24.8.2023 Konferenssiliiga -karsinta: FCV Farul Constanta – HJK

Helsingin Jalkapalloklubin taival eurokarsinnoissa on päätynyt lopulta UCL-karsinnoista, Eurooppa-liigan karsintojen kautta aina Konferenssiliigan karsintaan asti. Matka on vienyt Pohjois-Irlannin, Norjan ja Azerbaidzanin kautta aina Romaniaan asti, jossa starttaa tänään europelien viimeinen karsinta HJK:n osalta. Panokset ovat huipussaan, sillä voitto tästä otteluparista veisi helsinkiläiset Konferenssiliigan lohkovaiheeseen ja vähintään kuutta euro-ottelua lisää, tappio tietää jäämistä ulos kansainvälisistä peleistä kokonaan. Otteluparin ensimmäinen osaottelu alkaa torstaina kello 20:00 Suomen aikaa.

HJK:lla edessä viimeiset eurokarsinnat

Helsingin Jalkapalloklubilla alkaa torstai-iltana Suomen aikaa tämän kauden viimeiset eurokarsinnat, joissa ratkeaa se, että pelaako Klubi tänä syksynä kansainvälisiä pelejä vai ei. Matka tähän pisteeseen on ollu vaiherikas, sillä UCL-karsintojen ensimmäisellä kierroksella otettu voitto Larne FC:stä antoi odottaa enemmän. Tappiot seuraavilla kierroksilla Moldelle sekä Qarabagille tiesivät kuitenkin sitä, että joukkue joutuu tavoittelemaan paikkaa euroturnausten alimmalta tasolta. Klubilla onkin nyt edessään seurahistoriansa ensimmäinen karsintaottelu Konferenssiliigassa. Aiemmin joukkue on esiintynyt kertaalleen Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Klubilla oli edellisessä ottelusarjassa Qarabagia vastaan omat mahdollisuutensa, mutta lopulta toisessa ottelussa Kevin Kouassivi-Benissanin ottama ulosajo vesitti jatkohaaveet lopullisesti. HJK on kierrättänyt otteluruuhkassa kokoonpanoaan ja viikonloppuna kotimaan sarjassa pelatussa vierasottelussa FC Interiä vastaan nähtiin niin ikään kierrätystä. HJK oli turkulaisten vieraana kohtalaisessa alakynnessä pitkän aikaa, mutta lopulta kentälle vaihdosta tulleen Bojan Radulovicin hattutempulla Klubi nappasi täydet pisteet 1-3 tuloksella. Tähän otteluun Klubi pääsee ihan kelpo kokoonpanolla, sillä varmuudella sivussa ovat vain Jukka Raitala, Filip Rogic, Lucas Lingman sekä pelikieltoaan kärsivä Kevin Kouassivi-Benissan.

Kotijoukkue FCV Farul Constanta on mielenkiintoinen tuttavuus, joka luotiin muutama vuosi takaperin, kun kaupungissa toimineet seurat Farul ja Viitorul yhdistyivät kesällä 2021. Fuusioseura on saanut vahvan startin toiminnalleen ja viime kauden päätteeksi joukkue juhli kotimaansa sarjan, Romanian Liga 1:n mestaruutta. Farulin UCL-karsinnat alkoivat tappiolla, kun joukkue taipui Moldovalaiselle Tiraspolille yhteismaalein 1-3. Kahdella edellisellä karsintakierroksella joukkue on kaatanut Armenian mestarin Urartun sekä viimeisimpänä Viron mestarin Floran.

Farul koki kesän siirtoikkunassa ison menetyksen, kun joukkueen ykköspyssy Denis Alibec siirtyi Qatarin pääsarjaan. Alibec oli isossa roolissa vielä joukkueen aiemmilla karsintakierroksilla, sillä tehoja syntyi kolmen maalin ja syötön muodossa. Tässä otteluparissa romanialainen ei kuitenkaan ole enää isäntien käytössä ja tämä on iso menetys. Farulin startti kotimaansa sarjassa ei ole ollut paras mahdollinen, sillä viiden ensimmäisen ottelun saldo on 2-0-3 ja tällä hetkellä alla on kolme perättäistä tappiota.

Klubi vierasnurmelle tutuilla teeseillä, vastaiskujen kautta

Perustasoltaan joukkueiden välinen tasoero ei ole valtava isäntien hyväksi. Kohtalaisen vahvan kotiedun sekä materiaalin puolesta isännät ovat kuitenkin tässä yksittäisessä kotiottelussa selviä, yli kerran kahdesta voittavia suosikkeja. HJK on kohdannut kahdella edelliskierroksella kuitenkin selvästi Farulia vahvempia joukkueita ja paremmalla viimeistelyllä sekä ripauksella onnea jatkopaikka olisi voinut irrota etenkin Qarabagia vastaan. Farul on pelitavaltaan hyvin samantapainen vastus kuin edelliskierroksen Qarabag. Joukkue pelaa todella offensiivisesti ja heikkoudet löytyvät omasta päästä.

HJK lähtee tähän vierasotteluun varmasti samaan tapaan kuin Azerbaidzanin reissulle. Joukkue pyrkii nollaamaan isäntien tulivoiman ja iskemään nopeasti vastaan paikan tullen. Betsimarkkinassa isäntien suosikkiasema on kohtalaisen oikein määritelty, mutta maaliodottamassa olemme hiukan markkinaa runsasmaalisemmalla kannalla. Tulivoimainen kotijoukkue pyrkii takuulla repimään eroa kotinurmellaan ja tämä avaa paikkoja myös vieraille. Ottelun parasta antia vedonlyöntimielessä onkin XLBetin yli 2,5 maalista tarjottu kerroin 1,90 joka toteutuu arviomme mukaan noin 55 kertaa sadasta.