25.7.2023 Mestarien liiga -karsinta: HJK – Molde

Helsingin Jalkapalloklubin matka eurokenttien karsintakierroksella jatkuu tiistai-iltana, kun Bolt Arenalle saapuu vieraaksi norjalainen Molde. Mestarien liigan 2. karsintakierroksella panokset ovat kovat, sillä voittaja jatkaa matkaansa kolmannelle karsintakierrokselle ja tappio tietää putoamista pykälää alemmaksi, Eurooppa-liigan 3. karsintakierrokselle. Kotijoukkue HJK:lla on edessään kova iltapuhde, sillä vieraaksi saapuva Molde on Norjan hallitseva mestari ja todella rutinoitunut europelijoukkue. Pelimielessä kohteen kiinnostavinta antia on vierasmenestys, sillä HJK ei ole ollut viime viikkoina parhaimmillaan ja perustasoltaan vieraat ovat selvästi isäntiä parempi kokonaisuus ja selvä suosikki vieraskentälläkin.

HJK ei ole vielä vakuuttanut Korkeakunnaksen alaisuudessa

Helsingin Jalkapalloklubi on ollut viime viikkoinsa suurennuslasin alla, sillä pehmeät otteet sekä kotimaan kentillä, että eurokentillä pakotti seurajohdon toimimaan. Ex-päävalmentaja Toni Koskela vapautettiin tehtävästä ja tilalle palkattiin Koskelan apuvalmentajana aiemmin toiminut Toni Korkeakunnas. Aiemmin Korkeakunnas on valmentanut mm. FC Lahtea sekä Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta. Uusi päävalmentaja pistettiin heti avausottelussaan syvään päähän, kun HJK matkusti 1. karsintakierroksen toiseen otteluun Pohjois-Irlantiin Larnen vieraaksi. HJK onnistui kairaamaan jatkopaikan tuosta parista jatkoajan jälkeen, mutta ennalta heikompaa Larnea vastaan joukkue ei onnistunut pelillisellä esityksellä juurikaan vakuuttamaan.

Kotimaan sarjassa joukkue palasi viime viikonloppuna kolmen voitottoman ottelun jälkeen voittojen tielle, kun Tampereen Ilves kaatui kotikentällä tuskaisten vaiheiden jälkeen 1-0. Tuossakaan ottelussa Klubi ei pelillisiä sirkustemppuja esittänyt, mutta vähämaalinen taisteluvoitto sarjan keskikastiin kuuluvasta Ilveksestä nosti varmasti uuden päävalmentajan sekä koko joukkueen itseluottamusta. Kotimaisessa Veikkausliigassa Klubi on tällä hetkellä kolmantena 31:lla pisteellä ja sarjaa johtava SJK on neljä psitettä etumatkalla. Sarjataulukon kakkospaikalla oleva KuPS on kerännyt 32 pistettä, joten mestaruustaistelun osalta kaikki on vielä auki.

Vierasjoukkue Molde on eurokentiltä tuttu joukkue ja kotimaassaan länsirannikon seura on juhlinut mestaruutta yhteensä viisi kertaa. Joukkueen tunnetuin kasvatti on varmasti Ole Gunnar Solskjær, joka toimi peliuransa jälkeen myös seuran päävalmentajana ja johdatti joukkueen seurahistorian ensimmäiseen mestaruun kauden 2011 päätteeksi. Sitä ennen seura tunnettiin Norjassa ”ikuisena kakkosena”. Joukkue juhli mestaruutta viidennen kerran edellisen kauden päätteeksi ja ansaitsi paikkansa suoraan Mestarien liigan 2. karsintakierroksella.

Kotimaansa kentillä Molde on ollut viime viikkoina vakuuttavassa vireessä ja Eliteserienissä joukkue on pelannut viisi edellistä ottelua saldolla 4-1-0 maalieron näyttäessä lukuja 14:3. Joukkueesta löytyy runsaasti tulivoimaa ja etenkin hyökkääjä Ola Brynhildsen (7 maalia) sekä puolustaja Emil Breivik (6 maalia) ovat olleet tänä kesänä hyvässä iskussa. Norjalaisten kokoonpanossa riittää leveyttä ja laatua, joten HJK joutuu tässä otteluparissa selvästi edellistä kierrosta kovempaan testiin.

Molde selvä suosikki vieraskentälläkin

Tämän otteluparin avausosan askelmerkit vaikuttavat ennalta varsin selviltä, sillä tasoeroa löytyy vieraiden hyväksi kohtalaisen runsaasti. Molde on joukkueista selvästi laadukkaampi kokonaisuus ja aggressiivisesta hyökkäyspelistään tunnetut norjalaiset tuskin lähtevät peruuttelemaan vieraskentälläkään. HJK on muuttanut ryhmitystään valmentajanvaihdon jälkeen, mutta viimeaikaiset esitykset eivät ole vakuuttaneet allekirjoittanutta siitä, että taso riittäisi tällä hetkellä Moldea vastaan.

Molde on ottelussa noin kuusi kertaa kymmenestä voittava suosikki. Otteluparien avausosille tyypilliseen tapaan maaliodottama pysyy Molden tulivoimasta huolimatta maltillisena. Pelattavaa on kuitenkin tarjolla vierasmenestyksessä, sillä 60% suosikkiasema tarkoittaa kerroinrajaa 1,67 ja kun XLBet tarjoaa vierasvoitosta kerrointa 1,77 niin peliä päästään iskemään sisään vuonomaan ylpeyden puolesta.