23.2.2022 Mestarien liiga: Atletico Madrid – Manchester United & Benfica – Ajax

Tiistailta saatiin hieno osuma UCL-kierrokselle, kun lontoolainen Chelsea hoiti oman leiviskänsä totutun kliinisesti ja panokset saatiin tuplana takaisin illan ykkösideasta. Kierroksen toinen ottelu mentiin odotetusti tasaisissa merkeissä, mutta jännityspeliksi asetettu alle 1,5 maalia Villarrealin ja Juventuksen maaliin jäi harmillisesti yhden osuman päähän. Keskiviikkona tarjolla on jälleen kahden ottelun kierros ja vedonlyöntimielessä tarjolla on hieno ilta!

Atletico Madrid – Manchester United, 22:00 (Cmore)

Madridissa on varmasti luvassa tulikuuma ja tapahtumientäyteinen kohtaaminen, kun vuoden 2014 ja 2016 Mestarien liigan finaalin hävinnyt Atletico Madrid sekä vuoden 2008 UCL-mestari Manchester United iskevät yhteen Estadio Wanda Metropolitanolla. Lähtökohdat otteluun ovat eittämättä varsin tasaiset, mutta kohteeseen on silti tarjolla todella maistuva peli-idea.

Atletico Madrid on tuttu näky eurokentillä 2000-luvulla, sillä tämä legendaarinen espanjalaisseura on menestys UCL- ja EL-kentillä mainiosti vaikka se kirkkain kruunu eli Mestarien liigan voitto antaakin vielä odottaa itseään. Diego Simeonen valmentama Los Colchoneros voitti Eurooppa-liigan kaudella 2018, mutta se on laiha lohtu, kun ajatellaan, että joukkue on esiintynyt 2010-luvulla kaksi kertaa myös Mestarien liigan finaalissa. Kummallakin kerralla vastassa oli arkkivihollinen Real Madrid, joten tappion karvas kalkki maistuu yhä seuran kannattajien suussa.

Puna-valko-sinisten lohkovaihe oli täynnä tapahtumia, sillä B-lohkossa urakoinut Atletico selvitti tiensä jatkoon hieman kompastellen. Liverpool voitti lohkon 18 pisteellä ja Atleticon keräämä seitsemän pistettä saldolla 2-1-3 ja maalierolla 7:8 kuudesta ottelusta riitti viemään espanjalaiset jatkoon kakkospaikalta. Pudotuspeleissä Simeonen suojatit ovat tunnetusti kova kanto kaskessa, joten englantilaisvieraat eivät todellakaan tule saamaan mitään helpolla tässä ottelussa.

Kotijoukkue on operoinut viime aikoina mukiinmenevässä vireessä ja viime viikonloppuna pelattu kenraaliharjoitus Osasunaa vastaan kielii samaa, sillä vieraskentältä napattiin hieno 0-3 voitto. Atletico Madrid nauttii tässä ottelussa isoa kotietua ja vahvana erikoistilannejoukkueena tunnettu Tico on ottelussa suosikki vaikka isossa kuvassa vierasjoukkue Manchester United on niukka suosikki jatkamaan tästä otteluparista.

Diego Simeonella on pieniä murheita loukkaantumisten kanssa, sillä sairastuvalla ovat varmuudella tästä ottelusta tanskalaispuolustaja Daniel Wass, brassihyökkääjä Matheus Cunha sekä keskikentän sielu ja moottori Koke. Myös ranskalainen varamaalivahti Benjamin Lecomte on sivussa koronatoimien takia, mutta hänen poissaolo ei vaikuta joukkueen iskukykyyn.

The Red Devils otteluruuhkan keskellä Madridin vierailulle

Saksalaismanageri Ralf Rangnickin luotsaama Manchester United on jyrännyt jo pidemmän aikaa pienessä otteluruuhkassa ja viime aikoina kahden ottelun viikkotahti on ollut arkipäivää manchesterilaisille. Joukkue pelasi kotimaansa sarjassa sunnuntaina Leedsiä vastaan kovan vauhtipelin ja haki maistuvan 2-4 vierasvoiton, mutta Madridin keskiviikkoilta tulee palautumisen kannalta nopeasti vastaan matkustuksineen.

Vieraiden materiaali on kuitenkin leveä ja sairastuvalla ei ole valtavaa ruuhkaa, joten Rangnick saa vieraskentälle jalkeille varmasti iskukykyisen joukkueen. Varmuudella sivussa ovat kohun keskellä rypevä Mason Greenwood sekä nivusvammasta toipuva maaliruisku Edinson Cavani. Telakalla on myös varamaalivahti Tom Heaton, mutta hänelle ei minuutteja tässä huippukamppailussa olisi tullut muutenkaan.

F-lohkossa pelannut Manchester United ei ollut lohkovaiheessa mitenkään suvereenin hyvä, mutta se onnistui kääntämään tiukat pelit edukseen ja kairaamaan lohkovoittoon tarvittavat pisteet. Se eteni jatkopeleihin F-lohkon voittajana keräten kuudesta ottelusta 11 pistettä saldolla 3-2-1 maalieron näyttäessä lukuja 11:8.

United on seilannut viime viikkoina ihan kelpo iskussa, sillä neljä edellistä kotimaan sarjaottelua on päättynyt tappioitta ja vaikka saldossa on mukana kaksi tasapeliä, niin kaksi edellistä otteluaan se on voittanut solidisti 2-0 sekä 2-4. Joukkueen tehomiehinä näissä ottelussa ovat häärineet tutut nimet, kun sekä Ronaldo, että Bruno Hernandes ovat iskeneet maaleja ja rakennelleet maalipaikkoja joukkuetovereille. Rangnickin alaisuudessa United on vihdoin alkanut saamaan nimekkäästä rosteristaan enemmän tehoja irti ja se lupailee hyvää kevättä punapaitojen kannattajille ympäri maailman.

Vauhtipalloa ja maaleja?

Kenttätapahtumista voidaan hyvällä syyllä odottaa tasaväkistä kamppailua, kun nämä kaksi laatujoukkuetta iskevät yhteen. Unitedin puolustus on yhä virhealtis, mutta viime aikojen perusteella lädit ovat saaneet tehoja hyökkäyspelaamiseen, joten maaliverkot saattavat hyvinkin heilua kotijoukkueen päässä. Atletico Madrid ei ole enää entisaikojen Tico, joka tunnettiin under-koneena vaan hieman yllättäen se on ollut tällä kaudella La Ligan runsasmaalisin joukkue 3,2 maalin ottelukohtaisella keskiarvolla. Unitedin osalta sama lukema kotimaan kentiltä on tasan 3, joten luvassa voi hyvinkin olla maalikarkelot. Atletico on vahva erikoistilannejoukkue ja vierasmaalisäännön poistuttua europeleistä sen ei tarvitse yrittää pitää vieraita ainoastaan nollilla vaan se voi hyökätä kotikentällään rohkeasti ja aktiivisesti.

Vierailta löytyy todella vahvaa osaamista ja täsmäaseita Ronaldon, Pogban sekä Bruno Fernandezin muodossa, joten vierasjoukkueen vastaiskuista voi hyvällä syyllä odottaa huippuvaarallisia. Markkina on kallistunut tässä kohtaamisessa underin puolelle, joten over-valinnoista on tarjolla todella hyvää etua. Paras pelikohde otteluun on Jetbullin tarjoama kerroin 2,23 yli 2,5 maalista. Arviomme peli-idealle on kerran kahdesta eli 50%, joten kyseessä on todella maistuva pelikohde. Kerroin 2,20 on tarjolla mm. Cazimbolla, Lucky Elektralla, Sportazalla, CasinoWinBigillä, Zulabetilla sekä Betwaylla.

Pelivalinnat:
  • Atletico Madrid – Manchester United: Yli 2,5 maalia, kerroin 2,23 (Jetbull)

Benfica – Ajax, 22:00 (Cmore)

Todellista vauhtipalloa voi olla luvassa myös Lissabonin keskiviikkoillassa, kun hollantilainen Ajax matkustaa Benfican vieraaksi. Neljä kertaa seurahistoriansa aikana Mestarien liigan voittanut Ajax on tekemässä pikkuhiljaa paluuta Euroopan absoluuttisten jättiläisten joukkoon ja tämä 90-luvulta Jari Litmasen kautta suomalaisille tutuksi tullut seura on hallinnut kotimaansa sarjaa viime aikoina mielin määrin. Tämän päivän Ajaxista voidaan puhuakin eräänlaisena nykyfutiksen edelläkävijänä, sillä sen pelitapa ei perustu kilpikonnamaiseen puolustuspeliin vaan todella rohkeaan, nopeatempoiseen sekä aktiiviseen pelitapaan.

Ajax on suorastaan dominoinut kotimaansa sarjaa tällä kaudella ja Eredivisiessä se on päästänyt 23 otteluun ainoastaan viisi maalia omiin, mikä on väkivahva luku. Maaliero on käsittämätön 70:5, joten vastustajan päässä kihautuksia on todistettu tiuhaan tahtiin, noin kolmen maalin ottelukohtaisella keskiarvolla mikä on kova luku mille tahansa joukkueelle pääsarjassa. Pisteitä on kasassa 57, joten Ajax on odotetusti matkalla uusimaan viime kauden mestaruutensa.

Lohkovaiheessa hollantilaiset esiintyivät C-lohkossa ja joukkue eteni odotetusti jatkoon lohkon piikkipaikalta voittamalla kaikki kuusi otteluaan maalierolla 20:5. Lohkossa pelasi mm. Borussia Dortmund, joten se kertonee hollantilaisten tämänhetkisestä iskukyvystä ja laadusta. Joukkueen kärkimiehenä häärivä norsunluurannikon Sebastien Haller on aivan pitelemättömässä vedossa ja hän on iskenyt kotimaansa sarjassa peräti 16 kaappia. Eurokentilläkin Haller on häärinyt mainiossa iskussa ja kuusi lohkovaiheen ottelua tuottivat peräti 10 maalia, joiden turvin hän johtaa koko turnauksen maalipörssiä.

Ajax pääsee otteluun mainioista lähtökodista, sillä rosterista ei puutu avauksen miehiä vaikka muutama ukko telakalla onkin. Pitkäaikaispotilaiden (Stekelenburg, Ihattaren, Klaiber) lisäksi varmuudella sivussa ovat hyökkääjä Bryan Brobbey sekä Zakaria Labyad. Alankomaan ylpeydellä on alla kotimaansa kentiltä peräti 10 ottelun voittoputki, joten mainioista asetelmista joukkue pääsee Portugalin reissulle.

Mitä tekee kotijoukkue Benfica?

Kotijoukkue Benfica on yksi Portugalin suurseuroista ja myös se on nähty Euroopan kentillä ja Mestarien liigan pudotuspeleissä aina silloin tällöin. Mistään kestomenestyjästä eurokentillä ei kuitenkaan voida puhua, sillä Euroopan Cupin voitot vuonna 1961 ja 1962 ovat sen ainoat tittelit euroopan futisnurmilta. Kotimaassaan Benfica on sen sijaan murskannut ennätyksiä, sillä se on voittanut oman maansa sarjan huimat 37 kertaa mikä on Portugalin ennätys.

Benfica on ollut tällä kaudella kotimaansa liigan tehokkain joukkue 60 osumalla (23 ott.), mutta pelissä on ollut myös pieniä haasteita viime aikoina ja myös omassa päässä on kolissut turhan tiuhaan viime viikkoina. Viime viikonloppuna Benfica jäi vieraskentällä 2-2 tasapeliin ennalta selvästi heikompaa Boavistaa vastaan ja pahinta tapahtumassa oli se, että 2-0 menetettiin toisella jaksolla ja kotijoukkueelle käytännössä luovutettiin tasapelipiste. Ennen Boavista-tappiota joukkue kaatoi Santa Claran (2-1) sekä Tondelan (1-3).

Benfica pelasi lohkovaiheen E-lohkossa, josta se eteni Bayern Munchenin vanavedessä jatkoon lohkokakkosena. Toki se sai rutkasti apuja pahasti alisuorittaneelta Barcelonalta, joka jäi seitsemään pisteen ja lohkon kolmanneksi. Benfican onnistui kerätä yhteensä kahdeksan pistettä ja näin ollen se raivasi ansaitusti tiensä jatkopeleihin. Benfica ei pääse otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, sillä varmuudella sivussa ovat ainakin sveitsiläishyökkääjä Haris Seferovic, puolustaja Andre Almeida sekä muutama pitkäaikaispotilas (Lucas Verissimo, Rodrigo Pinho).

Benfica ei ole tottunut kotimaansa kentillä Ajaxin tapaisiin vauhtijoukkueisiin, jotka pitävät pelin temmon huippunopeana läpi ottelun, joten on todella mielenkiintoista seurata miten kotijoukkue pystyy vastaamaan vieraiden pelitapaan. Benfica ei voi peruutella kotikentällään liikaa, joten myös sen on pidettävä tempoa yllä ja pyrittävä hyökkäämään vauhdikkaasti. Joukkue osaa kääntää peliä nopeasti, mutta toki sillä on taitoa ja osaamista pelata myös pitkiä hyökkäyksi. Onkin huippumielenkiintoista nähdä näiden kahden joukkueen kohtaaminen taktisessa mielessä.

Verkot pölisevät tiuhaan Estádio da Luzilla?

Ajax on joukkueista perustasoltaan ja pelivoimaltaan laadukkaampi nippu, joten se lähtee vieraskentästä huolimatta tähän otteluun yli kerran kahdesta voittavana suosikkina. Se tulee hallitsemaan kenttätapahtumia keskikenttämies Mohammed Kudusin sekä maaliruisku Sebastian Hallerin johdolla ja uskomme, että vieraat iskevät useammin kuin kertaalleen tässä ottelussa. Kotijoukkueen puolustus ei ole viime aikoina pitänyt edes kotimaan kentillä ja nyt, kun vierasille saapuu paria pykälää laadukkaammat maalitykit, niin jälki voi olla tuhoisaa.

Kotijoukkueelta löytyy niin ikään taitoa ja kykyä heilutella vieraiden maaliverkkoa, mikäli vieraiden puolustus nukahtaa, joten parhaat peli-ideat löytyvät toisen otteluparin tapaan runsasmaalisista lopputuloksista. Yli 2,5 maalia toteutuu yli kuusi kertaa kymmenestä (65%, kr 1,54) ja arviomme mukaan yli 3,5 maalia nähdään hieman yli neljä kertaa kymmenestä (42%, kr 2,38), joten isketään kupongille siis over-kohteita.

Pelivalinnat:
  • Benfica – Ajax: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,64 (Jetbull)
  • Benfica – Ajax: Yli 3,5 maalia, kerroin 2,55 (Jetbull)