22.4.2023 NHL: Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros on todellista joulun aikaa maailman kovinta kiekkoliigaa seuraaville faneille ja tätä kiekkokarkkina on ensimmäinen kierros toistaiseksi tarjonnut. Yksi läntisen konferenssin tasaisimmista sarjoista on toistaiseksi ollut Los Angeles Kingsin ja Edmonton Oilersin välinen sarja, josta povattiin jo ennen ensimmäistä ottelua tasaista kohtaamista. Ottelusarja on tällä hetkellä tasatilanteessa 1-1 ja hyvällä syyllä myös seuraavista otteluista voi odottaa tasaisia. Pelimielessä tämän neljännesvälieräsarjan kolmas ottelu tarjoaa maistuvaa pelattavaa. Ottelu alkaa lauantaiaamuna kello 5:00 Suomen aikaa.

Kingsin 1-3-1 myrkkyä Edmontonin hyökkäyspelaamiselle

Los Angeles Kings pelasi Todd McLellanin alaisuudessa vahvan runkosarjan ja enkelten kaupungin ylpeys selvitti tiensä pudotuspeleihin 104 pisteellä. Se oikeutti läntisen konferenssin viidenteen sijaan ja tyynenmeren divisioonassa joukkue oli Vegas Golden Knightsin ja Edmonton Oilersin jälkeen kolmas. Joukkueen maaliero 280:257 82 runkosarjan ottelusta kertoo siitä, että varsinaisia murskajaisilla Kings ei kauden aikana juhlinut. McLellanin peluuttama 1-3-1 trap-puolustus aiheutti vastustajille harmaita hiuksia läpi kauden ja saman ongelman on joutunut pudotuspeleissä toteamaan myös tähtipelaajia vilisevä Oilers.

Vaikka Kings joutui aloittamaan ottelusarjan kahdella vierasottelulla, niin sen onnistui puristaa 3-4 jatkoaikavoitto ensimmäisestä kohtaamisesta. Joukkue ei johtanut ottelua sekuntiakaan, mutta loppuhetkien viime minuutin tasoituksella ja Alex Iafallon ja-osumalla ryöstö oli tapahtunut. Toisessa ottelussa Oilers oli parempi lukemin 4-2, mutta pelinkuva oli ensimmäisen ottelun tapaan hyvin tasainen. McLellanin vastakkainpeluutus Oilersin ykköstähti Connor McDavidia vastaan on toistaiseksi toiminut erinomaisesti ja tämä asetelma tulee korostumaan kahdessa seuraavassa ottelussa, joissa Kingsillä on käytössään viimeinen vaihto-oikeus.

Loistavan runkosarjan lopun pelannut Oilers lähti ottelusarjaan mediassa isona ennakkosuosikkina, mutta tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että runkosarjan piste-ero Kingsiin oli vain vaivaiset viisi pistettä. Se riitti kuitenkin kotietuun, mutta Öljy sai shokkihoitoa heti avausottelussa, kun Kings haki ryöstön Rogers Placesta. Oilersilla on käytössään koko sarjan paras ylivoima, mutta toistaiseksi Kings on onnistunut pitämään Edmontonin supertähdet kohtalaisen hyvin aisoissa.

Toistaiseksi Philip Danault on onnistunut pitämään myös McDavidin kohtalaisen hyvin aisoissa ja vaikka kanadalainen supertähti on pystynyt järjestämään itselleen muutamia vaarallisia maalipaikkoja, niin ottelusarjan kahdessa ensimmäisessä ottelus McDavid on kerännyt vain yhden syöttöpisteen. Oilersin parhaana pistemiehenä onkin toistaiseksi häärinyt tehot 2+3=5 kerännyt Leon Draisaitl. Kingsin paras pistemies sarjassa on tehot 1+3=4 kerännyt Anze Kopitar. Kingsin maalilla on kahdessa ensimmäisessä ottelussa pelannut Joonas Korpisalo, joka on toistaiseksi selvinnyt Oilersin tulituksessa kuivin jaloin.

Lähtökohdat kolmanteen otteluun lähes 50-50

Kuten ottelusarja on jo kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa näyttänyt, niin pelivoimaltaan joukkueiden välinen tasoero on hyvin pieni Oilersin hyväksi. Kings onnistui jo vieraskaukalossa vastakkainpeluutuksissa todella hyvin ja sama Oilers-tähtien päällystakkina toimiminen jatkunee kotikaukalossa entistä kovempana. McDavidilla on toki vielä näytettävää ja hänen tehojaan Oilers tarvitsee, mikäli se mielii jatkaa tästä ottelusarjasta eteenpäin. Kings on kuitenkin jo osoittanut vaarallisuutensa ja kotiedun turvin lähtökohdat tähän kolmanteen otteluun ovat varsin tasaiset.

Pelimarkkina luottaa mielestämme liikaa mediaseksikkääseen ja tähtiä vilisevää Oilersiin, joka on kyllä kieltämättä leveämmällä arsenaalilla liikenteessä kuin aiempina vuosina. Kings on kuitenkin jäänyt aliarvostetuksi kerroinasetelmassa ja kotijoukkueen menestyskertoimissa on tarjolla ilmaa. Käytetään peleissä osuvampaa moneyline-voittoa, sillä kaksi ensimmäistä ottelua ovat olleet maalin pelejä ja sama tasainen trendi jatkunee myös tässä kolmannessa kohteessa. Todennäköisyysarvio Kingsin ML-voitolle on 48% ja rajakerroin 2,08 joten tarjolla oleva 2,25 kelpaa hienosti kupongille yön NHL-kierrokselle.

Pelivalinnat: