23.3.2023 Jalkapallon EM-karsinnat: Tanska – Suomi

Jalkapallon vuoden 2024 EM-karsinnat starttaavat torstai-iltana ja Huuhkajien urakka alkaa kovimmalla mahdollisella vastuksella, kun vieraskentällä vastaan asettuu lohkon ennakkosuosikki Tanska. Kööpenhaminan Parkenilla pelattavassa ottelussa kotijoukkue on iso suosikki ja Huuhkajat joutuvat ottelussa puolustuskannalle. Ottelu alkaa kello 21:45 ja YLETV2 näyttää ottelun suorana ennakkostudioineen kello 21:00 alkaen.

MM-kisoissa alisuorittanut Tanska isona suosikkina Huuhkajia vastaan

Fifa-rankingin sijalla 18. keikkuva Tanska on tuttu näky EM- sekä MM-lopputurnauksissa aina 1980-luvulta alkaen. Vuonna 1992 Tanska räjäytti pankin EM-kisoissa, kun Ruotsissa pelatuissa kisoissa joukkue nappasi kaikkien yllätykseksi EM-kultaa. Vuoden -20 kisat pelattiin poikkeuksellisesti koronapandemian takia vasta kesällä 2021 ja noissa kisoissa joukkue eteni aina välieriin saakka. Lopulta Englanti oli Lontoossa pelatussa välierässä jatkoajalla parempi lukemin 2-1 ja juuttien kisat päättyivät pettymykseen.

Nuo vuoden 2021 kisat muistetaan erityisen hyvin myös Tanskan ja Suomen välisestä alkulohkon ottelusta, josta ei dramatiikkaa puuttunut. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentän pintaan kesken ottelun ja sydänkohtauksen saanutta Erikseniä elvytettiin kentällä usean minuutin ajan. Ottelu oli keskeytettynä yli tunnin ajan, mutta lopulta se pelattiin loppuun ja Huuhkajat nappasivat ottelusta sensaatiomaisen 1-0 voiton Joel Pohjanpalon osumalla.

Perustasoltaan Tanska on todella laadukas joukkue, mutta edelliset arvokisat siltä meni pahasti penkin alle, kun joukkue jäi viime syksynä pelatuissa MM-kisoissa oman D-lohkonsa jumboksi. Joukkueen hyökkäys- ja maalintekopeli takkusi pahemman kerran ja joukkue kärsi tappiot Ranskalle (2-1), Australialle (1-0) sekä pelasi maalittoman tasapelin terrierimäisesti esiintynyttä Tunisiaa vastaan.

Tanskalla on tähän otteluun lähdettäessä muutamia murheita kokoonpanonsa kanssa ja sivussa ovat esimerkiksi jo aiemmin mainittu keskikentän moottori Eriksen sekä valitsematta jätetty Thomas Delaney. Hyökkäyksestä Tanskalta puuttuu Yussuf Poulsen, Andreas Skov Olsen sekä Kasper Dolberg. Eri lähteiden mukaan myös keskuspuolustaja Joachim Andersen olisi ottelusta sivussa. Tanskan materiaali on kuitenkin todella laaja ja päävalmentaja Kasper Hjulmand saa jalkeille poissaoloista huolimatta varsin laadukkaan koosteen.

Suomi Parkenille pysäyttämään tulivoimaista Tanskaa

Jos on kotijoukkue Tanska H-lohkon suurin voittajasuosikki, niin vierasjoukkue Suomi kuuluu Pohjois-Irlannin ja Slovenian ohella keskusteluun toisesta kisapaikan lunastajasta. Muut joukkueet H-lohkossa ovat Kazakstan sekä San Marino. Totta kai Suomen mahdollinen kisapaikka vaatii nappionnistumista karsintaotteluissa päävastustajia vastaan, mutta täysin vailla mahdollisuuksia Suomea ei voi keskusteluissa jättää.

Huuhkajien osalta talvikausi ei voittoja plakkariin tuonut, sillä marraskuun ystävyysotteluissa joukkue pelasi 1-1 tasapelit Pohjois-Makedoniaa sekä Norjaa vastaan. Tammikuussa Suomi pelasi kaksi ottelua, mutta niistä ei jäänyt juurikaan jälkipolville kerrottavaa, kun ensin Ruotsi kaatoi Suomen puhtaasti 2-0 ja muutamaa päivää myöhemmin myös Etelä-naapurimme Viro kellisti Huuhkajat 1-0. Suomi oli noissa otteluissa kuitenkin liikkeellä varsin kokeilupitoisella rosterilla ja liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä noista otteluista ei ole syytä tehdä.

Perustasoltaan Huuhkajat eivät ole Tanskan veroinen kooste, mutta kuten kesällä 2021 nähtiin, niin nappionnistumisella Suomi pystyy haastamaan hyvänä päivänä myös Tanskan tasoisia joukkueita. Toki Eriksenin loukkaantuminen toi täysin uuden pelinkuvan ja lähestymisen tuolloin pelattuun otteluun, mutta täysin aseeton Suomi ei Parkenilla tässäkään ottelussa ole. Markku Kanervan lähestyminen tähän otteluun on kuitenkin takuulla sellainen, että Tanskan tulivoimainen hyökkäys pyritään pysäyttämään ja oma maali pitämään puhtaana.

Suomi pääsee otteluun lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä varmuudella sivussa on ainoastaan laitapuolustaja Jere Uronen. Keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller on kärsinyt flunssaoireista, mutta mies nähtiin joukkueen mukana viimeistelyharjoituksissa, joten oletettavasti hän on mukana Tanska-ottelun kokoonpanossa. Suomi on valmistautunut Tanska-otteluun paikan päällä Kööpenhaminassa sunnuntaista asti ja keskiviikkona joukkue pääsi harjoittelemaan Parkenin nurmelle, joten valmistautumisen osalta Suomella pitäisi olla kaikki kunnossa.

Tanska suursuosikki, mutta pitääkö Suomi numerot vähämaalisina?

Kuten sanottua, Tanska on perustasoltaan lähes pari pykälää Suomea vahvempi kokonaisuus. Isännillä on kuitenkin muutamia merkittäviä poissaoloja, joiden myötä suosikkiasema hieman kaventuu kotikentästä huolimatta. Tanska lähtee poissaoloistaan huolimatta otteluun kuitenkin suursuosikkina, sillä sen materiaalissa riittää laatua ja leveyttä. Suomen pelitaktiikka on varmasti todella defensiivinen ja pistekin tästä ottelusta olisi Huuhkajilta loistava suoritus.

1X2-kerroinasetelmat ovat hyvin linjassa omien näkemyksiemme kanssa, mutta maalimäärissä olemme markkinan kanssa hieman eriävällä linjalla. Mielestämme 2,5 maalin linjalla ottelun maaliodottama on ennemmin selvästi vähä- kuin runsasmaalinen ja TonyBetin alle 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,78 kelpaa noin kuusi kertaa kymmenestä osuvana ideana mainiosti pelikohteeksi torstai-illan EM-karsintaan.

Pelivalinnat:

— Alle 2,5 maalia, kerroin 1,78 (TonyBet)