26.7.2022 Naisten EM-välierä: Englanti – Ruotsi

Jalkapallon naisten EM-kisoissa on jäljellä enää neljä parasta joukkuetta ja ensimmäinen finaalipaikka ratkaistaan tiistai-iltana kello 22:00 Suomen aikaa, kun emäntämaa Englanti kohtaa pohjoismaista väriä edustavan Ruotsin ensimmäisessä välieräottelussa. Joukkueiden välinen perustasoero ei ole suuri, mutta Englanti on ottelussa koti- ja materiaaliedun turvin suosikki, sillä Ruotsin joukkuetta vaivaavat loukkaantumiset ja koronavirus. Ottelu alkaa kello 22:00. YLE näyttää ottelun ennakkostudioineen TV2:lla kello 21:15 alkaen.

Englannin itseluottamus tapissa Espanja-voiton jäljiltä

Kisojen emäntämaana toimiva Englanti on pelannut toistaiseksi vahvat kisat ja käyrä on muutamista heikoista hetkistä huolimatta vahvasti ylöspäin. A-lohkossa pelannut Englanti oli lohkovaiheessa suvereeni emäntä ja voitti kaikki kolme otteluaan maalierolla 14:0. Lohkovaiheessa saatiin siis jo näytteitä joukkueen tulivoimasta, joka on parhaimmillaan naisjalkapalloilun kansainvälistä eliittiä. Nolla päästettyä maalia lohkovaiheessa kertoo sekin joukkueen laadukkaasta puolustamisesta sekä hyvästä maalivahtipelistä.

Lohkovoitto toi puolivälierässä vastaan Espanjan, joka jäi B-lohkon toiseksi Saksan vanavedessä. Englanti oli tuossa ottelussa ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa vastaanottajan paikalla, kun Espanja vyörytti hyökkäys toisensa jälkeen Englannin maalia kohti. Englanti olikin ottelussa 1-0 tappioasemassa aina 84. peliminuutille asti ennen kuin Ella Ann Toone onnistui tasoittamaan ottelun. Jatkoajalle edennyt ottelu kääntyi lopulta kotijoukkueen eduksi, kun Georgia Stanway onnistui maalinteossa ja varmisti Englannin paikan neljän parhaan joukossa. Englanti sai takuulla rutkasti itseluottamusta Espanja-ottelusta ja joukkue lähtee hyvin levänneenä Ruotsin kaatoon Sheffieldin tiistai-illassa.

Vierasjoukkue Ruotsin kisat alkoivat 1-1 tasapelillä Hollantia vastaan, mutta sen jälkeen joukkue on onnistunut voittamaan kaikki kolme otteluaan. Lohkovaiheessa kaatui Sveitsi (2-1) sekä Portugali (5-0) ja puolivälierässä joukkue oli Belgiaa vastaan parempi lukemin 1-0. Maalista vastasi puolustaja Linda Sembrant lisäajalla. Ruotsi osui Belgian verkkoon kertaalleen jo ensimmäisellä puoliajalla, mutta tuo maali hylättiin VAR-tarkastuksen jälkeen paitsiona.

Ruotsin iskukyvyn yllä on tämän huipputärkeän välierän alla muutamia kysymysmerkkejä, sillä valmentaja Peter Gerhardssonilla on iso pähkinä purtavaksi kokoonpanonsa kanssa. Ruotsilla on kovasta Belgia-ottelusta vain kolme välipäivää, kun Englanti sai niitä kaksi enemmän. Ruotsin hyökkäyksen syömähammas Kosovare Asllani oli Belgia-ottelun lopulla aivan piipussa ja tietojen mukaan hän ei ole pystynyt harjoittelemaan viikonloppuna yhdessä joukkueen kanssa.

Ruotsin joukkuetta on kisojen aikana vaivannut myös koronavirustartunnat sekä loukkaantumiset, joten aivan optimaalista kokoonpanoa tuskin Gerhardsson tähän otteluun saa. Viimeisimpien tietojen mukaan koronan takia sivussa on ainakin puolustaja Jonna Andersson. Kapteeni Caroline Seger on kärsinyt loukkaantumisesta ja hän on ollut sivussa kaksi edellistä ottelua ja on sivussa mahdollisesti myös tästä tärkeästä matsista.

Englanti suosikki, riittääkö Ruotsin tankissa vielä bensaa?

Perustasoero joukkueiden välillä ei ole suuri Englannin hyväksi, mutta viimeaikaiset tapahtumat joukkueiden sisällä osoittavat, että käyrät ovat päinvastakkaisiin suuntiin. Ruotsilta alkaa loppua bensa, kun Englanti sen sijaan sai hurjan itseluottamusbuustin, kun se onnistui kovan taistelun jälkeen kaatamaan Espanjan ja etenemään neljän joukkoon. Jos Ruotsi saisi käyttöönsä optimaalisen kokoonpanon ja muutaman huilipäivän lisää, niin lähtökohdat olisivat tasaiset, mutta nykytiedoilla vaakakuppi kallistuu eittämättä kisaemäntien suuntaan.

1X2-markkinasta ei kutkuttavia pelikohteita ole tarjolla, mutta total-valinnoista on sen sijaan tarjolla pelattavaa. Näkemyksemme mukaan ottelu on selvästi enemmän vähä- kuin runsasmaalinen ja ottelussa jäädään alle 2,5 maaliin arviomme mukaan lähes seitsemän kertaa kymmenestä. 68%:n todennäköisyysarviolla underin kerroinrajaksi muodostuu 1,47 ja STSbetin tarjoilema 1,60 kelpaa pikkupanoksella kupongille.

Pelivalinnat:
  • Englanti – Ruotsi: Alle 2,5 maalia, kerroin 1,60 (STSbet)