24.3.2022 Liiga playoffs: Lukko – HPK & Pelicans – KooKoo

Kotimaisen Liiga-kauden huipentavat pudotuspelit starttaavat tänään, kun playoffsien 1. kierros tärähtää käyntiin kahdella paikkakunnalla kello 18:30. Ensimmäisellä kierroksella kohtaavat runkosarjan sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet, joten otteluparit ovat HPK – Lukko sekä KooKoo – Pelicans. Tänä vuonna puolivälieriin selviävät ensimmäiseltä kierrokselta joukkueet kahden ottelun voittomäärien perusteella. Jos tilanne on kahden ottelun jälkeen tasan, niin toisen ottelun perään pelataan jatko-ottelun maalista poikki -periaatteella.

Lukko (10.) – HPK (7.)

Rauman Äijänsuolla kiekkofanit pääsevät pudotuspelitunnelmaan torstai-iltana, kun HPK Hämeenlinnasta matkustaa Lukon vieraaksi. Ottelusarja alkaa viimeisenä, sijalla 10. pudotuspeleihin selvineenn Lukon kotiottelulla ja huomenna perjantaina ottelusarja siirtyy Hämeenlinnaan. Molemmat ottelut starttaavat perättäisinä päivinä kello 18:30, joten kiekkofanin ei tarvitse muuttaa rutiineja vaan tutut arki-aikataulut pätevät myös tällä ensimmäisellä playoff-kierroksella.

Rauman Lukko pelasi vahvan syksyn, mutta kevätkaudella homma alkoi kääntymään huonompaan suuntaan, eikä vähiten lukuisten loukkaantumisten takia. Sairastupa on ollut kuitenkin viime aikoina tyhjenemään päin ja ennakkotietojen mukaan Lukko pääsee pudotuspelisarjaan ihan iskukykyisellä kokoonpanolla.

Lukko pelasi runkosarjassa ”vain” 58 ottelua, jotka tuottivat raumalaisille 89 pistettä ja ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi tuli 1,53. Maaliero näyttää raumalaisille lukuja 169:151, mikä tekee ottelukohtaiseksi maalikeskiarvoksi 5,3 maalia per ottelu. Tällä luvulla raumalaiset olivat perussarjassa koko liigan kolmanneksi runsasmaalisin joukkue Ilveksen ja JYPin jälkeen.

Lukon vire ei ole ollut optimaalinen pudotuspelien kynnyksellä, sillä runkosarjan kolme viimeistä ottelua päättyivät tappioon. Otteluohjelmakaan ei missään nimessä ollut raumalaisten kannalta suotuisa, sillä tappiot tulivat Tapparalta, HIFK:lta sekä Jukureilta. Tappioputkella ei ole kuitenkaan enää merkitystä, sillä tästä eteenpäin voitot ratkaisevat.

Lukolla on fyysistä kuormaa reilusti viime ajoilta, sillä tämä ottelu on sille kolmas tälle viikkoa. Yhteensä Lukko joutuu tositoimiin viiden päivän aikana peräti neljä kertaa, joten fyysisen kuorman kestävyys on varmasti yksi mielenkiintoinen seurattava tässä takuulla paljon kamppailupelaamista sisällään pitävässä ottelusarjassa.

HPK:n kone yskähdellyt pudotuspelien alla

Vierasjoukkue HPK:n kausi sujui odotetusti, ilman suurempia tappioputkia ja joukkue eteni lopulta varmasti pudotuspeleihin mukaan. Ihan TOP6-parhaan joukkoon puhti ei lopulta riittänyt, mutta seitsemäs sija runkosarjasta oli kelpo suoritus hämeenlinnalaisilta. Perustasoltaan arvioimme HPK:n ennen kauden alkoa juuri keskastiin, sillä materiaaliltaan hämäläiset eivät missään nimessä kestä vertailua sarjan TOP4-joukkueisiin.

HPK pelasi pääsarjassa täydet 60 ottelua ja pisteitä se onnistui keräämään 95. Saldoksi muodostui 24 voittoa, 9 ja-voittoa, 5 ja-tappiota sekä 22 suoraa tappiota. Maaliero näyttää täyden runkosarjan jälkeen lukuja 147:135 (KA 4,5 per ottelu). Ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi muodostui 1,58.

Vierasjoukkue Kerhon vire ei ole missään nimessä optimaalinen pudotuspelien kynnyksellä, sillä alla on peräti neljän ottelun mittaiseksi venynyt tappioputki. Nuo häviöt on kuitenkin varmasti unohdettu HPK-pukukopissa ja kaikki focus on nyt keskitetty tähän ottelusarjaan ja sen voittamiseen.

HPK on pelannut yhdeksän edellisen päivän aikana vain kolme ottelua, joten kuormitus on ollut selvästi pienempää kuin kotijoukkue Lukolla. Tässä yksittäisessä ottelussa tuolla seikalla ei ole niin suuri merkitys, mutta esimerkiksi jo huominen ratkaisuottelu mahdollisine jatko-otteluineen alkaa erottelemaan fyysisesti jyvät akanoista.

HPK:n tasoituskertoimet houkuttelevat pelimielessä

Lähtökohdat koko ottelusarjaan ovat varsin tasaiset. Lukko on syvemmän materiaalin turvin hiukan laadukkaampi, mutta yksittäisillä osa-alueet, kuten maalivahtipeli ja alivoimat ovat HPK:n eduksi. Tähän yksittäiseen otteluun Lukko on kotiedun turvin niukka suosikki, mutta todella raadollinen otteluohjelma voi kostautua raumalaisille jo tänään. Ottelusta voi hyvällä syyllä povata vähämaalista ja tasaista, joten mitään karnevaalikiekkoa Äijänsuolla tuskin tänään nähdään.

Pidän tätä 1. osaottelua ennalta hieman tasaisempana kuin vedonlyöntimarkkina, joten HPK:n vierasmenestyksestä on tarjolla niukkaa etua pelimielessä. Ottelu voi päättyä normaalista pudotuspelistä poiketen myös tasan, joten moneyline-kohteita ei tässä kohteessa voida pelata vaan käytetään peleissä aasialaista tasoitusta HPK +0,5 kertoimella 1,63, joka kattaa myös mahdollisen tasapelin.

Pelivalinnat:

Pelicans (9.) – KooKoo (8.)

Lahden Pelicansin pudotuspelipaikka näytti vielä kuukausi sitten kaikkea muuta kuin varmalta, mutta päävalmentaja Tommi Niemelä sai vielä maaliskuun aikana puristettua joukkuesta parhaan irti ja varmistettua paikan kympin joukossa. Hyvien suoritusten takaa löytyy pelaajahankintoja sekä pelillisiä muutoksia uusien pelaajien tuomien ulottuvuuksien kautta. Tärkein yksittäinen palanen joukkueelle on Jokereista Lahteen siirtynyt olympiavoittaja ja -sankari Hannes Björninen.

Pelicansin loppusijoitus runkosarjassa oli lopulta yhdeksäs. Pisteitä lahtelaiset keräsivät täyden 60 ottelun aikana 93 ja ottelukohtaiseksi pistekeskiarvoksi tuli 1,55. Maaliero näyttää lukuja 142:142, joka tekee vain 4,5 maalia per ottelu. Tällä lukemalla Pelicans olikin runkosarjan toiseksi vähämaalisin joukkue Sportin jälkeen.

Pelicansin peli ailahteli sydäntalven aikana ajoittain todella paljon ja otteita leimasi pitkin kautta epätasaisuus. Niemelä on saanut joukkueensa puolustuspelin kuntoon samaa tahtia lumien sulamisen kanssa ja se on hyvä merkki pudotuspelien kynnyksellä. Vanha sanonta ”Otteluita voitetaan hyökkäämällä ja mestaruuksia puolustamalla” pitää tänä päivänä vielä hyvin kutinsa.

Vaikka Pelicans pelasi täydet 60 ottelua runkosarjassa niin varsinaisessa otteluruuhkassa se ei ole viime aikoina joutunut pelaamaan. Reilun viikon aikana se on pelannut kolmesti ja voittanut näistä kolmesta ottelusta kaksi. Viime viikolla se kaatoi kotikentällään vahvan Ilveksen puhtaasti 3-0, mutta sen jälkeen tuli tappio vieraskentällä tämäniltaiselle vastustajalle KooKoolle. Tuosta ottelusta onkin hyvä ottaa oppia ja tietoa tähän lyhyeen pudotuspelisarjaan.

KooKoo-tappion jälkeen Pelicans oli pakkovoiton edessä kotikentällään tiistaina ja joukkue ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä. HPK kaatui Isku Areenalla lukemin 4-2 ja samalla pelikaanit varmistivat paikkansa kevään jatkopeleissä. Perustasoltaan ja materiaaliltaan Pelicans lukeutuu sarjan keskikastiin, mutta sen rosteri on sopivan fyysinen ja karhea kevään peleihin, joten pussinokalla on mahdollisuus olla yksi kevään mustista hevosista.

KooKoo suorittanut tasaisesti läpi kauden

Kouvolan KooKoo on pelannuta tasaisen vahvasti läpi syksyn ja talven. Runkosarjan sijoitus oli täysin oikeutetusti kahdeksan parhaan joukossa vaikka ajoittain joukkue kävi taulukossa myös ylempänä. Lopulta oranssimustat pelasivat runkosarjassa täydet 60 peliä ja pisteitä noista otteluista karttui yhteensä 94. Pistekeskiarvoksi muodostui 1,57.

Runkosarjan lopulla kone kävi ajoittain kolmella pytyllä, sillä kuudesta viimeisestä ottelustaan KooKoo hävisi peräti neljä. Kaksi voittoa tulivat kuitenkin tärkeistä päävastustajista HPK:sta ja Pelicansista ja näiden kuuden pisteen turvin kouvolalaiset varmistivat paikkansa pudotuspeleihin. Perustasoltaan KooKoo kuuluu sarjan keskikastiin, mutta mielestämme sillä ei ole samanlaista ”kasvuvaraa” keväälle olemassa kuin kotijoukkue Pelicansilla.

KooKoon peli perustuu tiukkaan viisikkopuolustukseen ja hyvään maalivahtipeliin. Maalivahtipeli onkin yksi merkittävä tekijä myös tässä ottelusarjassa, sillä KooKoon ykkösmaalivahti Nick Malik on parhaimmillaan jopa koko sarjan paras veskari. Myös Pelicans-luukulla operoiva Patrik Bartosak on parhaimmillaan loistava kassari, joten yksi mielenkiintoinen nyanssi tähän ottelusarjaan on maalivahtien keskinäinen taisto.

Tasaista ja vähämaalista

Joukkueet ovat perustasoltaan hyvin lähellä toisiaan, joten marginaalit tässä yksittäisessä ottelussa sekä koko ottelusarjassa ovat äärimmäisen tasaiset. Pelicans on kotiedun turvin suosikki tässä avauskohtaamisessa, mutta jatkopaikan suhteen tilanne on kolikonheittoa, sillä niin tasainen ottelupari on kyseessä. Voimasuhteet jatkopaikasta arvioimme 50-50%.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran viime lauantaina, jolloin KooKoo oli kotikentällään niukasti parempi lukemin 2-1. Hyvin samantyylistä ja vähämaalista kamppailua sopii odottaa myös tästä avausottelusta. Vähämaalisuus nostaa tasapelin merkitystä ja etenkin KooKoolle tasapeli ennen huomista ratkaisuottelua kotikentällä kelpaisi varmasti. Tasapelin todennäköisyys nousee n. 28% tienoille ja pääsemme asettamaan minimipanoksen tasapelistä tarjolla olevalle kertoimelle 3,75.

Pelivalinnat: