25.3.2022 Liiga: HPK-Lukko & KooKoo-Pelicans

Liigan pudotuspelit startattiin eilen ja tarjolla oli heti äärimmäisen hyvätasoista sekä nopeatempoista kiekkoa. Myös tuomaripeli herätti tuttuun tapaan keskustelua, mutta vain voitoilla on merkitystä ja ensimmäiset kiinnitykset jatkopaikkaan ottivat Lukko ja KooKoo. Tämä tarkoittaa sitä, että Lukolle ja KooKoolle riittää näistä toisista osaotteluista varsinaisen peliajan tasapeli jatkopaikkaan. Lukko ja KooKoo ovatkin tällä hetkellä todennäköisiä puolivälieriin jatkajia, HPK sekä Pelicans tarvitsevat toisesta osaotteluista pakkovoitot, joka takaisi jatko-ottelut.

HPK – Lukko

Eilen Raumalla pelattu avausottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä, mutta lopulta Lukon materiaalietu alkoi näkyä ja raumalaiset onnistuivat toisen erän kahdella maalilla. Raumalaisten avausmaali oli selvä korkea maila, mutta tuomaristo missasi sen videotarkistuksesta huolimatta. Loppulukemat 3-0 Lukko kaunisteli tyhjiin kolme minuuttia ennen loppua. Enteilimme Lukon viime aikojen kovan otteluohjelman ja fyysisen rasituksen kääntävän puntteja hieman hämeenlinnalaisten eduksi, mutta ei raumalaisissa näkyviä väsymisen merkkejä ollut havaittavissa.

Lukon maalilla eilen pelannut Lassi Lehtinen ei joutunut venymään urotekoihin, mutta tasaisen varmat otteet täydet 60 minuuttia takasivat nollapelin. HPK:n ylivoima ei päässyt jostain syystä runkosarjan tasolleen ja Lukko oli tehnyt kotiläksyt muutenkin erikoistilanteiden osalta. Myös maaliodottamat kirjattiin Lukolle noin yhden maalin marginaalilla, joten voittoa voidaan pitää ansaittuna, yhdestä HPK:ta vastaan kääntyneestä tuomarivirheestä huolimatta.

Eilinen 3-0 tappio vieraskaukalossa tarkoittaa HPK:n osalta sitä, että tänään se tarvitsee tästä ottelusta suoran kotivoin, jonka turvin se voisi edetä jatko-otteluun, joka pelataan tarpeen tullen heti tämän ottelun perään. HPK lataakin Rinkelinmäen perjantai-illassa kovat piippuun ja tulee takuuvarmasti todella kovaa tähän mahdollisesti kauden viimeiseen otteluun.

Lukko oli pystynyt petraamaan peliään runkosarjan lopusta selvästi ja, kun HPK jatkoi runkosarjan lopun vaisulla tasollaan, niin allekirjoittanut joutuu hieman korjaamaan arvioita eilisestä ottelusta. Koti- ja sitä myöten viimeinen vaihto-oikeus on nyt isäntien puolella, mutta Lukon leveämpi materiaali tarjoaa vaihtoehtoja silti myös vierasjoukkueen peluutukseen.

Lukko jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon

Asetelmat tähän ratkaisuotteluun ovat varsin selvät. Lukolle riittää jatkopaikkaan voitto tai tasapeli, HPK on pakkovoiton edessä, jonka turvin se etenisi jatko-otteluun. Tasapelin riski on ottelussa hieman normaalia pienempi, sillä tasatilanteessa HPK joutuu nostamaan riskitasoja ja se avaa maalipaikkoja myös vieraille. Lopun tasatilanteessa HPK on pakotettu hakemaan voittomaalia myös ilman maalivahtia.

Perustasoltaan Lukko on joukkueista laadukkaampi ja viime aikaiset otteet vahvistavat Lukon suosikkiasemaa. Joukkue pääsee kohtalaisen paineettomasti Rinkelinmäen reissulle ja kaikki paineet on kotijoukkue HPK:lla, jonka kone on yskinyt pahemman kerran viime aikoina. Lukko lähtee omissa papereissa tähän otteluun hieman yli neljä kertaa kymmenestä vierassuosikkina, sillä niin laadukas esitys eilen raumalaisilta nähtiin. Pääsemme iskemään vieraiden suoraa voittoa kertoimella 2,50. Arvio 43% ja kerroinraja 2,33.

Pelivalinnat:

KooKoo – Pelicans

Illan toinen pudotuspelimatsi pelataan Kouvolan Lumon Areenalla, jossa eilen makean vierasvoiton napannut KooKoo isännöi selkä seinää vasten olevaa Lahden Pelicansia. Eilinen ottelu juuri niin tasainen kuin oletimmekin, mutta KooKoo onnistui lopulta nappaamaan tärkeän 1-2 vierasvoiton. Pelicans kärsi ottelussa hiukan tuomarilinjasta, mutta toki isäntien jäähyilyssä oli myös omaa hölmöyttä. Tänään pään pitää pysyä kylmänä, mikäli pussinokat mielivät vielä taistella paikasta puolivälieriin.

Etenkin tähtihyökkääjä Jiri Smejkalin saama henkilökohtainen pelirangaistus tuomariin kohdistuneesta rikkeestä oli puhdas kamppailutilanne ja tuomio oli täysin väärä. Tuomaristo tarkasteli tilannetta muutaman minuutin, mutta silti se päätyi jostain syystä ajamaan Smejkalin ulos vaikka kyseessä oli puhdas kamppailutilanne aloituksen jälkeen.

Pelillisesti KooKoo oli ottelussa niukasti parempi ja sen 2-1 voittoa voidaan pitää ansaittuna. Pelicans väläytteli osaamistaan, mutta tasaisen laadukas pelaaminen molempiin suuntiin hieman ontui. KooKoo sen sijaan ei virheitä tehnyt ja etenkin maalivahti Nick Malik oli todella hyvä jälleen kerran. Malik pystyy voittamaan tämän kahden ottelun sarjan parhaana päivänä vaikka yksin oranssimustille.

Kahden todella tasaisen joukkueen väliset erot syntyvät erikoistilanteista ja maalivahtipelistä, jotka ovat isossa roolissa myös tässä ottelussa. KooKoo onnistui näissä eilen paremmin ja se lähtee tähän kotiotteluunsa suosikkina. Pelicans on pakkovoiton edessä, joten se joutuu nostamaan riskitasoja, mikäli ottelu etenee pitkään tasatilanteessa tai se joutuu tappiolle.

Ottelussa repeämisen vaara

Vaikka peruslähtökohta näiden joukkueiden väliseen kohtaamiseen on vähämaalinen, niin selkä seinää vasten -tilanteen takia ottelussa on potentiaalia myös orastavaan maalijuhlaan. Mitään seitsemän-kahdeksan maalin ilotulitusta tästä ei ole luvassa, mutta yli 4,5 maalista tarjolla oleva kerroin 2,00 kiehtoo pelimielessä.

1X2-markkina on hyvin kohdallaan ottelussa ja heitetään pienen panoksen jännityspeli yli 4,5 maalista 51% arviolla. Etua on tarjolla todella niukasti, joten pidetään panostaso matalana.

Pelivalinnat:

— KooKoo – Pelicans: Yli 4,5 maalia, kerroin 2,00 (STSbet)