23.11.2023 Liiga: KalPa – JYP

Kotimaisessa Liigassa on torstai-iltana tarjolla neljän ottelun kierros ja yksi illan ehdottomista herkkupaloista on Järvi-Suomen derbyksi tituleerattu ottelu, jossa kohtaavat Kuopion KalPa ja JYP Jyväskylästä. KalPa on saanut hieman tahmean alun jälkeen pelin uomiinsa ja tulosta on alkanut syntyä hyvällä tahdilla. JYP on sarjan runsasmaalisimpia joukkueita vahvan erikoistilannepelaamisensa ansiosta, mutta kolikon kääntöpuolena on ajoittainen oman pään heikko puolustaminen. Pelimielessä kohteen parasta tarjontaa edustavatkin runsasmaaliset lopputulokset.

KalPa saanut vihdoin onnistumisia myös pisteiden muodossa

Kuopion KalPa ei kuulunut ennen Liigan alkua sarjan kuumimpiin mestarisuosikkeihin, mutta Kuopiossa on tehty hyvää työtä jo vuosien ajan ja kilpipaidat ovat olleet viime vuosina tuttu näky pudotuspeleissä. Tälle kaudelle seuran peräsimeen Tommi Miettisen tilalle omasta organisaatiosta palkattu Petri Karjalainen on tehnyt mainiota työtä nuoren joukkueen penkin takana ja viime viikkoina tulosta on alkanut syntyä. KalPa on ollut alkukauden aikana koko sarjan paras joukkue maaliodottamissa, mutta osittaisen epäonnen sekä alkukauden kehnon maalivahtipelin myötä pistesaldo ei karttunut sarjan alussa odottamien mukaan.

Viime viikkoina homma on kuitenkin alkanut kulkea myös tehokkuuden muodossa ja tällä hetkellä kuopiolaiset seilaavat neljän ottelun voittoputkessa. Seitsemästä edellisestä ottelustaan joukkue on voittanut kuusi ja kerännyt 18 pistettä, joten sijoitus sarjataulukossa on noussut. Tällä hetkellä kuopiolaiset ovat sarjataulukon viidennellä sijalla 36:lla pisteellä. Matkaa sarjaa johtavaan Tapparaan on 11 pistettä, joten suora pudotuspelipaikka on kilpipaidoilla hyvin hanskassa.

Jyväskylän JYP on epäonnistunut parilla edellisellä kaudella, mutta tämä syksy on alkanut jyväskyläläisten osalta aiempia paremmin. JYP on viime viikkoina hyytynyt hieman paremman jakson jälkeen, mutta se oli odotettavissa, sillä JYPin pistetahti alkukaudella ylitti selvästi maali- sekä pisteodottamat. Tämä johtui osittain myös äärimmäisen tehokkaasta ylivoimapelistä, jota joukkue on viime kuukausina esittänyt. Maaliodottamissa mitattuna JYP on sarjan alempaa keskikastia.

Jyväskyläläisseura vahvistui tällä viikolla, kun yhdysvaltalaishyökkääjä C.J. Smith liittyi joukkueen vahvuuteen. Kovia tehoja AHL-kaukaloissa aiempina kausina esittänyt Smith pelasi viime vuonna vain parikymmentä ottelua loukkaantumisen takia, mutta kunnossa ollessaan ja pelituntuman löydyttyä jenkki on varmasti hyvä vahvistus JYPille. JYP on ollut viime aikoina hieman tahmeassa vireessä ja joukkue on tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputkessa, joten jenkkihyökkääjän saapuminen Jyväskylään voi tuoda toivottua piristysruisketta otteisiin.

KalPa suosikki Niiralan montussa, vauhdikas ilta luvassa?

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole iso, mutta tilastojen sekä viime aikaisten peliotteiden takia KalPa lähtee otteluun kohtalaisen selvänä suosikkina kotikaukalossaan. KalPa on pelannut läpi kauden vahvasti kotiluolassaan ja joukkue on sarjan paras kotijoukkue alkukauden osalta. Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat olleet tunnetusti ajoittain kuumia ja jäähyrikkaita kohtaamisia, joten samantapaista sopii odottaa myös tästä ”paikalliskamppailusta”.

Paikallispelitunnelma, KalPan vahvat otteet viime viikoilta sekä JYPin huippuvaarallinen erikoistilannepelaaminen nostaa ottelun maaliodotusarvoa. Olemme maalimäärissä hieman markkinaa runsasmaalisemmalla kannalla ja pelikohteeksi nostetaan varsinaisen peliajan vähintään kuudesta maalista tarjottu kerroin 2,23 jonka tarjoilevat iBet sekä XLBet. Peli-idea toteutuu arviomme mukaan lähes kerran kahdesta (48%), joten kerroinrajaksi muodostuu 2,08.