26.12.2022 U20 MM-kisat: Suomi – Sveitsi

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut käynnistyvät Tapanipäivänä Quebecin ja Halifaxin alueella Kanadassa. Edellisissä kisoissa niukimmalla mahdollisella tavalla hopealle jääneet Pikkuleijonat eivät kuulu tänä vuonna turnauksen kuumimpiin mestarisuosikeihin, mutta tiiviillä yhteispelillä kaikki on mahdollista. Turnauksen avausottelussa Suomi kohtaa vaarallisen Sveitsin, joka on ottanut viime vuosina isoja harppauksia myös nuorissa maajoukkueissa. TV5 näyttää kello 18:00 alkavan ottelun ennakkostudioineen.

Suomi haastajan roolissa Kanadan reissulle

Vaikka Suomen nuorten maajoukkueet ovat niittäneet menestystä viime vuosina varsin kiitettävällä tahdilla, niin tänä vuonna Suomi ei perustasoltaan ja materiaaliltaan kuulu aivan kuumimpien mestarisuosikkien Kanadan ja USA:n joukkoon. Suomi voidaan laskea pelivoimaltaan Ruotsin kanssa sijoille 3-4, mutta totta kai nappionnistumisella kaikki on mahdollista. Viime vuoden kisoissa Suomi menetti mestaruuden karmeimmalla mahdollisella tavalla, kun kiekko saatiin finaalin ratkaisuhetkillä käytännössä jo Kanadan maaliin, mutta nikkaripuolustaja sen onnistui vielä pelastamaan ja lopulta Kanada rynnisti mestaruuteen.

Suomen materiaali kisoihin on kokenut viime vuodesta selvää inflaatiota, sillä useat viime vuoden profiilipelaajat eivät ole enää joukkueessa mukana ja uusia vastuunkantajia tarvitaan. Myös valmennuspuolella on koettu muutoksia, kun Antti Pennasen manttelinperijäksi on palkattu Tomi Lämsä, jota emme arvosta ihan Pennasen tasoiseksi käskijäksi. Suomelta puuttuu rosterista aivan absoluuttiset ikäluokansa huiput, mutta esimerkiksi Joakim Kemell, Oliver Kapanen ja Brad Lambert voidaan laskea jo kykynsä tämän tason turnauksessa todistaneiksi pelaajiksi, joiden ympärille runkoa voidaan rakentaa. Taustalla tulitukea antavat mm. Niko Huuhtanen ja Ville Koivunen.

Suomen puolustuspää ei ole kovinkaan nimivahva, mutta takalinjoilta löytyy jo kohtalaisen runsaasti Liiga-osaamista ja tunnetusti miesten peleissä luutineet puolustajat ovat olleet vahvoja myös nuorten kisoissa. Puolustuspään teho-odotukset voidaan ennakolta laskea Aleksi Heimosalmen ja Topias Vilénin harteille, sillä nämä pelaajat omaavat kykyä oman pään pelaamisen lisäksi myös pisteiden tekoon. Tämän kaksikon takana peliminuutteja saavat myös Otto Salin sekä Kalle Ervasti. Puolustuksen ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on vasta 16-vuotias TPS-lupaus Aron Kiviharju, joka saattaa saada turnauksessa näyttöpaikan.

Suomen valmistavat ottelut turnauksen alla ovat sujuneet mollivoittoisesti, sillä kahdesta Pohjois-Amerikassa ennen turnausta pelatussa ottelusta on molemmista tullut tappiot. Toki myös vastus on ollut kovinta mahdollista kaliiberia, sillä tappiot tulivat USA:lle (2-5) sekä Kanadalle (3-5).

Suomi saattaa joutua tiukille Sveitsin kanssa

Suomi aloittaa MM-urakkansa maanantai-iltana kello 18:00 Suomen aikaa, kun vastaan asettuu Sveitsi. Sveitsi voitti kolmesta valmistavasta ottelustaan kaksi, kun joukkue onnistui kaatamaan Tshekin (4-2) sekä Ruotsin (4-3 ja.) Ainoa tappio tuli mestarisuosikki Kanadalle rumin 6-0 lukemin. Voitot Ruotsista ja Tshekistä todistavat kuitenkin sen, että Sveitsillä on kasassa iskukykyinen ja tiivistä yhteistyöjääkiekkoa pelaava kooste. Perustasoltaan Suomi on joukkueista laadukkaampi kokonaisuus, mutta isoimmat yllätyssaumat piilevät aina turnauksen avauskierroksilla.

Suomi on totta kai ansaittu suosikki tässä yksittäisessä ottelussa, mutta mihinkään murskajaisiin emme tänä iltana usko. Betsimarkkinassa Pikkuleijonat on selvästi yliarvostettu ja kun huomioidaan avausottelun yllätysmomentti, niin pelimielessä katseet käännetään Sveitsin tasoituskertoimiin. Parasta etua tarjoaa Sveitsi +2,5 AH kertoimella 1,90 joka kestää Suomen kahden maalin voitonkin ja osuu. Arvio kohteelle on 58% ja kerroinraja 1,72.

Pelivalinnat:
  • Suomi – Sveitsi: Sveitsi +2,5 AH, kerroin 1,90 (STSbet)