24.10.2022 Valioliiga: West Ham – Bournemouth

Viikon aloitukset ovat yleensä hieman hiljaisia urheilurintamalla, mutta yksi mielenkiintoinen ottelu on tänä maanantaina tarjolla, kun Englannin Valioliigassa kohtaavat West Ham ja Bournemouth. Loistavan viime kauden pelannut Hammers on alisuorittanut tänä syksynä ja nousijajoukkue Bournemouth on puolestaan pelannut varsin pirteästi. Perustasoltaan kotijoukkueen pitäisi olla selvästi laadukkaampi kokonaisuus, mutta realisoituuko tasoerot tuloksen muodossa vai jatkuuko Hammersin tahmea syyssesonki. Ottelu alkaa klo 22:00 Suomen aikaa.

Hammersilla alla vaikea syksy

Viime kaudella yli odotusten esiintynyt West Ham päätyis sarjataulukossa lopulta seitsemänneksi, joka takasi paikan tälle kaudelle myös Euroopan kentille. Europe Conference Leaguessa Hammers on esiintynyt toistaiksei vahvasti, sillä joukkue johtaa B-lohkoa puhtaalla 4-0-0 saldolla, 12 pisteellä maalieron näyttäessä lukemia 9:4. Lontoolaiset ovatkin vahvasti matkalla kohti Konferenssiliigan pudotuspelejä. Kotimaan kentillä pelit eivät ole kulkeneet aivan yhtä hyvin ja Valioliigassa sijoitus löytyy tällä hetkellä sarjataulukon neljänneksi viimeiseltä sijalta.

Alkukauden 11 pelattua ottelua ovat tuoneet skottimanageri David Moyesin suojateille saldon 3-2-6 maalierolla 9:12. Kausi on siis alkanut selvästi alle odotusten ja vaikka europelien aiheuttama otteluruuhka sekä muutamat loukkaantumiset ovat sotkeneet alkukautta, niin materiaalinsa puolesta Hammersin pitäisi olla sarjataulukossa korkeammalla. Viime viikon keskiviikkona Hammers pelasi Liverpoolin vieraana ja tuliaisina oli 0-1 vierastappio. Edellisen kotiottelunsa West Ham pelasi 9. lokakuuta, jolloin joukkue kaatoi Fulhamin selvin 3-1 lukemin.

Bournemouth pelasi viime kaudella vielä Mestaruussarjassa, mutta sarjan kakkospaikka viime keväältä takasi nousun Englannin korkeimmalle sarjatasolle. Joukkue onkin aloittanut sarjan nousijalle tyypilliseen tapaan pirteästi, mutta odotettavissa on, että koko sarjan kenties heikoimmalla materiaalilla operoiva Cherries tulee todennäköisesti putoamaan sarjataulukossa. Tällä hetkellä Scott Parkerin manageroima joukkue on sarjataulukon 13. sijalla saldolla 3-4-4 (13 pst). Maaliero näyttää lukemia 10:23, joten omissa on soinut yli kahden maalin ottelukohtaisella keskiarvolla.

Viime aikoina Bournemouthin peli on nousijajoukkueelle tyypilliseen tapaan ailahdellut. Kuukausi alkoi maalittomalla tasapelillä Brentfordia vastaan, jonka jälkeen joukkue kaatoi kotikentällään Leicesterin lukemin 2-1 vaikka Cherries olikin ajoittain kovassa pyörityksessä. Toissaviikonloppuna seura haki 2-2 tasapelillä yhden pisteen Fulhamin vieraana, mutta viime viikolla tuli ensimmäinen tappio yli kuukauteen, kun Southampton haki 0-1 vierasvoiton Vitality Stadiumilta. Vaikka Bournemouthin materiaali ei olekaan edes sarjan keskikastia, niin hyvällä ilmeellä ja ennakkoluulottomasti joukkue on alkukauden aikana esiintynyt.

Maalijuhlaa luvassa London Stadiumilla?

West Ham tunnetaan vahvana kotijoukkueena ja vaikka Hammers on voittanut tämän kauden viidestä kotiottelustaan vain kaksi, niin kohtalaisen vahvasta kotiedusta voidaan silti puhua myös tässä ottelussa. Hammers ei ole alkukaudella päässyt odotettuun vauhtiin, mutta nyt ketsuppipullo saattaa aueta, kun vieraaksi tulee alkukaudella pirteästi esiintynyt, mutta varsin heikosti puolustanut Bournemouth.

Hammers on ottelussa iso suosikki perustasonsa sekä kotiedun turvin, mutta pelimielessä parasta antia otteluun ovat runsasmaaliset lopputulokset. Vaikka West Ham tarpookin pienoisessa otteluruuhkassa ja on esiintynyt alkukaudella under-jyränä, niin kotikentällä sillä on oiva mahdollisuus avata maalihanoja kunnolla. Samalla täytyy muistaa myös Cherriesin pirteät otteet ja runsasmaalisuus, joten yli 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,96 kelpaa 54% (kr. 1,85) arviolla viikon ensimmäiseksi vedoksi.

Pelivalinnat:

— West Ham – Bournemouth: Yli 2,5 maalia, kerroin 1,96 (TonyBet)