanut jälleen juonen päästä kiinni ja alla on kaksi suoraa voittoa päävastustajiin lukeutuvista HPK:sta ja Pelicansista.

Vierasjoukkueen vire on isäntiä parempi, mutta kotietu kääntää kärppälauman suosikiksi tähän otteluun. KooKoon vierasmenestys houkuttaa pelillisesti, sillä vieraat ovat hyvässä vireessä ja paikka kuuden joukossa toimii loistavan motivaattorina. Toki myös Kärpillä on panosta, joten kyseessä on pelimielessä haastava kohde.

Pelicans – HPK

Myös tässä Lahdessa pelattavassa ottelussa on panoksia, sillä Pelicansin pudotuspelipaikka ei ole vielä varma ja tämän ottelun lopputulos vaikuttaa myös monen muun joukkueen loppusijoituksiin. Pelicans tarvitsee tästä ottelusta vähintään pisteen varmistaakseen pudotuspelipaikan.

HPK on tällä hetkellä sarjakutosena, mutta myös hämeenlinnalaisten osalta tilanne voi elää. KooKoo on vain pisteen perässä ja jos kouvolalaiset ottavat pisteitä Oulusta ja HPK häviää Lahdessa, niin KooKoo voi vielä pullauttaa Kerhon ulos kuuden joukosta. Pudotuspelipaikka hämeenlinnalaisille on jo taattu, mutta suora puolivälieräpaikka kelpaisi mieluusti HPK:lle.

HPK:n kone on yskinyt viime aikoina ja alla on tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputki vaikka sarjaohjelma ei ole ollut erityisen kova. Myös Pelicansin otteet ovat ailahdelleet ja tappioita sekä voittoja on ropissut viime aikoina vuorotahtia. Pelicans on kotiedun turvin suosikki, mutta pelimielessä tämä kohde on erityisen haastava.

SaiPa – TPS

Kierroksen ainoa lähes panokseton ottelu. Kotijoukkue SaiPa on jämähtänyt taulukon toiseksi viimeiselle sijalle ja lappeenrantalaisten kausi on ollut pannukakku. JYP on pisteen päässä, mutta sijoilla 13. ja 14. ei ole mitään merkitystä, joten ainoa motivaatiotekijä tähän kauden viimeiseen otteluun on esiintyä ryhdikkäästä kotiyleisön edessä.

Vierasjoukkue TPS saa puolivälierissä vastaan Helsingin IFK:n. Joukkueet ovat tällä hetkellä tasapisteissä sijoilla 4. ja 5., mutta TPS:llä on tämä yksi ottelu vielä pelaamatta. Kotietua on siis tarjolla ottelusarjaan HIFK:ta vastaan, mikäli turkulaiset onnistuvat ottamaan pisteenkin tästä ottelusta. Tasapisteisiin jäädessä HIFK:n maaliero on parempi ja silloin ottelusarja alkaa Helsingistä.

TPS:llä on otteluun siis selvä motivaatioetu, mutta tuskin kotijoukkue SaiPa täysin lekkeriksi hommaa heittää kauden päätösottelussa kotiyleisön edessä. TPS on kuitenkin materiaalin ja motivaatioedun turvin selvä suosikki otteluun ja vierasvoitto on todennäköinen lopputulos.

Sport – Ilves

Vaasan Sport on Ässien, JYPin ja SaiPan ohella yksi niistä joukkueista, joka on pelannut jo jonkun aikaa ilman suurempia panoksia. Pudotuspelipaikka lipesi käsistä tovi sitten, joten Vaasassa ei ole päästy panospelejä hetkeen pelaamaan. Runkosarjan loppisjoitus tulee 12., sillä edessä oleva KalPa on liian kaukana ja perässä hiihtävä JYP on jäänyt 15 pisteen päähän.

Kuparisaaressa pelataankin kotijoukkueen osalta enää kunniasta ja punapaidat haluavat varmasti päättää kauden ryhdikkäällä esityksellä kotiyleisön edessä. Samalla Vaasassa päästään todistamaan Jonne Virtasen uran päättymistä, joten viihdettä on takuulla luvassa myös ottelun jälkeen.

Vierasjoukkue Ilves on kauden positiivisia yllätyksiä ja pitkäjänteinen työ useammalta vuodelta alkaa tuottamaan hedelmää, sillä Ilves taistelee tällä hetkellä runkosarjan voitosta. Tupsukorvat ovat tällä hetkellä sarjakakkosena, pisteen paikallisvastustaja Tapparaa perässä. Ilvekselle ei riitä tästä ottelusta välttämättä edes täysi kolmen pisteen voitto, mikäli Tappara voittaa oman kotiottelunsa ennalta selvästi heikompaa Ässiä vastaan. Ilveksellä riittää kuitenkin ottelussa motivaatiota ja se lähtee vieraskaukalosta huolimatta yli kerran kahdesta voittavana suosikkina tähän otteluun.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran sunnuntaina ja silloin Ilves oli kotikentällään parempi lukemin 2-1. Samankaltaista tasaista vääntöä voi olla luvassa myös Kuparisaaressa, sillä Sport ei ole ollut tällä kaudella helppo vastus Ilvekselle. Sport on voittanut kauden viidestä keskinäisestä kolme.

Tappara – Ässät

Tampereen uudella Nokia Arenalla lähtökohdat ovat selkeät. Vierasjoukkue Ässät läpsyttelee viimeisen ottelun alta pois ennen kauden päätössaunaa ja isäntänä toimiva Tappara pyrkii varmistamaan runkosarjan voiton. Vähintään kahden pisteen voitto patapaidoista sinetöisi Tapparan perussarjan voiton ja se on varmasti joukkueen tavoite, sillä se varmistaisi kotiedun aina finaaleihin saakka.

Teoriassa Tapparan kestää vaikka hävitäkin tämä viimeinen ottelu jos Jukurit ja Ilves eivät onnistu ottamaan voittoja omissa otteluissaan. Tämän kortin varaan kirvesrinnat haluavat tuskin runkosarjan voittoa laskea, joten motivaatio on takuulla tapissa tähän otteluun. Tappara on ollut kevään kynnyksellä tuttuun tapaan vahvassa vireessä ja kuudesta edellisestä ottelustaan se on voittanut viisi.

Vierasjoukkue Ässät on kyntänyt läpi kauden sarjan häntäpäässä ja katseet on käännetty jo tulevaan syksyyn. Tämän kauden osalta patapaidat jäävät sarjataulukon jumbosijalle ja siitä ei ole kuin parannettavaa tulevalle kaudelle. Alla on kaksi voittoa KalPasta ja Sportista, mutta sitä ennen porilaiset hävisivät peräti seitsemän ottelua putkeen, joten itseluottamus ei ole huipussaan.

Tappara on suursuosikki ottelussa ja kaikki muu kuin kotivoitto tästä ottelusta olisi jättiyllätys.