26.5.2022 Jääkiekon MM-kisat: Suomi – Slovakia

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen, joten tässä vaiheessa mukana on enää turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta. Jatkossa homma on kiinni kerrasta poikki -periaatteella, joten MM-kultaan selviää joukkue, joka ottaa voitot kolmesta seuraavasta pelistä. Suomi kohtaa puolivälierässä Slovakian ja Leijonat lähtevät suursuosikkina tähän kuolemanotteluun, mutta pelimielessä kiehtovimmat valinnat ovat tarjolla maalimäärissä ja Slovakian tasoituskertoimissa. Ottelu alkaa kello 20:20.

Leijonat mainiossa iskussa puolivälierään

Suomi voitti tiistaina lohkon päätösotteluss Tshekin puhtaasti 3-0 ja kolmen pisteen voitto tarkoitti sitä, että Leijonat nappasivat B-lohkon voiton 19 pisteellä, maalierolla 22:5. Etenkin viisi päästettyä maalia lohkovaiheen seitsemässä ottelussa on kova suoritus ja puolustuksen lisäksi kunnia tästä kuuluu loistavasti pelanneille maalivahdeille. Etenkin Jussi Olkinuora pelasi käsittämättömillä tilastoilla koko lohkovaiheen ja hän jatkanee Suomen ykkösmaalivahtina kisojen loppuun asti.

Vaikka Suomi voitti lohkon, päästi vain viisi maalia ja teki yli neljä kertaa enemmän osumia vastustajan päähän, niin Leijonat eivät ole periaatteessa esittänyt turnauksessa vielä mitään ylivoimaisen vakuuttavaa peliä. Jukka Jalosen pelikirjaan vahvasti nojaava Leijonat pelaa tutulla kokoonpanolla peruspeliä, joka on riittänyt toistaiseksi varsin hyvin muita maita vastaan. Lohkovaiheessa isompia ongelmia nähtiin oikeastaan vain USA-ottelun päätöserässä sekä Ruotsi-ottelussa.

Laukaisukarttoja tutkailemalla huomataan, että Suomi ei ole päässyt turnauksen muiden TOP4-maiden kanssa ihan yhtä hyville laukaisupaikoille usein, mutta tehokas erikoistilannepelaaminen sekä loistava viidellä miehellä puolustaminen, ja huippuunsa viritetty maalivahtipeli on ollut tuttu menestysresepti. Rankingissa Suomi on tällä hetkellä isoin mestarisuosikki ja kun puolivälierässä tulee vastaan ennalta pudotuspelien heikoin joukkue Slovakia, niin Leijonat ovat isoja suosikkeja jatkamaan tästä parista.

Vastustaja Slovakia selvitti tiensä pudotuspeleihin taistelemalla itsensä A-lohkon neljänneksi. Seitsemän ottelua toivat neljä voittoa ja kolme tappiota maalierolla 23:19. Päätöskierroksen 7-1 voitto Tanskasta sinetöi jatkopaikan keskinäisen ottelun perusteella tasapisteisiin päätyneiden maiden välienselvittelyssä. Slovakia on ollut turnauksessa tuttuun tapaan tähtipelaajiensa Juraf Slafkovskyn sekä Tomas Tatarin varassa – duo on iskenyt yhteensä 15 tehopistettä. Maalintekijänä on lisäksi kunnostaunut neljän osuman Pavol Regenda.

Vähämaalista, mutta Leijonien kannalta tehokasta nyhjäystä luvassa?

Kuten todettua, Suomi lähtee otteluun suursuosikkina ja Leijonat voittanee ottelun noin 75% todennäköisyydellä. Kovissa painepeleissä hienosti viime vuosina suorittaneet Leijonat luottavat samaan konemaiseen pelaamiseen kuin aina ennenkin, sillä tässä turnauksessa ei jaeta tyylipisteitä vaan mestaruuksia. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran olympialaisten välierässä ja silloin Suomi oli parempi lukemin 2-0. Slovakian menestyskertoimissa olisi tarjolla niukkaa etua, mutta haetaan isokertoimisien kohteiden sijaan osuvuutta.

Suomi on turnauksen paras joukkue puolustussuuntaan, mutta myös Slovakia osaa tukkia omaa päätä, mistä kertoo Saksa-ottelun 1-2 tulos joukkuetta vastaan, joka iski 26 maalia alkusarjassa. Luvassa on vähämaalinen koitos, jonka suomi voittanee yhden tai kahden maalin erolla. Käytetään peleissä alle 4,5 maalista (vars. peliaika) tarjottua kerrointa sekä Slovakia +2,5 (AH) tasoituskohdetta. Arvio underille on 54% ja Slovakian tasoituskohteelle 62%.

Pelivalinnat: