24.11.2023 Liiga: HIFK – TPS

Torstai-illan liigakierrokselle viritetty haku kuihtui kasaan, kun KalPa ja JYP nyhräsivät Niiralan Montussa lopulta vähämaalisen ottelun, jonka loppulukemat kirjattiin lopulta vierasjoukkueelle jalkapallolukemin 0-1. Perjantai-iltana Liiga tarjoaa jälleen neljän ottelun kierroksen ja yksi illan mielenkiintoisimmista otteluista on Helsingin IFK:n sekä TPS:n kohtaaminen. HIFK kuuluu sarjan kermaan ja kun tänään vastassa on ailahtelevasti alkukaudella esiintynyt TPS, niin odotettavissa on tapahtumarikas ja viihdyttävä ottelu. Pelimielessä jatketaan tutulla linjalla, sillä mielestämme markkina on maaliodotusarvossa jälleen kerran hieman liian under-vetoinen ja yli 5,5 maalista tarjottu kerroin ansaitsee pienen pelikokeilun.

HIFK:n tappioputki katkesi edellisellä kierroksella

Helsingin IFK lähti kauteen kovin odotuksin, sillä joukkue vahvistui kesällä entisestään ja useammalle pelipaikalle saatiin Liigan mittapuulla todella kovia profiilipelaajia. Helsinkiläisjoukkueen kausi starttasi hieman nihkeästi, mutta iltojen pimetessä ja kelien kylmetessä myös HIFK on saanut koneensa paremmin hyrskyttämään. Tällä hetkellä HIFK on sarjan kolmospaikalla 42:lla pisteellä. 22 pelatun ottelun saldo 10-4-4-4 yhteismaalierolla 66:52, joten pudotuspelipaikka on tällä hetkellä hyvin punapaitojen kynsissä.

Ennen Karjala-turnauksen aikaan pidettyä maajoukkuetauokoa HIFK nappasi pari voittoa, kun joukkue kaatoi HPK:n (3-0) sekä KooKoon (0-1) pitämällä oman maalin puhtaana. Myös paluu maajoukkuetauolta sujui voitokkaasti, kun ensin kaatui JYP kotiluolassa värikkäiden vaiheiden jälkeen 5-4 ja pari päivää myöhemmin SaiPa vieraskaukalossa 3-5. Viime lauantaina punaisten voittoputki kuitenkin katkesi, kun joukkue taipui kotikentällä jatkoajalla väkivahvalle Tapparalle 2-3. Tuossa ottelussa HIFK oli kuitenkin hallitseva osapuoli ja paremmalla onnella tulos olisi voinut kääntyä myös isäntien hyväksi.

Turun Palloseuran kausi on ollut melkoista vuoristorataa ja Tommi Miettisen joukkue ei ole pelannut odotetulla tasolla. Vaikka turkulaiset eivät kuuluneet kauden alla sarjan kuumimpiin suosikkeihin, niin nähty suoritustaso ei ole silti vastannut odotuksia. Tällä hetkellä TPS on sarjan kolmanneksi viimeisenä ja taulukosta alapuolelta löytyy ainoastaan totaaliset floppikaudet pelanneet HPK sekä SaiPa. Turkulaiset ovat kuitenkin vain pisteen perässä viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni olevassa KooKoo:sta, joten isompaan paniikkiin ei Turussa vielä aihetta ole.

Turkulaisten viime aikaiset otteet ovat vastanneet hyvin pitkälti kauden isoa kuvaa, sillä tappioita ja voittoja on tipahdellut tasaiseen vuorotahtiin. Viime kierroksella joukkue hävisi kotikentällään tylysti Mikkelin Jukureille 0-4, mutta sitä ennen joukkue haki Porista isot pisteet, kun Ässät kaatui vieraskaukalossa 1-2. Turkulaisten reservistä löytyy tulivoimaa mistä osoituksena on maajoukkuetauon jälkeinen 9-1 voitto SaiPasta kotiluolassa. Tuota ottelua seurasi kuitenkin 4-2 vierastappio Sportille, joten turkulaisten jänne ei tahdo kestää yhtä ottelua pidempään.

HIFK selvä suosikki, löytääkö TPS taas tehoja?

Perustasoltaan, pelivoimaltaan ja materiaaliltaan HIFK on selvästi joukkueista parempi ja kun huomioidaan kohtalaisen vahva Nordiksen perjantai-illan kotietu, niin suosikista ei ole epäselvyyttä. HIFK voittanee ottelun yli kerran kahdesta, mutta täysin aseeton TPS ei silti vieraskentällä ole. 1X2-markkinassa ei ole tarjolla kuitenkaan mielekästä pelattavaa juuri TPS:n ailahtelevaisuuden takia, mutta maalimääriin löysimme pienen panoksen pelikohteen. Vaikka TPS onkin sarjan vähämaalisempaa osastoa, niin paikoitellen joukkueen otteluissa on nähty melkoista hurlumheita.

Ottelun maaliodotusarvo asettuu hieman viiden maalin runsaammalle puolelle ja kun XLBet tarjoaa yli 5,5 maalista kerrointa 2,37, niin pienen panoksen jännityspeli illan kierrokselle päästään iskemään. Arvio kohteelle on 45% ja rajakerroin 2,22.